back to top
13.5 C
Athens
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Της Ελενας Ερμείδου

Συναίνεση πυλώνων ζητά η ασφαλιστική αγορά,  για να πλαισιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμπληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δοθούν λύσεις, να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη, επιμένει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά σημεία.

- Advertisement -

Τρείς προτάσεις που ακούστηκαν στον 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης  που περικλείουν το ελληνικό γίγνεσθαι. Ρευστότητα, ασάφεια, υποσχέσεις και στο βάθος μία πραγματικότητα που έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά μας και να μας βάλει σε σκέψη.

Και το επόμενο βήμα ποιο είναι ;

- Advertisement -

Καλοδεχούμενες οι μίνι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με την επικουρική ασφάλιση. Λύθηκε το πρόβλημα; Το ασφαλιστικό συνεχίζει να καταβροχθίζει λεφτά, συνεχίζει να μην έχει παροχές, συνεχίζει να ακροβατεί. Οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 έφτασαν τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο  17,7% του ΑΕΠ, από  9 δισεκατομμύρια ή το 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από τα 28,7 εκατομμύρια πάνω από τα 16,8 δισεκατομμύρια ή το 10,3% του ΑΕΠ χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακούστηκε στο συνέδριο.

Και το επόμενο βήμα;

Μάθαμε ότι οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαn πολύ καλές παροχές υγείας, σε σχήμα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ,όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο το 1/5 σε σχέση με το αν θα πλήρωναν σε μία ασφαλιστική.  Και, ακόμα ότι η διαφορά αυτή προκύπτει από την σωστή και συνετή διαχείριση, την έχει αναλάβει ο πάροχος υγείας, δεν έχει κόστος για τους ενδιάμεσους, δεν έχει το κόστος του μάρκετινγκ. Μάθαμε όμως ότι οι παροχές αυτές ισχύουν σε κλειστό δίκτυο.

Το επόμενο βήμα εδώ θα ήταν να ακούσουμε κάποιον από τα υπουργεία στο συνέδριο να μας πει, όχι υποσχέσεις, όχι για τα κίνητρα που θα σχεδιαστούν αλλά για τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε ο απλός πολίτης  με πολύ μικρό κόστος να μπορεί να μπει στα Ταμεία.

Μάθαμε ότι τα μέλη ενός συγκεκριμένου Ταμείου πληρώνουν 7,50 ευρώ για καλύψεις υγείας, για ποσό μέχρι 50.000. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα σχήματα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλες καλύψεις με χαμηλό κόστος. Δεν μάθαμε όμως πότε η Πολιτεία θα αποφασίσει την συναίνεση των πυλώνων ασφάλισης .

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του  Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, και Γενικό  Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, τον Νίκο τον Χαλκιόπουλο ότι βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν σωστοί λογαριασμοί. Εδώ να σταθούμε, θα έλεγα και όχι να σταθούμε μόνο, να σκεφτούμε. Είναι το σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Προσέθεσε επίσης πως εύχεται να γίνουν επιτυχείς συνέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι η ευχή του θα γίνει πράξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Η Allianz ξέρει τι μας κρατά ξύπνιους τα βράδια

8.000 άτομα από 8 διαφορετικές χώρε μοιράστηκαν με την Allianz τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτόματη ένταξη των εργαζομένων στα Επαγγελματικά Ταμεία

Στο επίκεντρο, η ανάγκη για συμπλήρωση των κρατικών συντάξεων και η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών

Ανακοίνωση προσφοράς του ΥΓΕΙΑ προς την Πολεμική Αεροπορία

Προγράμματα προνομιακών παροχών για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αξία της ισχυρής φωνής του ΣΠΑΤΕ στην εποχή των αλλαγών

Καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς και οι προσδοκίες των πελατών μεταβάλλονται, οι συλλογικοί φορείς μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνας στρατηγικής στήριξης

Οδική ασφάλεια και ασφαλιστική αγορά: Από τη διαχείριση ζημιών στην πρόληψη

Η ασφαλιστική αγορά καλείται συνεχώς να καλύπτει συνέπειες, τη στιγμή που θα μπορούσε –και οφείλει– να συνδιαμορφώνει τις λύσεις

Υδρόγειος: Η στρατηγική επόμενης ημέρας που αφορά όλη την αγορά

Η ασφαλιστική κινείται προς το μέλλον με στοχευμένες οργανωτικές κινήσεις και σταδιακή ενίσχυση κρίσιμων λειτουργιών

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΣΠΑΤΕ – Επικεφαλής ο Γ. Χατζηγεωργάκης

Πρόεδρος για τη θητεία διοίκησης 2025-2027 αναλαμβάνει ο πλειοψηφών σύμβουλος Γεώργιος Χατζηγεωργάκης – Νέες παρουσίες στο ΔΣ

H Eurolife FFH στηρίζει το ΕΕΑ για την παροχή δωρεάν επαναπιστοποιήσεων στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η Eurolife FFH επενδύει διαχρονικά στη γνώση και στην εξέλιξη των στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου