Τη δικαστική οδό επέλεξε να ακολουθήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τις καθυστερήσεις στην έναρξη ακτινοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς.
Σύμφωνα με το Σύλλογο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουν τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα των δημόσιων δομών είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards, 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37, εκ των οποίων τα 24 στο δημόσιο τομέα.
Πέραν αυτού, κινδυνεύουν να ακυρωθούν σημαντικές ιδιωτικές δωρεές, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λαθών στις προσλήψεις για τη στελέχωση των μονάδων.
«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών, ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Έτσι, ο Σύλλογος κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, που έχουν ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.
«Ο ΙΣΑ έχει κατ΄ επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
«Το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα», αναφέρει ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας πως «η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, ιατρών και πολιτείας» .