back to top
31.4 C
Athens
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

Κάνουμε τον ήλιο φίλο μας….

Ο λαμπερός ήλιος είναι μία από τις μοναδικές ομορφιές που η χώρα μας προσφέρει απλόχερα και σίγουρα μας φτιάχνει τη διάθεση. Όμως, όπως όλοι πλέον καλά γνωρίζουμε, έχει και τα μειονεκτήματά του, καθώς η εκτεταμένη έκθεσή μας στις ακτίνες του συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους.

Από την Παρασκευή Παυλάκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Mentor Icon Clinics

- Advertisement -

Στις μεσογειακές χώρες, ο ήλιος λάμπει για περισσότερο από 6 μήνες τον χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ οι μελέτες που γίνονται δίνουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Σήμερα, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός στην άλλη άκρη του ωκεανού και εκτιμάται ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι την ημέρα στην Αμερική διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο. 

Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες μελέτες λένε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν πιθανότητα 1 προς 33 να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ οι παππούδες μας είχαν μόλις 1 προς 1.500. Γι’ αυτήν την τεράστια αλλαγή στους αριθμούς ευθύνονται φυσικά και η κλιματική αλλαγή, σε μεγάλο βαθμό, με την υπεριώδη ακτινοβολία να γίνεται όλο και πιο βλαβερή, αλλά και οι λανθασμένες lifestyle επιλογές που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες, ταυτίζοντας την ομορφιά με την «ηλιοκαμένη» επιδερμίδα. 

- Advertisement -

Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα δείχνουν κάπως να αλλάζουν, καθώς η διαρκής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να τροποποιεί τη συμπεριφορά των σύγχρονων ανθρώπων, που τιμούν τα μέτρα αντηλιακής προστασίας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. 

Πλέον, και οι άνδρες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εφαρμόζουν αντηλιακές κρέμες, κάτι που κάποτε δεν έκαναν, καθώς θεωρούσαν ότι δεν το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, και οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και να είναι επιμελείς με τα μέτρα προστασίας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι γυναίκες, φυσικά, παραμένουν πάντα πιο ενημερωμένες για τα θέματα αντηλιακής προστασίας, λόγω του φόβου της φωτογήρανσης. 

Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φωτογήρανση, καθώς, εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις του ήλιου στη δερματική μας υγεία, η αλόγιστη έκθεση έχει σοβαρές συνέπειες και στη δερματική μας εικόνα. Η ηλιακή ακτινοβολία αποδεδειγμένα γερνάει την επιδερμίδα μας, τη «στεγνώνει», την αφυδατώνει, της δημιουργεί αλλοιώσεις, πανάδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, την κάνει να είναι και να φαίνεται γερασμένη. Έτσι, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, αλλά και μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, πλέον, τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αντηλιακής προστασίας. 

Εδώ ακριβώς έρχεται και ένα «οξύμωρο» σχήμα να συμπληρώσει την εικόνα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική αποφυγή του ήλιου έχει οδηγήσει στη σημαντική έλλειψη βιταμίνης D στις νέες γενιές, κάτι που επίσης δεν είναι καλό. Έτσι, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι το λεγόμενο «παν μέτρον άριστον» παραμένει πάντοτε επίκαιρο. 

Μέτρα προφύλαξης

Προφύλαξη από την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Πρώτο και βασικότερο μέσο προφύλαξης από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία είναι η αποχή από την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που αυτός είναι πιο έντονος, δηλαδή από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Αυτές είναι και οι ώρες που συνιστάται και τα παιδιά να μη βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Όταν είμαστε, λοιπόν, διακοπές ή στην παραλία, μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο κάποιες στιγμές, όταν μπαίνουμε στο νερό για παράδειγμα, αλλά καλό είναι τις υπόλοιπες ώρες να βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα ή κάποιο στέγαστρο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά φυσικά. 

Προϊόντα αντηλιακής προστασίας…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι = Ώρα για δίαιτα

Αυτήν την εποχή, περισσότερο από ποτέ, αυξάνεται το άγχος της απώλειας σωματικού βάρους και, επομένως, της έναρξης δίαιτας.

Οχυρωνόμαστε ενάντια στις εποχικές αλλεργίες

  Πολλοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, κάποια αλλεργική αντίδραση. Συνήθως, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, στις περισσότερες όμως...

5 βήματα για ψυχική ευημερία

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, της αισιοδοξίας και της θετικής αλλαγής.

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε: Ήλιος, ιδανική θερμοκρασία, ώρα για γυμναστική!

Με την έναρξη της άνοιξης, η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνει και η διάθεσή μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)