Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Προειδοποιητικό σήμα για τις πρακτικές προστατευτισμού στις ασφαλιστικές αγορές της Τουρκίας, της Ινδονησίας και της Αργεντινής, που εμποδίζουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών ομίλων, εξέδωσε η Insurance Europe, η «ομπρέλα» των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ.
Η Insurance Europe τονίζει ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικο πλαίσιο της Τουρκίας αναφορικά με την ασφάλιση ΙΧ και την αστική ευθύνη έναντι τρίτων απειλούν σοβαρά την ικανότητα των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών να αναλαμβάνουν συμβόλαια στη χώρα με όρους οικονομικής βιωσιμότητας και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει πλαφόν στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για όλους τους τύπους οχημάτων. Καθώς εκτιμάται ότι τα πλαφόν έχουν τεθεί σε επίπεδα που δεν καλύπτουν το κόστος της ασφάλισης, υπάρχει κίνδυνος η εισαγωγή τους να οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Πλέον των πλαφόν, οι αρχές της γείτονος επέβαλαν επίσης ένα σύστημα διαμοιρασμού (pooling) που αναδιανέμει τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί σε όλους τους παίκτες της αγοράς ασφάλισης ΙΧ σε προαποφασισμένα μερίδια, στρεβλώνοντας έτι περαιτέρω τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Στην Ινδονησία, τα μέτρα προστατευτισμου που έχουν επιβληθεί επιβάλλουν σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας να αντασφαλίζουν τις δραστηριότητές τους στην ασφάλιση ΙΧ, υγείας, ζωής, πιστώσεων κ.ά. σε εγχώριους αντασφαλιστικούς ομίλους. Πρόκειται για πρακτική που όχι μόνο εμποδίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αντασφαλιστικών, αλλά και παρεμποδίζει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, αυξάνοντας την έκθεσή της σε κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές.
Η Insurance Europe εκφράζει ανησυχία και για τους εναπομείναντες περιορισμούς στην δραστηριότητα των πολυεθνικών αντασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή. Παρότι έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την πρόσβαση των αργεντίνικων ασφαλιστικών εταιρειών στους διεθνείς αντασφαλιστικούς ομίλους, εντούτοις ο ρυθμός των αλλαγών κρίνεται ως υπερβολικά αργός και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν προβλέπουν το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.