του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α *
Τις ημέρες αυτές που αλλάζει η χρονιά συνηθίζεται να κάνουμε όλοι μας απολογισμούς, προγραμματισμούς, σχέδια κ.ά. Περισσότερο απ’ όλους ο επιχειρηματικός κόσμος που εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και ιδιαίτερα από τη σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2023» προβλέπει ο βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσοου.
Η πρόβλεψη βασίζεται στη φθορά των δύο αντιπάλων και εστιάζει στο γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έβαλε τον εαυτό του σε μια δαπανηρή και επιζήμια θέση, με πολλές απώλειες, που δεν είχε ποτέ προβλέψει, ενώ οι Ουκρανοί, με την υποστήριξη της Δύσης θα μπορούσαν, ίσως, να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, αλλά με πολύ σκληρές απώλειες από πλευράς τους, επίσης. Αυτός ο πόλεμος, λοιπόν, έχει κοστίσει τεράστια φθορά και στις δύο χώρες, γι’ αυτό, στο τέλος του τρέχοντος εξαμήνου αναμένεται, σύμφωνα με τον Κέρσοου, να τερματιστεί…
Εμείς, λοιπόν, που τα διαβάζουμε αυτά, έστω ως προβλέψεις, τί συμπέρασμα να βγάλουμε, όταν ξέρουμε ότι, ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, οι δύο πλευρές θα βρεθούν στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων, απ’ όπου -κακώς- δεν ξεκίνησαν; Και τότε θα αναρωτηθούμε απλοϊκά «γιατί έγιναν όλα αυτά»; Διότι, ακόμη και για τον πιο απλό Ευρωπαίο πολίτη, που δεν γνωρίζει από Γεωπολιτικά και Οικονομικά συμφέροντα, η εικόνα είναι καθαρή ως προς την καθημερινότητά του: – Αυτός ο πόλεμος έφερε Ύφεση και Πληθωρισμό στην Ευρώπη, άρα οικονομική ζημιά στη τσέπη του.
– Έφερε, επίσης, μια τεράστια Ενεργειακή Κρίση, πάλι στην Ευρώπη, δεκαπλασιάζοντας την τιμή του Φυσικού Αερίου και εκτινάσσοντας την τιμή του Πετρελαίου και της Βενζίνης. Άρα είχε άμεσες επιπτώσεις για τον μέσο εργαζόμενο στη Θέρμανση του σπιτιού του, στις Μετακινήσεις του κ.λπ. Η συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη, που επί της ουσίας διεξάγεται μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είχε, συνεπώς, χαμένους και κερδισμένους. Ποιοί είναι, κατ’ αρχήν, οι χαμένοι; – Μεγάλος χαμένος είναι αναμφισβήτητα η Ουκρανία που έχει σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ένστολους και αμάχους, ενώ υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή στις Υποδομές και την Οικονομία της.
– Στους χαμένους περιλαμβάνεται και η Ρωσία, η οποία είχε δυσανάλογες απώλειες ζωών στους στρατευμένους της και σημαντική οικονομική ζημιά, λόγω συνεχών επανεξοπλισμών.
– Πέρα από τους δύο εμπόλεμους, όμως, ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη, η οποία στερήθηκε το φθηνό Αέριο μέσω Αγωγών και τώρα το πληρώνει σε 10πλάσια τιμή – εάν βέβαια καταφέρει να το προμηθευτεί μέσω πλοίων LNG, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία, δεν είχαν καν υποδομές για υποδοχή Υγροποιημένου Αερίου. Η Ευρώπη, λοιπόν, βρέθηκε απροετοίμαστη στη μεγαλύτερη Ενεργειακή Κρίση στην ιστορία της, υπέστη σημαντική ύφεση στην Οικονομία της, ενώ αντιμετωπίζει πολιτικές ανακατατάξεις, ανατροπή στα Δημοσιονομικά της και εκτεταμένες Κοινωνικές αναταραχές από τους δυσαρεστημένους πολίτες της.
Επιπλέον, και εν μέσω της γοργά εξελισσόμενης Κλιματικής αλλαγής, αναγκάζεται να επιστρέψει σε «βρώμικες» πηγές Ενέργειας (άνθρακα, λιγνίτη κ.ά.). Και, τέλος, φαίνεται ότι για πολλά χρόνια θα είναι εξαρτημένη από προμήθεια Ενέργειας με Πλωτά Μέσα (συμμαχικών, πάντως, χωρών). Υπάρχουν κερδισμένοι από αυτή τη διένεξη που συντάραξε και συνταράσσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ φέρνει πολύ σημαντικές Γεωπολιτικές ανακατατάξεις τα αμέσως επόμενα χρόνια; Αφήνουμε το ερώτημα να αιωρείται – για όσους θέλουν να ασχοληθούν.
Για τους επιχειρηματίες, πάντως, ο χειρότερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αδυναμία Προγραμματισμού και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού (αυτό ήταν, βέβαια, ένα διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας, που τώρα, όμως, έχει επιδεινωθεί λόγω των διεθνών εξελίξεων).Πέραν τούτων, ωστόσο, προσπαθούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι, και ευχόμαστε στους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους φίλους μας, μια καλή και δημιουργική χρονιά, υγεία και ευτυχία για όλους!
*Αναδημοσίευση από το INTERLIFE Magazine – Δεκέμβριος 2022