back to top
15.3 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Της Ελενας Ερμείδου

Συναίνεση πυλώνων ζητά η ασφαλιστική αγορά,  για να πλαισιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμπληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δοθούν λύσεις, να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη, επιμένει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά σημεία.

- Advertisement -

Τρείς προτάσεις που ακούστηκαν στον 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης  που περικλείουν το ελληνικό γίγνεσθαι. Ρευστότητα, ασάφεια, υποσχέσεις και στο βάθος μία πραγματικότητα που έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά μας και να μας βάλει σε σκέψη.

Και το επόμενο βήμα ποιο είναι ;

- Advertisement -

Καλοδεχούμενες οι μίνι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με την επικουρική ασφάλιση. Λύθηκε το πρόβλημα; Το ασφαλιστικό συνεχίζει να καταβροχθίζει λεφτά, συνεχίζει να μην έχει παροχές, συνεχίζει να ακροβατεί. Οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 έφτασαν τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο  17,7% του ΑΕΠ, από  9 δισεκατομμύρια ή το 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από τα 28,7 εκατομμύρια πάνω από τα 16,8 δισεκατομμύρια ή το 10,3% του ΑΕΠ χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακούστηκε στο συνέδριο.

Και το επόμενο βήμα;

Μάθαμε ότι οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαn πολύ καλές παροχές υγείας, σε σχήμα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ,όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο το 1/5 σε σχέση με το αν θα πλήρωναν σε μία ασφαλιστική.  Και, ακόμα ότι η διαφορά αυτή προκύπτει από την σωστή και συνετή διαχείριση, την έχει αναλάβει ο πάροχος υγείας, δεν έχει κόστος για τους ενδιάμεσους, δεν έχει το κόστος του μάρκετινγκ. Μάθαμε όμως ότι οι παροχές αυτές ισχύουν σε κλειστό δίκτυο.

Το επόμενο βήμα εδώ θα ήταν να ακούσουμε κάποιον από τα υπουργεία στο συνέδριο να μας πει, όχι υποσχέσεις, όχι για τα κίνητρα που θα σχεδιαστούν αλλά για τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε ο απλός πολίτης  με πολύ μικρό κόστος να μπορεί να μπει στα Ταμεία.

Μάθαμε ότι τα μέλη ενός συγκεκριμένου Ταμείου πληρώνουν 7,50 ευρώ για καλύψεις υγείας, για ποσό μέχρι 50.000. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα σχήματα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλες καλύψεις με χαμηλό κόστος. Δεν μάθαμε όμως πότε η Πολιτεία θα αποφασίσει την συναίνεση των πυλώνων ασφάλισης .

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του  Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, και Γενικό  Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, τον Νίκο τον Χαλκιόπουλο ότι βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν σωστοί λογαριασμοί. Εδώ να σταθούμε, θα έλεγα και όχι να σταθούμε μόνο, να σκεφτούμε. Είναι το σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Προσέθεσε επίσης πως εύχεται να γίνουν επιτυχείς συνέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι η ευχή του θα γίνει πράξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος 2.0 – Ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα

Δείτε το βίντεο από την πρόσφατη εκδήλωση-παρουσίαση του ΙΔΟΜ στη Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της ΕΛΕΤΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μετρητά στο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρουμε

Όσο μεγαλώνει το ποσό που μεταφέρετε τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Αρχών

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO – Βγαίνει με πλήρη παλέτα σε υγεία και ζωή

Με μότο «Απλά γιατί είναι Σημαντικά» πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση Δικτύων Ανεξάρτητων Συνεργατών και Μεσιτών της ERGO – Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Αναβαθμισμένο, πλήρες και καινοτόμο το νέο ετήσιο πρόγραμμα «EIAS Diploma in Insurance Science and Operations – EDI 2026»

Τις ενότητές του εμπλουτίζουν οι διεθνείς συνεργασίες του Ινστιτούτου με CII, IUA και Lloyd’s Academy

Allianz και Plus2Feet προσφέρουν ελπίδα και κίνηση σε ζώα με αναπηρία

Από το 2021, μέσω του προγράμματος «Walking Together», η ασφαλιστική έχει προσφέρει 415 αναπηρικά αμαξίδια και 10 φορεία σε ζώα που το είχαν ανάγκη

Δωρεάν δράσεις για το περιβάλλον από την Εθνική Ασφαλιστική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, η εταιρεία ενισχύει τη περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση, και παράλληλα μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας

Νομική στήριξη για ασφαλείς online αγορές από την ARAG SE Greece

Η υπηρεσία καλύπτει καταστάσεις όπου η επικοινωνία με τον πωλητή είναι δύσκολη ή αδύνατη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών