back to top
19.3 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων

Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Μια τριπλή πρόκληση έχουν μπροστά τους οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ της ικανοποίησης των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θέτει η –υπό αναθεώρηση– Οδηγία Solvency II, της προσπάθειάς τους για εξασφάλιση ικανοποιητικών αποδόσεων σε μεγάλες διάρκειες, προκειμένου να μειώσουν τις αποκλίσεις στους χρονικούς ορίζοντες του ενεργητικού και των υποχρεώσεών τους, και της αντιμετώπισης του, άρτι επανεμφανισθέντος, κινδύνου της αύξησης των επιτοκίων. Ο τελευταίος αυτός κίνδυνος εγείρει νέες προκλήσεις για τη διαχείρισή του, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνουν τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών.

 Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται «σκιαγραφεί» σε ειδική μελέτη ο ολλανδικός όμιλος ING, προτείνοντας λύσεις για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που προκαλεί αυτό το «κοκτέιλ». «Με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 10 τρισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη. Ιστορικά, η σύνθεση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων παρέμενε σχετικά σταθερή, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλαμβάνεται από τα ομόλογα. 

- Advertisement -

Σύμφωνα με στοιχεία του European Capital Markets Institute (για το 2020), τα ομόλογα αναλογούν στο 64% της «πίτας» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ποσοστό που κατανέμεται σχεδόν ισόποσα μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Το ποσοστό των μετοχών ανέρχεται στο 15% (με τις εταιρείες γενικών ασφαλίσεων να διατηρούν μεγαλύτερα μετοχικά χαρτοφυλάκια από τους ασφαλιστικούς ομίλους ζωής) και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ ρευστών διαθεσίμων, εναλλακτικών επενδύσεων, δανείων και real estate».

 Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα, σύμφωνα πάντα με την ING, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια τάση αύξησης του κινδύνου (re-risking) στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών, με μείωση του ποσοστού των ομολόγων προς όφελος άλλων στοιχείων ενεργητικού. «Το τρέχον μείγμα δεν είναι απαραίτητα το βέλτιστο για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλιστικών» σημειώνει ο ολλανδικός όμιλος. «Μιλώντας γενικά, οι αποδόσεις των κατά Solvency κεφαλαίων τείνουν να είναι χαμηλές, το duration gap (σ.σ. χάσμα διαρκειών μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) παραμένει σχετικά ευρύ για πολλούς ομίλους και υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα για την τάση του re-risking, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για πρόσθετες κεφαλαιακές δεσμεύσεις.

Εναλλακτικές επενδύσεις

«Και τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να ισορροπήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, τις αποδόσεις και τον επιτοκιακό κίνδυνο;» διερωτάται η ING. Μία από τις απαντήσεις θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση σε ποιοτικές εναλλακτικές επενδύσεις μεγάλης διάρκειας, που αντιμετωπίζουν το θέμα του duration gap χωρίς να επιβαρύνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά Solvency II. 

Παράδειγμα μιας τέτοιας μακροπρόθεσμης επένδυσης είναι τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, που έχουν χαμηλό δείκτη SCR (Solvency Capital Requirement) και σχετικά χαμηλό βαθμό κινδύνου (ιδίως σε χώρες με χαμηλά ποσοστά μη αποπληρωμής). 

Σημαντικές ευκαιρίες εμφανίζονται και στον κλάδο υποδομών, μέσω τοποθετήσεων σε κλάδους όπως η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας και οι μεταφορές (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια). Είναι ενδεικτικό το ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, οι διεθνείς ανάγκες για έργα υποδομής εκτιμώνται σε 60 τρισ. δολ., ανοίγοντας «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και αυτές οι επενδύσεις χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγάλη διάρκεια, πολλές δε εξ αυτών έχουν τη «σφραγίδα» της βιωσιμότητας (π.χ. τοποθετήσεις σε έργα ΑΠΕ), οι αποδόσεις τους δεν σχετίζονται με αυτές των αγορών ενώ προσφέρουν και σταθερές ταμειακές ροές. 

