Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος της Γενικής Κλινικής Αθηναϊκή MEDICLINIC
Φέτος διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Όσοι μάλιστα ζούμε στις μεγαλύτερες πόλεις, βιώνουμε καθημερινά ακόμη πιο αυξημένες θερμοκρασίες, τις οποίες γεννούν, με την έκθεσή τους στον ήλιο, τα δομικά υλικά του χώρου που μας περιβάλλει (άσφαλτος, τσιμέντο, γυαλί, έλλειψη επαρκούς φυσικής σκιάς από δέντρα και πάρκα).
Είναι, λοιπόν, οι μέρες αυτές αφορμή για να μάθουμε ή να ξαναθυμηθούμε χρηστικές πληροφορίες για το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο το καλοκαίρι από επιπλοκές και για το πώς μπορούν ενήλικες και παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο συνδυασμό της αποπνικτικής υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που ονομάζουμε καλοκαιρινό καύσωνα.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου το καλοκαίρι
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κρύβουν κινδύνους για όλους, κάποιοι όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες μεγαλύτερης ευαισθησίας στην υπερθερμία και τη θερμοπληξία είναι:
- οι ακραίες ηλικίες, όπως τα μικρά παιδιά, ιδίως όταν δεν τηρούν τους κανόνες ορθής έκθεσης στον ήλιο ή επαρκούς ενυδάτωσης, ή οι ηλικίες άνω των 65 ετών, λόγω μείωσης της λειτουργικότητας των μικρών αιμοφόρων αγγείων και των ιδρωτοποιών αδένων, μεγαλύτερης επίπτωσης χρόνιων παθήσεων, συχνότερης λήψης φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να δυσκολεύει την προσαρμογή στη ζέστη ή να προκαλεί αφυδάτωση, κλπ.
- τα ίδια τα χρόνια νοσήματα σε κάθε ηλικία, όπως καρδιακή, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική δυσπραγία, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κλπ.
- η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά ή ορισμένα νευρολογικά ή ψυχοτρόπα (αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιπαρκινσονικά), κλπ.
- η χρήση αλκοόλ
- το ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας
- η παρατεταμένη εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
Περισσότερα στο interamerican.gr