Για πρώτη φορά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης διενεργήθηκε ηλεκτροφυσιολογική μελέτη στην καρδιά 10χρονου παιδιού, χωρίς καθόλου ακτινοβολία.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δυνατότητα ελέγχου της καρδιάς, ιδιαίτερα σε παιδιά και εγκύους, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στο νέο σύστημα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης τελευταίας τεχνολογίας, με το οποίο εξοπλίστηκε το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Το σύστημα αυτό λειτουργεί σαν ένα είδος GPS, χωρίς επικίνδυνη ιονίζουσα ακτινοβολία.
Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του νοσοκομείου μπορεί πλέον να διενεργηθεί όχι μόνο η διαγνωστική ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, αλλά και η κατάλυση υπερκοιλιακής ή κολπικής ταχυκαρδίας, χωρίς καθόλου ακτινοβολία.
Με το νέο σύστημα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, ο Παιδοαρρυθμιολόγος Ανδριανός Κοντογεώργης, MBBCh, MRCP, PhD και η Διευθύντρια του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, Αρρυθμιολόγος, Λίλιαν Μάντζιαρη, MD, MSc,PhD, τοποθέτησαν 4 ηλεκτρόδια μέσα στην καρδιά ενός παιδιού 10 ετών χωρίς καθόλου ακτινοβολία.
Το σύστημα απεικόνισε σε 3 διαστάσεις τη θέση των ηλεκτροδίων, αλλά και άλλα σημαντικά σημεία, όπως το δεμάτιο του His (κολποκοιλιακός κόμβος) για την ολοκληρωμένη διενέργεια της εξέτασης.
Η κλασική ηλεκτροφυσιολογική μελέτη η οποία διενεργείται σε Ηλεκτροφυσιολογικά Εργαστήρια τα οποία δεν διαθέτουν αντίστοιχο εξοπλισμό, γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων (καλωδίων) σε κάποια συγκεκριμένα σημεία μέσα στην καρδιά τα οποία καταγράφουν την τοπική ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και μέσω των οποίων διεγείρεται ο καρδιακός μυς, χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων απαιτείται ακτινοσκόπηση (ακτινοβολία) προκειμένου ο ιατρός να προωθήσει και να τοποθετήσει στη σωστή θέση τα ηλεκτρόδια. Η νέα, σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, υπερέχει ως προς τη μη ακτινοβόληση του ασθενούς.