back to top
10 C
Athens
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026

Ι. Τσικριπής, ocin25: «Ισότιμο νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις επαγγελματικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις»

«Επαγγελματική Ασφάλιση σε μετάβαση: Μελλοντικές προοπτικές και η θεσμική τους διάσταση» ήταν ο τίτλος της τοποθέτησης του Γενικού Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Τσικριπή, στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, με τίτλο «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης», που διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, στο Athenaeum InterContinental, από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

- Advertisement -

Ο κ. Τσικριπής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στις πιέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού, τονίζοντας ενδεικτικά ότι, το 2070, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος στα 8,5 εκατομμύρια, από 10,5 που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις που διαρκώς μετασχηματίζονται, με νέες, εναλλακτικές μορφές εργασίας, αυξημένη αυτοαπασχόληση, υπηρεσίες μέσω μιας πλατφόρμας κ.ά., με αποτέλεσμα «οι εργαζόμενοι να μην έχουν σταθερό εισόδημα, οπότε δεν καταβάλλουν τακτικές εισφορές ή ακόμα και όταν καταβάλλουν, επιλέγουν χαμηλότερη κλίμακα εισφορών, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης. Τι σημαίνει αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσικριπής.

- Advertisement -

«Σημαίνει ότι για τα άτομα αυτά αυξάνει ο κίνδυνος ελλιπούς ασφαλιστικής κάλυψης, αλλά και διεύρυνσης του κενού συνταξιοδότησης. Το βασικό συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχουν οι εργοδότες και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι όλα τους απαραίτητα και συμπληρωματικά τμήματα ενός ενιαίου συστήματος, που διασφαλίζουν ευελιξία, προσιτό κόστος, επάρκεια και βιωσιμότητα. Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα, πρώτον, πρέπει οι εργοδότες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους υπαλλήλους τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αλλά και πέραν αυτής, και κυρίως κατά τη συνταξιοδότησή τους. Και, φυσικά, οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές τους αποταμιεύσεις για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα οφέλη του συστήματος επαγγελματικής συνταξιοδότησης είναι προφανή», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Τσικριπής.

Ακολούθως, υπεραμύνθηκε της αξίας θέσπισης του Ν. 5078/2023, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα ορόσημο για τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα». Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν καταλαμβάνει όλους τους οικείους επαγγελματικούς κλάδους συντάξεων στην Ελλάδα, καθώς επαγγελματικές συντάξεις παρέχουν και ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία προσφέρουν σε εργοδότες και εργαζόμενους εδώ και πολλές δεκαετίες. «Όμως, οι επαγγελματικές συντάξεις των εργαζομένων, τις οποίες διαχειρίζονται ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δεν απολαμβάνουν το δίκτυο προστασίας όπως οι συνάδελφοί τους που είναι μέλη στα Τ.Ε.Α.», τόνισε ο κ. Τσικριπής, αναλύοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Με βάση τα παραπάνω, και προκειμένου να επιτευχθεί ισότιμη και αυξημένη προστασία όλων των μελών του συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να γίνει το επόμενο στάδιο για την ανάπτυξή της. Θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να παράγουν και να διαθέτουν ομαδικά ασφαλιστικά προϊόντα επαγγελματικής συνταξιοδότησης τα οποία θα περιλαμβάνουν όρους κατοχύρωσης, θεμελίωσης και λήψης επαγγελματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τους αντίστοιχους των Τ.Ε.Α.

«Δεύτερον, θα περιλαμβάνουν πρόνοια για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος Επαγγελματικής Ασφάλισης», τόνισε, ενώ στάθηκε και στη σύσταση ενός Δημόσιου Μητρώου. «Η καταχώριση ενός ομαδικού ασφαλιστικού προϊόντος επαγγελματικής ασφάλειας σε Δημόσιο Μητρώο που θα τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνιστά επιβεβαίωση ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου προϊόντος διέπεται από αυξημένο πλαίσιο προστασίας των συμφερόντων των μελών του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ιωάννης Τσικριπής κατέληξε λέγοντας ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να συνδράμει την Πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή, ώστε τα Επαγγελματικά Ταμεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Για πιο αναλυτική ενημέρωση, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://ethosevents.eu/event/6o-synedrio-epangelmatikis-asfalisis/ όπως επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn και YouTube.

Photo Credits
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ανδρέας Μπάλτας, Group Digital Marketing Manager, ethosGROUP
Τηλ.: +30 210 998 4906
e-mail: baltas.a@ethosmedia.eu

6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, 8 Μαΐου 2025, Athenaeum InterContinental

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Υπουργός Εργασίας τιμήθηκε στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΕΑ

Νομοσχέδιο που θα εστιάζεται στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης προανήγγειλε η κ. Κεραμέως

ΤΕΑΥΦΕ: Αύξηση 8,33% στις επικουρικές συντάξεις – Μήνυμα βιωσιμότητας προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ένδειξη ωρίμανσης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, σε μια συγκυρία όπου αναζητούνται αξιόπιστες μακροπρόθεσμες λύσεις

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

ΤτΕ: Κατά 4% αυξήθηκε η αξία ενεργητικού των ΤΕΑ το γ΄ τρίμηνο 2025

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO, προβλέψεις και στόχοι για το 2026

Υψηλότερο καθαρό αποτέλεσμα το 2025, με στόχο τα 0,9 δισ. και δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα 89% για το 2026

Στο +5,6% η παραγωγή ασφαλίστρων του 2025

Το σύνολο παραγωγής ασφαλίσεων ζωής διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ (+2,7%), ενώ εκείνο των ασφαλίσεων κατά ζημιών στα 3,2 δισ. ευρώ (+8,3%)

Διάκριση για την πλατφόρμα EurolifeEnter της Eurolife FFH

Bronze βραβείο στην κατηγορία «Best in Finance & Insurance» των e-volution Awards για την ψηφιοποίηση της διαχείρισης ομαδικών συμβολαίων υγείας

Τα Greek Risk Management Awards 2026 έρχονται στις 13 Μαρτίου

Τα βραβεία του HARIMA, σε συνεργασία με την ethosEvents, φιλοδοξούν να αναδείξουν ως θεσμός τα λαμπρότερα παραδείγματα στη διαχείριση κινδύνου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026: Φωνή σε μια αόρατη κοινότητα

Παρότι κάθε σπάνια πάθηση αφορά μικρό αριθμό ασθενών, συνολικά επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Kaspersky: Νέα εκστρατεία phishing κλέβει στοιχεία διασύνδεσης εταιρειών μέσω του Google Tasks

Τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που φαίνεται απολύτως αυθεντική, με θέμα «Έχετε μια νέα εργασία»

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2026 μέσω της πλατφόρμας Α21

Η AIG Greece υπενθυμίζει ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υποβολής και επικαιροποίησης των αιτήσεων