Τέλος, μια άλλη κατηγορία εναλλακτικών επενδύσεων είναι τα μη αξιολογημένα δάνεια και ομόλογα, τα οποία διενεργούνται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Στις ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένα, στην Ευρώπη η λειτουργία της εν λόγω αγοράς προβλέπεται μεν από το Σχέδιο για Ενοποίηση των Αγορών Κεφαλαίων (στο πλαίσιο της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από εναλλακτικές πηγές και τον περιορισμό της εξάρτησης από την τραπεζική χρηματοδότηση), αλλά μόνο στη Γερμανία (κυρίως) και στη Γαλλία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. 

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν το πρόβλημα της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, καθώς η δευτερογενής αγορά για τους εν λόγω τίτλους είναι πολύ ρηχή και οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται εξωχρηματιστηριακά. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς τείνουν να διακρατούν τους τίτλους που αγοράζουν μέχρι τη λήξη τους και η περιορισμένη εμπορευσιμότητα συνοδεύεται με premium στην απόδοση που μπορεί να φτάσει και τις 250 μονάδες βάσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΝΝ. 

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των επενδύσεων είναι ότι είναι εξατομικευμένες, επομένως επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να «κλειδώνουν» ελκυστικές αποδόσεις σε διάφορα νομίσματα και διάρκειες. Επίσης, καθώς δεν είναι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι, δεν απαιτείται τακτική αποτίμησή τους σε τιμές αγοράς (mark-to-market), κάτι που σημαίνει ότι η αξία τους εμφανίζει λιγότερη μεταβλητότητα σε σχέση με άλλες επενδύσεις.

Το «φάντασμα» της αύξησης των επιτοκίων

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ένας νέος «πονοκέφαλος» για τις ασφαλιστικές είναι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζει διεθνώς έντονα αυξητικές τάσεις. 

Με δεδομένη την υψηλή συμμετοχή των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών, είναι προφανείς οι δυνητικές παρενέργειες από το άνοιγμα ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μηδενικών-χαμηλών επιτοκίων. 

Όπως επισημαίνει η ING, υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου: Ο πρώτος είναι μέσω ομολόγων και δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και ο δεύτερος μέσω της χρήσης παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (swaps κ.λπ.). Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο βαθμός ανησυχίας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών για τον επιτοκιακό κίνδυνο ποικίλλει: 

  • Η ολλανδική Aegon παραδέχεται ότι τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό της είναι εκτεθειμένα στον εν λόγω κίνδυνο και ότι η προοπτική απότομης αύξησης των επιτοκίων την ανησυχεί. 
  • Η ΝΝ ισχυρίζεται ότι το χαρτοφυλάκιό της έχει περιορισμένη ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων. 
  • Η γερμανική Allianz αναγνωρίζει τους κινδύνους που απορρέουν από τις μεταβολές των επιτοκίων, τους οποίους αμβλύνει διά της αύξησης της διάρκειας των επενδύσεών της.
  • Τέλος, η ιταλική Generali εξακολουθεί να προβληματίζεται για το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Εν είδει συμπεράσματος, η ΙΝG σημειώνει ότι «ήδη αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για την άμβλυνση του επιτοκιακού κινδύνου. Παρότι ορισμένες εξακολουθούν να εστιάζουν στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων, άλλες προετοιμάζονται για επερχόμενες αυξήσεις. Αν και η διαχείριση των χαρτοφυλακίων είναι δυναμική διαδικασία, ίσως να απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να προσαρμόσουν το μείγμα των επενδύσεών τους στο νέο περιβάλλον…».

από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πού επενδύουν οι Έλληνες Millennials και Gen-Z

;

Η Ευρώπη σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση στους νεαρούς επενδυτές, καθώς η Gen-Z, αρχίζει να επενδύει σε μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε άλλη γενιά στο παρελθόν.

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

To παράδειγμα της ΑΟΝ Ελλάδος

Συντονισμένη με το  Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει στο Λονδίνο η Morgan Stanley με το Χ.Α , η ΑΟΝ σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για τις τάσεις των M&A  στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Σοφοκλέους ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τον κόσμο και τις διεθνείς αγορές.

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα των αγορών στα ομόλογα, τα Αμοιβαία και τις αποταμιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.