back to top
23.6 C
Athens
Δευτέρα 25 Μαΐου 2026

Κατευθυντήριες οδηγίες του ΕDPB για την ψευδωνυμοποίηση

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων, η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει ότι στις 17 Ιανουαρίου, το EDPB (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Προστασία των Δεδομένων) υιοθέτησε σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την ψευδωνυμοποίηση. Το κείμενο έχει σκοπό να διευκρινίσει τον όρο και την εφαρμογή της ψευδωνυμοποίησης και των ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων.

Ως ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα θεωρούνται οι πληροφορίες που μπορούν να ταυτοποιήσουν ένα φυσικό πρόσωπο και, ως εκ τούτου, αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με το EDPB, αυτό έχει εφαρμογή και στην περίπτωση που τα ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα και οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία δεν βρίσκονται στην κατοχή του ίδιου προσώπου. Ακόμα και αν όλες οι επιπλέον πληροφορίες που διατηρούνται από τον υπεύθυνο επεξεργασίας έχουν διαγραφεί με ψευδωνυμοποίηση, τα δεδομένα αυτά (ψευδωνυμοποιημένα) μπορούν να θεωρηθούν ανώνυμα μόνο εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ανωνυμία (δηλαδή τα δεδομένα δεν μπορούν πλέον να ταυτοποιηθούν).

- Advertisement -

Το EDPB αναφέρει ότι η μείωση του κινδύνου που προκύπτει από την ψευδωνυμοποίηση μπορεί να επιτρέπει στους υπεύθυνους επεξεργασίας να θεωρούν ως νομική βάση για την επεξεργασία τους το έννομο συμφέρον του άρθρου 6 παρ. 1 στ) του ΓΚΠΔ. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην καθιέρωση της συμβατότητας, προκειμένου δλδ να εξακριβωθεί κατά πόσο η περαιτέρω επεξεργασία (για άλλο σκοπό) είναι συμβατή με τον σκοπό για τον οποίο είχαν συλλεχθεί αρχικώς τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το Άρθρο 6 παρ. 4 του ΓΚΠΔ. Τέλος, η μείωση του κινδύνου που προκύπτει με την ψευδωνυμοποίηση μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση ισοδύναμου επιπέδου προστασίας για τα δεδομένα που προορίζονται να διαβιβαστούν σε τρίτη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας θα πρέπει να καθορίζουν ρητά τους κινδύνους που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν μέσω ψευδωνυμοποίησης. Η επιδιωκόμενη μείωση αυτών των κινδύνων θα αποτελεί τον στόχο, το αντικείμενο της ψευδωνυμοποίησης για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επεξεργασίας. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας πρέπει να εφαρμόσουν την ψευδωνυμοποίηση κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά της στην επίτευξη του στόχου αυτού.

- Advertisement -

Τέλος, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν παραδείγματα τεχνικών ψευδωνυμοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους υπευθύνους επεξεργασίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σχετικά με την εφαρμογή των αρχών που διέπουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 5 ΓΚΠΔ), την προστασία δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού (άρθρο 25 ΓΚΠΔ) και την ασφάλεια της επεξεργασίας (άρθρο 32 ΓΚΠΔ). Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τις εταιρίες να επιλέξουν τα πλέον κατάλληλα τεχνικά μέτρα ανάλογα με το πλαίσιο και τον σκοπό της επεξεργασίας τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα παραμείνουν για σχολιασμό στην ιστοσελίδα του EDPB έως 28 Φεβρουαρίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Με τη συμμετοχή 450+ στελεχών ολοκληρώθηκε η 26η Συνάντηση της Ύδρας

Το Insurance & Reinsurance Meeting περιλάμβανε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ σημαντικών εκπροσώπων της διεθνούς και ελληνικής (αντ)ασφαλιστικής αγοράς

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Εγκαινιάστηκε το Panormos Business Center με τη Δρ. Σμαρούλα Παντελή

Ένας νέος, σύγχρονος χώρος γνώσης, επικοινωνίας και ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο – Παρακολουθήστε το webinar

Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή στο 13th Digital Banking Forum powered by Salesforce

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Mega Brokers: Ο μεγαλύτερος πράκτορας της αγοράς, με κύκλο εργασιών 19,1 εκατ. ευρώ το 2025

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ανάπτυξη 17,13% δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς, συνέπειας και συνεργασίας με το δίκτυό μας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έκθεση EY: Αυξάνεται η υιοθέτηση της αυτόνομης ΤΝ παρά τις ανησυχίες

Η ασφάλεια παραμένει ο βασικός προβληματισμός – 8 «πρωτοπόρες» αγορές κάνουν γρήγορες κινήσεις

Γεωργιάδης: «Η συνεργασία με το Κέντρο του Ιπποκράτους στο Σικάγο θα σώσει ζωές»

Τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού συστήματος υγείας με το πρότυπο oγκολογικό κέντρο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Εγκαινιάστηκε το Panormos Business Center με τη Δρ. Σμαρούλα Παντελή

Ένας νέος, σύγχρονος χώρος γνώσης, επικοινωνίας και ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο – Παρακολουθήστε το webinar

Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή στο 13th Digital Banking Forum powered by Salesforce

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents