back to top
33 C
Athens
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Ι.Π.Βοτσαρίδης: Άλλη μια δοκιμασία…

*Άρθρο του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη Προέδρου & Διευθύνοντος  Συμβούλου INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α – Αναδημοσίευση από το Interlife Magazine Μάρτιος 2022

Το είπε και Έλληνας υπουργός: Η κατάσταση θυμίζει τις “πατητές”. Εκείνο το επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα “…την ώρα που σου έχουν βάλει το κεφάλι μέσα και πας να βγεις, και έχεις μισοπάρει ανάσα, στο ξαναβάζει μέσα…”.

- Advertisement -

Αυτή την κατάσταση βιώνει εδώ και μια 12ετία η ελληνική Οικονομία. Συνεχείς και επαναλαμβανόμενες Κρίσεις. Δέκα χρόνια Μνημόνια, αμέσως μετά δύο χρόνια Πανδημία, και, τέλος, Πόλεμος στην Ουκρανία με Eνεργειακή και Eπισιτιστική Κρίση, Πληθωρισμό και απειλούμενη Ύφεση.

Μόνον που τα τελευταία γεγονότα δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά ουσιαστικά όλες τις Οικονομίες του πλανήτη που εισάγουν Ενέργεια και Τρόφιμα – Ευρώπη, Ιαπωνία και Aναπτυσσόμενες Xώρες στην Αφρική και την Ασία. Μόνες χώρες, που, προς το παρόν, δεν φαίνεται να απειλούνται στον ίδιο βαθμό από την επερχόμενη λαίλαπα, οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς, που είναι επαρκείς σε Ενέργεια και Δημητριακά. Επιπλέον, όλες οι Οικονομίες (λόγω της Παγκοσμιοποίησης) και σε όλους τους επί μέρους Κλάδους φαίνεται να πλήττονται και από τις Οικονομικές Κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Τρόφιμα, Διεθνές Εμπόριο, Βιομηχανία, Εφοδιαστικές Αλυσίδες, Τουρισμός, Αερομεταφορές, Χρηματαγορές – πλην, ίσως των Πολεμικών Βιομηχανιών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την έκβασή του, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια Οικονομική και Γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, ενώ οι κραδασμοί του θα είναι αισθητοί για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. Η απειλή του λεγόμενου “στασιμοπληθωρισμού” (συνδυασμός υψηλού Πληθωρισμού και χαμηλής Ανάπτυξης) είναι εδώ. Νοικοκυριά, Επιχειρήσεις, Τράπεζες και Κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου αναγκάζονται να αναθεωρήσουν το σχεδιασμό και τους προϋπολογισμούς τους και να πλεύσουν σε αχαρτογράφητα, εν πολλοίς, νερά.

Ας δούμε, όμως, ρεαλιστικά, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς πανικό και δραματοποιήσεις, πως διαμορφώνεται το τοπίο για τη χώρα μας. Με δεδομένο ότι τέτοιες γενικευμένες Παγκόσμιες Κρίσεις χτυπούν πιο επώδυνα τις αδύναμες Οικονομίες, η Ελλάδα, έχοντας άμεση έκθεση στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, το Εμπόριο και με ένα πολύ επιβαρυμένο -από την Πανδημία- και δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, θα αισθανθεί πολύ πιο αυξημένη την πίεση.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, η εκτίμηση Ανάπτυξης στη χώρα μας φέτος υποβαθμίζεται από 3,3% σε 3%, ενώ το Κόστος Δανεισμού (10ετή Ομόλογα) θα ανεβεί από 2,7% φέτος, στο 3,1% το 2023 και στο 3,5% το 2024. Ο Πληθωρισμός θα κινηθεί ετησίως στο 4,6% (από αρχικές προβλέψεις για 2,8%) και θα αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά από το τέλος του 2022. Οι Επενδύσεις που είχαν αυξηθεί κατά 19% το 2021, θα κινηθούν το 2022 στο 10%, έναντι προβλέψεων για 12% μόλις τον περασμένο μήνα – ίσως το μόνο μέγεθος που αντέχει ακόμη.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί, βέβαια, μπορεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω, εάν ο πόλεμος επεκταθεί χρονικά.

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις, λοιπόν, δεν είναι καλές. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Και, κυρίως εκτίμηση, όχι μόνον των αρνητικών αλλά και
των θετικών δεδομένων.

Ποια είναι αυτά; Τα Κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δαπανηθούν στη χώρα μας την περίοδο 2021-2026, ύψους περίπου 31 δις Ευρώ, αναμένεται να στηρίξουν τις Επενδύσεις και την Απασχόληση. Επιπλέον, η πιθανή έκδοση Ευρωομολόγου πολλών δις καλείται να καλύψει ένα μέρος, των αναγκών σε Ενέργεια όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Τέλος, η επιδότηση από την Πολιτεία μέρους του Ενεργειακού Κόστους Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων ήδη παρεμβαίνει για να μειώσει τη σφοδρότητα του κύματος της Κρίσης.

Συμπερασματικά, και σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, ο Πληθωρισμός της Ενέργειας και των Τροφίμων, η επιβράδυνση της Παραγωγής και του Εμπορίου, η μείωση της Μέσης Δαπάνης των Νοικοκυριών και το Κόστος Δανεισμού είναι οι κύριοι κίνδυνοι για την ελληνική Οικονομία, χωρίς, όμως, να απειλείται δραματικά ο ρυθμός των νέων Επενδύσεων.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει στα δύσκολα. Τώρα καλούμαστε, για άλλη μια φορά, να σφίξουμε τα δόντια. Να αντέξουμε.

Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο, κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Ασφαλιστικής

Μικρομεσαίοι αλλά σημαντικοί

Διαχρονικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το Εμπόριο ήταν η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας

Interlife: Στις 2 Ιουλίου η αποκοπή για το μέρισμα 0,2 ευρώ

Η Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία: «ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ (INTERLIFE) Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων» ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό

Οι προτάσεις του Ι. Βοτσαρίδη για το μέλλον της ασφάλισης

Τρεις προτάσεις για το μέλλον της ασφάλισης παρέθεσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μικρομεσαίοι αλλά σημαντικοί

Διαχρονικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το Εμπόριο ήταν η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Ρεκόρ καταστροφών, οι πρώτες εκτιμήσεις από την ΑΟΝ και την Gallagher Re

Το παγκόσμιο χάσμα ασφαλιστικής προστασίας εκτιμήθηκε προσωρινά σε μόλις 38%, η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για πρώτο εξάμηνο και ..

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»