back to top
29.9 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

KPMG: Νέα πρότυπα ηγεσίας και εργασιακές «συνήθειες» μετά τον COVID-19

Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην απομακρυσμένη εργασία, η αποτελεσματική επικοινωνία στις τηλε-συναντήσεις, και γενικότερα η προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα» αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στο πέμπτο live video webcast της KPMG σχετικά με θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ηγεσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της έρευνας-βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του COVID-19, τα οποία παρουσίασε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, η εταιρική κουλτούρα φαίνεται να είναι η παράμετρος που τροχοπεδεί την πλήρη εφαρμογή μοντέλων απομακρυσμένης εργασίας –με τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικές» για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, σε σχέση με τις πολυεθνικές. Από την πλευρά των εργαζομένων, η άμβλυνση των διαχωριστικών ορίων ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή στο σπίτι φαίνεται να αποτελεί σημαντική πηγή προβληματισμού.

- Advertisement -

Τις συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε ως σημαντική πρόσκληση για τους ανθρώπους του HR(Human Resources) η Ασπασία Δημοπούλου, HR Director της KPMG στην Ελλάδα, η οποία υπενθύμισε ότι «μετά την οικονομική κρίση και τη διαταραχή των capital controls, η πανδημία είναι μια ακόμα κρίση που καλούνται να διαχειριστούν οι οργανισμοί και τα τμήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργός της μεθοδολογίας “LeadershipJourney (5-lands)” Ayalla Reuven Lelong υπογράμμισε την ανάγκη για τα τμήματα HR «να επανεφεύρουν τον ρόλο τους και τη λειτουργία τους στον οργανισμό».

Η απομακρυσμένη εργασία δημιούργησε νέες «συνήθειες» στον εργασιακό χώρο, όπως είναι οι συναντήσεις μέσω βίντεο. Σύμφωνα με τον design thinker Pedro Janeiro, έχει νόημα για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις «καλές συνήθειες» που απέκτησαν ως απόρροια των νέων συνθηκών εργασίας -όπως είναι η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που χαρακτηρίζει τις online συναντήσεις- και να τις ενσωματώσουν στο νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή είναι η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων management: όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα, για να είναι εποικοδομητικές οι συναντήσεις μέσω video, απαιτούνται νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Η ίδια τόνισε ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί πλέον απαραίτητη «δεξιότητα» για τα διοικητικά στελέχη.

- Advertisement -

Για τον κορυφαίο στοχαστή και μέλος του Thinkers 50 Hall of Fame FonsTrompenaars, η δυνατότητα αναγνώρισης των δύσκολων «διλημμάτων» που δημιούργησε η πανδημία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίπολο υγεία-οικονομία) θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης για τους ηγέτες του μέλλοντος, στον επιχειρηματικό κόσμο και πέρα από αυτόν.

Εκτός από τις δεξιότητες των διοικητικών στελεχών, οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία αυτών, καθώς, όπως επεσήμανε ο Employee Experience Expert Volker Jacobs, «παρατηρείται συσχέτιση ανάμεσα στην εμπειρία των επικεφαλής ομάδας με το employee experience των εργαζομένων».

Μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία πραγματοποίησης των επόμενων webcast: www.kpmgevents.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

KPMG: Oι 2 μεγαλύτερες προκλήσεις στην εφαρμογή της ΑΙ στον ασφαλιστικό κλάδο

Η KPMG International παρουσιάζει τη νέα της παγκόσμια έρευνα με τίτλο “Intelligent Industries: Blueprints for Creating Value through AI-Driven Transformation”.

“Intelligent Industries”: Oδηγός για τη μεγιστοποίηση της αξίας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η νέα παγκόσμια έρευνα της KPMG “Intelligent Industries” θεμελιώνει ένα οδηγό για τη μεγιστοποίηση της αξίας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το νέο λογιστικό πρότυπο, η AI, ο μετασχηματισμός και τα φορολογικά κυριαρχούν στην ατζέντα του ασφαλιστικού κλάδου

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η KPMG στην Ελλάδα, προχώρησε στη δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ασφαλιστική Αγορά για το 2024

Μία άλλη ματιά στα προβλήματα Υγείας και Ζωής από τoν Δημ. Μαζαράκη

Συνομιλήσαμε για το σημερινό καθεστώς των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων και για το δείκτη των παλαιών χαρτοφυλακίων υγείας -legacy-.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Μείωση κατά 1.145 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2025, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2.563 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικές: Mειωμένες κατά 244 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις, στα 21 εκατ. το ενεργητικό

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

H Αγγ. Μουρατίδου της Euroins για την Τεχνολογία και την Ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με τις Φυσικές Καταστροφές

Η Ασφαλιστική Euroins Ελλάδος συμμετέχει ως Ασημένιος Χορηγός στο συνέδριο για τις Φυσικές Καταστροφές, NatCat Summit “Mitigating the Risk

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE