back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ιωάννης Βοτσαρίδης: Από τη σκοπιά του Επιχειρηματία…

του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α *

Τις ημέρες αυτές που αλλάζει η χρονιά συνηθίζεται να κάνουμε όλοι μας απολογισμούς, προγραμματισμούς, σχέδια κ.ά. Περισσότερο απ’ όλους ο επιχειρηματικός κόσμος που εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και ιδιαίτερα από τη σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2023» προβλέπει ο βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσοου.

- Advertisement -

Η πρόβλεψη βασίζεται στη φθορά των δύο αντιπάλων και εστιάζει στο γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έβαλε τον εαυτό του σε μια δαπανηρή και επιζήμια θέση, με πολλές απώλειες, που δεν είχε ποτέ προβλέψει, ενώ οι Ουκρανοί, με την υποστήριξη της Δύσης θα μπορούσαν, ίσως, να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, αλλά με πολύ σκληρές απώλειες από πλευράς τους, επίσης. Αυτός ο πόλεμος, λοιπόν, έχει κοστίσει τεράστια φθορά και στις δύο χώρες, γι’ αυτό, στο τέλος του τρέχοντος εξαμήνου αναμένεται, σύμφωνα με τον Κέρσοου, να τερματιστεί…

Εμείς, λοιπόν, που τα διαβάζουμε αυτά, έστω ως προβλέψεις, τί συμπέρασμα να βγάλουμε, όταν ξέρουμε ότι, ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, οι δύο πλευρές θα βρεθούν στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων, απ’ όπου -κακώς- δεν ξεκίνησαν; Και τότε θα αναρωτηθούμε απλοϊκά «γιατί έγιναν όλα αυτά»; Διότι, ακόμη και για τον πιο απλό Ευρωπαίο πολίτη, που δεν γνωρίζει από Γεωπολιτικά και Οικονομικά συμφέροντα, η εικόνα είναι καθαρή ως προς την καθημερινότητά του: – Αυτός ο πόλεμος έφερε Ύφεση και Πληθωρισμό στην Ευρώπη, άρα οικονομική ζημιά στη τσέπη του.

- Advertisement -

– Έφερε, επίσης, μια τεράστια Ενεργειακή Κρίση, πάλι στην Ευρώπη, δεκαπλασιάζοντας την τιμή του Φυσικού Αερίου και εκτινάσσοντας την τιμή του Πετρελαίου και της Βενζίνης. Άρα είχε άμεσες επιπτώσεις για τον μέσο εργαζόμενο στη Θέρμανση του σπιτιού του, στις Μετακινήσεις του κ.λπ. Η συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη, που επί της ουσίας διεξάγεται μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είχε, συνεπώς, χαμένους και κερδισμένους. Ποιοί είναι, κατ’ αρχήν, οι χαμένοι; – Μεγάλος χαμένος είναι αναμφισβήτητα η Ουκρανία που έχει σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ένστολους και αμάχους, ενώ υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή στις Υποδομές και την Οικονομία της.

– Στους χαμένους περιλαμβάνεται και η Ρωσία, η οποία είχε δυσανάλογες απώλειες ζωών στους στρατευμένους της και σημαντική οικονομική ζημιά, λόγω συνεχών επανεξοπλισμών.

– Πέρα από τους δύο εμπόλεμους, όμως, ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη, η οποία στερήθηκε το φθηνό Αέριο μέσω Αγωγών και τώρα το πληρώνει σε 10πλάσια τιμή – εάν βέβαια καταφέρει να το προμηθευτεί μέσω πλοίων LNG, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία, δεν είχαν καν υποδομές για υποδοχή Υγροποιημένου Αερίου. Η Ευρώπη, λοιπόν, βρέθηκε απροετοίμαστη στη μεγαλύτερη Ενεργειακή Κρίση στην ιστορία της, υπέστη σημαντική ύφεση στην Οικονομία της, ενώ αντιμετωπίζει πολιτικές ανακατατάξεις, ανατροπή στα Δημοσιονομικά της και εκτεταμένες Κοινωνικές αναταραχές από τους δυσαρεστημένους πολίτες της.

Επιπλέον, και εν μέσω της γοργά εξελισσόμενης Κλιματικής αλλαγής, αναγκάζεται να επιστρέψει σε «βρώμικες» πηγές Ενέργειας (άνθρακα, λιγνίτη κ.ά.). Και, τέλος, φαίνεται ότι για πολλά χρόνια θα είναι εξαρτημένη από προμήθεια Ενέργειας με Πλωτά Μέσα (συμμαχικών, πάντως, χωρών). Υπάρχουν κερδισμένοι από αυτή τη διένεξη που συντάραξε και συνταράσσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ φέρνει πολύ σημαντικές Γεωπολιτικές ανακατατάξεις τα αμέσως επόμενα χρόνια; Αφήνουμε το ερώτημα να αιωρείται – για όσους θέλουν να ασχοληθούν.

Για τους επιχειρηματίες, πάντως, ο χειρότερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αδυναμία Προγραμματισμού και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού (αυτό ήταν, βέβαια, ένα διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας, που τώρα, όμως, έχει επιδεινωθεί λόγω των διεθνών εξελίξεων).Πέραν τούτων, ωστόσο, προσπαθούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι, και ευχόμαστε στους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους φίλους μας, μια καλή και δημιουργική χρονιά, υγεία και ευτυχία για όλους!

*Αναδημοσίευση από το INTERLIFE Magazine – Δεκέμβριος 2022

Σχετικές δημοσιεύσεις

INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Eπαγγελματική εκπαίδευση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης που διοργάνωσε η INTERLIFE Ασφαλιστική

Οι προκλήσεις της Διαμεσολάβησης

Είναι, πλέον, γεγονός ότι ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στις μέρες μας έχει επαναξιολογηθεί και αναβαθμιστεί αντίστοιχα με τις επιδόσεις του Κλάδου

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Τα επόμενα σχέδια της Interlife (και) στο Χρηματιστήριο

Για πρώτη φορά σε δείκτη FTSE/Russell η Interlife, η μόνη πλέον εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Oι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2020 και η καταστροφή στη Βαλένθια

 O αριθμός των θυμάτων στη πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Βαλένθια δείχνει πόσο αδύναμη είναι η ανθρώπινη παρέμβαση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και πόσο πολύ...

Τα παράπλευρα οφέλη από την αύξηση της παρουσίας της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία 

Οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με την ιδιωτική ασφαλιση μπορεί να φτάσουν τις 100.000 το 2025 σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου. 

Η αναγκαιότητα ενός ασφαλιστηρίου D&O γίνεται ακόμη πιο επιτακτική

Όσο μεγαλύτερος είναι ο Οργανισμός εκ μέρους του οποίου λαμβάνουμε αποφάσεις τόσο μεγαλύτερος είναι και ο επιχειρηματικός και κοινωνικός αντίκτυπος

Γ. Χατζηθεοδοσίου, βλέπει αυτό που δεν βλέπουν άλλοι

Τον νέο δρόμο με το όνομα «ΕΙΚΑ-ΖΩ» φωτίζει σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ». Είναι το πρώτο Επιμελητήριο που εναποθέτει βάρος στον πολιτισμό και εισάγει στο επιχειρηματικό του μοντέλο την έννοια της συσχέτισης του πολιτισμού με το επιχειρείν.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Oι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2020 και η καταστροφή στη Βαλένθια

 O αριθμός των θυμάτων στη πρόσφατη φυσική καταστροφή στη...

Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέσσερις παρεμβάσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Ε. Ράπτη στα Greek Hospitality Awards: Μαζί θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.

Ν. Παπαθανάσης, grha24: H Ελλάδα παρουσιάζει ένα δυνατό πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά

Από το βήμα του 10ου Greek Hospitality Awards, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχάρη τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου

Χ. Σταϊκούρας στα Greek Hospitality Awards: Τα μεγάλα έργα υποδομών αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.