Σημαντικές επιπτώσεις στον γεωργικό κλάδο θα έχει το φαινόμενο El Niño το οποίο πρόκειται να επανεμφανιστεί στο δεύτερο μισό του 2023. Κομβικές περιοχές της παγκόσμιας γεωργίας και της τροφικής αλυσίδας θα βρεθούν υπό πίεση.
Σύμφωνα με την Coface, η Βραζιλία (ο παγκόσμιος ηγέτης παραγωγής ζάχαρης, σόγια, καφέ και πορτοκαλιών), η Ινδία (#2 στον κόσμο στην παραγωγή σε ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και πατάτα), η Ινδονησία (#1 παραγωγός φυτικού ελαίου, #3 παραγωγός ρυζιού) και η Αυστραλία (#4 παραγωγός σε κριθάρι και ελαιοκράμβη) είναι πιθανό να εκτεθούν ιδιαιτέρως, και να δουν τις γεωργικές αποδόσεις τους να μειώνονται.
Φτωχότερες σοδειές θα θέσουν υπό πίεση τις διατροφικές αλυσίδες στο σύνολό τους και το 2024 είναι πιθανό να αποτελέσει ένα έτος μεγάλης έντασης μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης του κλάδου. Πράγματι, οι διαταράξεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή των μεγάλων εξαγωγικών χωρών (Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ) και στα δημογραφικώς θερμά σημεία που θα έπρεπε να είναι αυτάρκη σε θέματα τροφοδοσίας (Κίνα, Ινδία). Η πίεση στις τροφοδοσίες, συνεπώς, θα είναι διπλή. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων μέσα στο 2024 αλλά και νέα άνοδος των τιμών του πληθωρισμού.
Οι χώρες όπου ο αγροτικός κλάδος είναι κυρίαρχος θα γνωρίσουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας. Για παράδειγμα, στην Ινδονησία, στην οποία η γεωργία αποτελεί το 13% του ΑΕΠ και το 32% των θέσεων εργασίας, μπορεί να πληγεί ισχυρά από τις αρνητικές επιπτώσεις του El Niño στην παραγωγή ρυζιού και φυτικού ελαίου.
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγικές χώρες που θα επηρεαστούν λιγότερο από τις καιρικές διαταραχές θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.
Ελ. Ερμ