back to top
9.3 C
Athens
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026

Insurance Europe: Κερδίζουν οι καταναλωτές από τα Big Data Analytics

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ χαιρετίζουν την παραδοχή από πλευράς Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) ότι η ανάλυση των «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) φέρνει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και υπογραμμίζουν ότι δεν απαιτούνται νέες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα Big Data Analytics.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο William Vidonja, στέλεχος της Insurance Europe «Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΙΟΡΑ για τις μεγάλες ευκαιρίες που «φέρνει» η χρήση των Big Data τόσο στους καταναλωτές όσο και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και η χρήση ολοένα και πιο τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων διαχείρισης ρίσκου επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους πελάτες τους, όπως προϊόντα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, καλύτερη τιμολόγηση και καλύτερη πρόληψη των κινδύνων».

- Advertisement -

Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ είναι το αποτέλεσμα μιας θεματικής έρευνας, με στόχο την συγκέντρωση εμπειρικών αποδείξεων για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση των Big Data. «Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές καλούν την Αρχή να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη βιομηχανία για το σημαντικό αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή, η Insurance Europe καλεί την ΕΙΟΡΑ να απέχει από ρυθμιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την καινοτομία και για την ικανότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα Big Data, υπάρχει πληθώρα ευρωπαϊκών κανόνων που εφαρμόζονται κατά τη χρήση των δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο (προστασία προσωπικών δεδομένων, διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, marketing εξ΄αποστάσεως, ίση μεταχείριση, απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης της Solvency II κ.α.)

«Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ επιβεβαιώνει την επάρκεια των υφιστάμενων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και των διευθετήσεων που έχουν γίνει για την διακυβέρνηση των δεδομένων από τις ασφαλιστικές. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα, καθώς υπάρχει ήδη αποτελεσματική προστασία που διασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση των big data analytics και αποτρέπει πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα», καταλήγει η Insurance Europe.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΑΕΚ: Στην Κύπρο το 2026 η Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Η συμμετοχή 150+ εκπροσώπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συνδέσμων ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς

H ασφαλιστική απάτη στο στόχαστρο της ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με ΕΛΑΣ και Insurance Europe

Η εκδήλωση της 26ης Ιανουαρίου συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Παρέμβαση της Insurance Europe για τα αναθεωρημένα ESRS

Η παρέμβαση αφορά τις τεχνικές συμβουλές της EFRAG, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επικουρικό Κεφάλαιο: Σε τροχιά ιστορικού πλεονάσματος και θεσμικής ωρίμανσης – Μήνυμα αισιοδοξίας από την κοπή της πίτας στα νέα γραφεία

Την εκδήλωση κοπής πίτας τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και θεσμικών φορέων

Δυναμικό «παρών» από τον ΣΑΔΧ στη ΓΣ της ΠΟΑΔ

Επανεκλογή Δ. Μουντάκη στο ΔΣ, ενώ ο Δ. Σκιτζής τιμήθηκε για την προσφορά του

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΕΕΑ: Πρωτοβουλία ζωής με κοινωνικό αποτύπωμα

Με το σύνθημα «Δίνουμε αίμα. Προσφέρουμε ζωή» – Δηλώσεις συμμετοχής μέσω ειδικής φόρμας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Ο Βέλης Παππάς αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας

Ενισχύοντας στρατηγικά την εμπορική της δραστηριότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Πώς οι Κινητές Ομάδες Υγείας αλλάζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα στην Ελλάδα

Ανακούφιση προσφέρουν οι ΚΟΜΥ σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με δωρεάν κατ’ οίκον φροντίδα σε όλη τη χώρα

«Να σκεφθώ πιθανές φυσικές καταστροφές πριν αγοράσω ακίνητο; Να το ασφαλίσω;»

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξηγεί ότι η προσδοκία αποζημίωσης από το κράτος συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης φαίνεται περισσότερο στις δύσκολες στιγμές

Σε γεγονότα μεγάλων φυσικών καταστροφών η Interasco στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, με άμεσες και ουσιαστικές αποζημιώσεις