back to top
8.9 C
Athens
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Της Ελενας Ερμείδου

Συναίνεση πυλώνων ζητά η ασφαλιστική αγορά,  για να πλαισιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμπληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δοθούν λύσεις, να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη, επιμένει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά σημεία.

- Advertisement -

Τρείς προτάσεις που ακούστηκαν στον 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης  που περικλείουν το ελληνικό γίγνεσθαι. Ρευστότητα, ασάφεια, υποσχέσεις και στο βάθος μία πραγματικότητα που έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά μας και να μας βάλει σε σκέψη.

Και το επόμενο βήμα ποιο είναι ;

- Advertisement -

Καλοδεχούμενες οι μίνι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με την επικουρική ασφάλιση. Λύθηκε το πρόβλημα; Το ασφαλιστικό συνεχίζει να καταβροχθίζει λεφτά, συνεχίζει να μην έχει παροχές, συνεχίζει να ακροβατεί. Οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 έφτασαν τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο  17,7% του ΑΕΠ, από  9 δισεκατομμύρια ή το 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από τα 28,7 εκατομμύρια πάνω από τα 16,8 δισεκατομμύρια ή το 10,3% του ΑΕΠ χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακούστηκε στο συνέδριο.

Και το επόμενο βήμα;

Μάθαμε ότι οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαn πολύ καλές παροχές υγείας, σε σχήμα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ,όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο το 1/5 σε σχέση με το αν θα πλήρωναν σε μία ασφαλιστική.  Και, ακόμα ότι η διαφορά αυτή προκύπτει από την σωστή και συνετή διαχείριση, την έχει αναλάβει ο πάροχος υγείας, δεν έχει κόστος για τους ενδιάμεσους, δεν έχει το κόστος του μάρκετινγκ. Μάθαμε όμως ότι οι παροχές αυτές ισχύουν σε κλειστό δίκτυο.

Το επόμενο βήμα εδώ θα ήταν να ακούσουμε κάποιον από τα υπουργεία στο συνέδριο να μας πει, όχι υποσχέσεις, όχι για τα κίνητρα που θα σχεδιαστούν αλλά για τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε ο απλός πολίτης  με πολύ μικρό κόστος να μπορεί να μπει στα Ταμεία.

Μάθαμε ότι τα μέλη ενός συγκεκριμένου Ταμείου πληρώνουν 7,50 ευρώ για καλύψεις υγείας, για ποσό μέχρι 50.000. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα σχήματα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλες καλύψεις με χαμηλό κόστος. Δεν μάθαμε όμως πότε η Πολιτεία θα αποφασίσει την συναίνεση των πυλώνων ασφάλισης .

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του  Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, και Γενικό  Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, τον Νίκο τον Χαλκιόπουλο ότι βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν σωστοί λογαριασμοί. Εδώ να σταθούμε, θα έλεγα και όχι να σταθούμε μόνο, να σκεφτούμε. Είναι το σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Προσέθεσε επίσης πως εύχεται να γίνουν επιτυχείς συνέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι η ευχή του θα γίνει πράξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από την αποζημίωση στην πρόληψη: η πιο βαθιά αλλαγή στην ιδιωτική ασφάλιση

Ένα σύστημα που απλώς αποζημιώνει, χωρίς να παρεμβαίνει προληπτικά, γίνεται σταδιακά μη βιώσιμο

Πώς να διαλέξετε σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου: Συγκριτικός οδηγός και συμβουλές

Η επιλογή της σωστής ασφάλισης είναι τελικά θέμα γνώσης και προτεραιοτήτων – όχι μόνο τιμής

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή

«Πόλεμος» στα ασφάλιστρα υγείας: Οι αυξήσεις που φέρνουν αναταραχή στην αγορά

Nοσοκομεία και κλινικές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους, ασκώντας επιπλέον πίεση στις ασφαλιστικές και, τελικά, στους πολίτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026