[starbox]
Με θετική οπτική αλλά υπό τις ορθές προϋποθέσεις βλέπει το θεσμικό όργανο των ασφαλιστών στην Ευρώπη, η Insurance Europe, την πράσινη βίβλο της ΕΕ για την ενοποίηση των ευρωπαικών κεφαλαιαγορών.
Η Insurance Europe δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει στην μετάβαση αυτή, ωστόσο επισημαίνει ότι εάν η ευρωπαϊκή πολιτική δεν ασκηθεί στο σωστό πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος οι πρωτοβουλίες να μην βρουν υποστήριξη από εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν ήδη αναπτύξει λύσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσπάθεια των κρατών να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Το Επενδυτικό Πρόγραμμα της ΕΕ είναι η βασική στρατηγική προτεραιότητα για να συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την τόνωση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Οι ασφαλιστές είναι μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν σημαντικά στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, η διαθεσιμότητα των ελκυστικών μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων και η άρση των εμποδίων για τους ασφαλιστές που επενδύουν σε αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη θετικού ρόλου τους στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Comission θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την τυποποίηση στην αγορά και τις βέλτιστες πρακτικές στον επενδυτικό τομέα και για να διασφαλιστεί ότι οι κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει:
– να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εθνική εμπειρία και τα μοντέλα που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά
– να διασφαλιστεί ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα μπορούν να λειτπυργήσουν παράλληλα κατά κύρια βάση με τα τοπικά συστήματα που είναι αποδοτικά και όχι να τα αντικαταστήσουν
– να έχει τα ίδια αποτελέσματα στις τοπικές πολιτικές
Ταυτόχρονα η Insurance Europe τονίζει ότι πριν η Επιτροπή περάσει σε νέο κανονιστικό περιβάλλον πρέπει να αξιολογήσει τις πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις όπως η Solvency II και ο Κανονισμός EMIR και τις επιπτώσεις τους στην αγορά.
Πριν από την έναρξη κάθε νέο κομμάτι της νομοθεσίας, η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε εις βάθος αξιολόγηση του τρόπου με πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της Solvency II και τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Υποδομές Αγοράς (EMIR), μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Τρέχουσα μακροοικονομική πολιτικής
Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν καθοριστικό ρόλο στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ευρώπη και την προστασία του εισοδήματος των πολιτών.
Το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις στην Ευρώπη, για τις οποίες το βάρος μετατοπίζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική βιομηχανία παρέχει λύσεις η πρόκληση για την αγορά στο μέλλον είναι μεγάλη και θα πρέπει τόσο οι ασφαλιστικές να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές όσο και η ΕΕ να νομοθετεί διασφαλίζοντας ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των ασφαλιστικών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ασφαλισμένων.