back to top
21.1 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Κ. Πιερρακάκης: «Η SIU θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

«Η υλοποίηση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU) είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης ως κεντρικός ομιλητής στο 14ο Συνέδριο της Euronext στο Παρίσι, με θέμα «Ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών τώρα».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα προχωρήσει άμεσα σε βαθύτερη χρηματοπιστωτική ενοποίηση είτε θα μείνει πίσω σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

- Advertisement -
  • «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για περαιτέρω καθυστερήσεις.»
  • «Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει και την ίδια στιγμή η γεωπολιτική ως θέμα συζήτησης έχει πλέον εισέλθει στις αίθουσες συνεδριάσεων.»

Αναδεικνύοντας τη νέα πραγματικότητα, επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει την αυτονομία της σε κρίσιμους τομείς, ξεκινώντας από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε άλλους για να παρέχουν το κεφάλαιο, τις τεχνολογίες ή τις εγγυήσεις ασφάλειας» εξήγησε ο Υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση χρηματοπιστωτική ενοποίηση μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU). Για τους πολίτες, η ολοκλήρωση της SIU θα μεταφραστεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα και περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

- Advertisement -
  • «Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU) μετατρέπεται σε επείγουσα στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη, καθώς είναι το απαραίτητο εργαλείο για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.»

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί, καθώς θα αναδιαμορφώσει τις κεφαλαιαγορές της και θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με όρους ταχύτητας και κλίμακας.

Η φιλοδοξία είναι δεδομένη. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι αποφασιστικότητα, επιτάχυνση και υλοποίηση.

Η ένταξη του ΧΑ στη Euronext ως έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Euronext, αναδεικνύοντάς την ως ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και ενισχύει τη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό χάρτη.

Αναφερόμενος στην ένταξη του ΧΑ στο δίκτυο της Euronext, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις λίγες πραγματικά πανευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υποδομές, είπε:

  • «Είναι ένα μήνυμα ότι όταν μια χώρα αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τη δύσκολη δουλειά, η ευρωπαϊκή υποδομή είναι έτοιμη να παγιώσει την πρόοδο» και
  • «Μια εταιρεία εισηγμένη στην Ελλάδα αποκτά πλέον πρόσβαση σε μια ευρύτερη και βαθύτερη επενδυτική βάση, που μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό να προσεγγίσει».

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς χρηματοοικονομική αυτονομία, χωρίς δηλαδή την ικανότητα να χρηματοδοτεί τις προτεραιότητές της με δικούς της όρους, σε ένα ολοένα πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον.

  • «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πού θα εστιάσουμε. Θέλουμε τη δημιουργία ευρωπαϊκών “πρωταθλητών”, τη διευκόλυνση περισσότερων διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, και τη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από αυτούς, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.»

Στα πεδία της αξιοπιστίας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, η Euronext αναδεικνύεται σε καταλύτη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια απτή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η Ευρώπη όταν συνδυάζονται στρατηγική κατεύθυνση και λειτουργικά εργαλεία.

Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά και στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πλέον επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Ilia Forum 2026: «Η Ηλεία στη Νέα Εποχή»

Το αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργανώνει η ethosEVENTS με το Επιμελητήριο Ηλείας θα πραγματοποιηθεί 5-6 Ιουνίου στο Ilis Congress Center

Οι φωνές που διαμορφώνουν το τοπίο του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Στις 26/5 οι ομιλητές του #dbfo26 θα αναδείξουν πώς το GenAI, το embedded finance και άλλες, νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη λειτουργία των οργανισμών

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή