back to top
33.1 C
Athens
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026

Ι. Μελάς: Ο ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. καλύπτει ένα μεγάλο θεσμικό κενό δεκαετιών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου έρχεται να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο και να ενισχύσει τον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια, την ασφαλισμένη οδήγηση και την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου συγκέντρωσε στο Divani Caravel εκπροσώπους της Πολιτείας, της ασφαλιστικής αγοράς, της επιστημονικής κοινότητας και ευρωπαϊκών οργανισμών.

- Advertisement -

Χαιρετισμό απηύθυνε Ιωάννης Μελάς Διοικητής της Οδικής Υπηρεσίας Συστημάτων Εποπτείας και Ασφάλειας (ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ.)

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Advertisement -

Είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα να βρισκόμαστε εδώ, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, σε μια εκδήλωση με έναν ξεχωριστό θεσμικό και κοινωνικό συμβολισμό για τα 50 χρόνια της λειτουργίας του υπουργού κεφαλαίου. 50 χρόνια παρουσίας σημαίνουν 50 χρόνια ευθύνης, σημαίνουν 50 χρόνια στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές μετά από τροχαία ατυχήματα, πολλές φορές με ανυπολόγιστες ανθρώπινες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Το επικουρικό κεφάλαιο αποτελεί έναν θεσμό που λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας εκεί που η ανάγκη του πολίτη συναντά την ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς. Και ακριβώς, επειδή σήμερα μιλάμε για ένα θεσμό που βρίσκεται στον πυρήνα των συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για κάτι ακόμα βαθύτερο. Για την πρόσληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γιατί η οδική ασφάλεια δεν είναι απλώς ένας τεχνικός τομέας, δεν είναι μονοδρόμοι, σήματα, κάμερες, πρόστιμα ή έλεγχοι. Είναι πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές. Είναι οικογένειες που δεν πρέπει να διαλυθούν.

Είναι νέοι άνθρωποι που πρέπει να επιστρέψουν ασφαλείς στο σπίτι τους. Είναι πεζοί, οδηγοί, επιβάτες, μοτοσυκλετιστές, εργαζόμενοι, γονείς, παιδιά. Είναι μια υπόθεση που στο τέλος της ημέρας μας αφορά όλους μας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο στην οδική ασφάλεια και θέλω να πω με σαφήνεια. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συνολικά η πολιτεία διαμορφώνουν μια πραγματικά κεντρική πολιτική για την οδική ασφάλεια. Μια πολιτική ενιαία, συντονισμένη, με δεδομένα, με στόχους, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Και μέσα σε όλη αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια έρχεται ένας νέος φορέας να υπηρετήσει ακριβώς αυτή τη στρατηγική. Αναφέρομαι στην Οδική Υπηρεσία Συστημάτων Εποπτείας και Ασφάλειας, ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. όπως είναι γνωστός, την οποία έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος διοικητής. Ένας φορέας που δημιουργείται για να καλύψει ένα μεγάλο θεσμικό κενό δεκαετιών.

Την ανάγκη να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός, διαρκής παρακολούθηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας, συλλογή δεδομένων για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στους δρόμους και να υπάρχει μια ενιαία επιχειρησιακή λογική στην πολιτική της οδικής ασφάλειας. Ο ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. δεν είναι μια ακόμα υπηρεσία. Είναι η μετάβαση από την αποσπασματική διαχείριση στην κεντρική εποπτεία.

Από αντίδραση μετά το ατύχημα στην πρόληψη πριν από αυτό. Από τη διάχυση ευθυνών στον καθαρό συντονισμό. Από την πολιτική των γενικών διαπιστώσεων, στην πολιτική των στοιχείων, των χαρτών επικινδυνότητας, των στοχευμένων παρεμβάσεων και της συνεχούς αξιολόγησης.

Ο νέας φορέας θα συμβάλει στην εποπτεία και τη λειτουργία των συστημάτων που συνδέονται με την οδική ασφάλεια. Στην αξιοποίηση δεδομένων από κάμερες και ελέγχους, στη διασύνδεση πληροφοριών μεταξύ συναρμόδιων φορέων, στην παρακολούθηση των επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου και στη διαμόρφωση πολιτικών που δεν θα βασίζονται στην εντύπωση αλλά στην πραγματική εικόνα του δρόμου. Μάλιστα,  πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς θα αποτελεί το κεντρικό πυλώνα, το κεντρικό σημείο αποφάσεων και πολιτικών και δράσεων και σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους Δήμους, επιδιώκουμε να φτιάξουμε μια ισχυρή ομάδα για την Οδική Ασφαλή στη χώρα. Ο νέος κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, με τις αυστηρότατες ποινές και την ένταξη της έννοιας της υποτροπής του παραβάτη, η αύξηση των ελέγχων για αλκοόλ και κράνος από την ελληνική αστυνομία, η 24η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς κάθε Σάββατο στην Αθήνα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής ασφαλούς με επιστροφής μετά τη διασκέδαση, η τοποθέτηση καμερών τεχνητής νοημοσύνης, και η αξιοποίηση των καμερών που τοποθετούνται από την ΟΣΥ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την καταγραφή των παραβάσεων του Κώδικα Οδικές Κυκλοφορίας είναι πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης, καθόλου δημοφιλείς είναι η αλήθεια, αλλά απαραίτητες για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και αυτή η νέα προσέγγιση ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες, το 2025 η Ελλάδα κατέγραψε 517 νεκρούς από τροχαία, έναντι 665 που είχαμε το 2024. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 22% μέσα σε ένα χρόνο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο διάστημα και ακόμα πιο σημαντικό, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1963 στη χώρα μας.

Αυτά τα στοιχεία δεν είναι απλώς αριθμοί σε ένα πίνακα. Είναι άνθρωποι που σώθηκαν.

Είναι απόδειξη ότι όταν η πολιτεία θέτει στόχο, συντονίζει δυνάμεις και εφαρμόζει πολιτικές με συνέπεια, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το πρόβλημα λύθηκε. Κάθε ανθρώπινη απώλεια στο δρόμο είναι μία απώλεια παραπάνω.

Ο κυβερνητικός στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έως το 2030 στο 50% δεν είναι μια θεωρητική εξαγγελία. Είναι ένας εθνικός στόχος με συγκεκριμένα βήματα, μετρήσιμους δείχτες και συνεχή πίεση για αποτελέσματα.

Γι’ αυτό λοιπόν η οδική ασφάλεια απαιτεί συνεργασίες. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, η Ασφαλιστική Αγορά, οι Συγκοινωνιακοί Φορείς, οι Εκπαιδευτικοί Θεσμοί, οι επαγγελματίες, οι οδηγοί, οι ίδιοι οι πολίτες, όλοι πρέπει να γίνουμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Και εδώ λοιπόν ο ρόλος του επικουρικού κεφαλαίου και της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικός.

Photo credits

Kalyvas Panagiotis, ClicknShoot

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψηφιακό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πάνω από 87.000 παραβάσεις στον τελευταίο έλεγχο

Ο εντοπισμός γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, μέσω διασύνδεσης των ΒΔ της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Μεταφορών, της ΕΛΑΣ και των ασφαλιστικών εταιρειών

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Επικουρικό Κεφάλαιο: Νέα Διαχειριστική Επιτροπή και ενεργή παρουσία στη 60ή Γενική Συνέλευση του Council of Bureaux

Βασική προτεραιότητα, η διατήρηση της θετικής πορείας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμικού του ρόλου

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Κων. Ρούσσης: Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε όσα πέτυχε και συνεχίζει

Σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον γιόρτασε η ΕΣΑΠΕ τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ Κωνσταντίνος Ρούσσης  σταθερός στο όραμα του, δήλωσε στο IW.gr

Γ. Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος PCS: Η επόμενη ημέρα της επαγγελματικής ασφάλισης απαιτεί ισχυρή τεχνολογία, διαφάνεια και κλίμακα

Με αφορμή τη συμμετοχή της PCS ως χορηγού στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), συζητάμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιώργο Ξενόφο

14+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το ν/σ της επαγγελματικής ασφάλισης

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επαγγελματική ασφάλιση. Περιλαμβάνει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης («ΤΕΑ») και τα ομαδικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Κων. Ρούσσης: Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε όσα πέτυχε και συνεχίζει

Σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον γιόρτασε η ΕΣΑΠΕ τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ Κωνσταντίνος Ρούσσης  σταθερός στο όραμα του, δήλωσε στο IW.gr

Νέα μεγάλη φιλοπεριβαλλοντική δράση από το ΕΕΑ στη Βάρκιζα

Με στόχο την αφύπνιση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει νέα μεγάλη δράση το Σάββατο 18 Ιουλίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του αποκλειστικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Executive Sales Insurance Program” στο Ε.Κ.Π.Α.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του 5ου κύκλου του επαγγελματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Executive Sales Insurance

Όλοι μαζί στην πρώτη δράση του DRIVE SAFE ACHAIA

Στις 17 Ιουλίου δεν διοργανώνεται απλώς μία ακόμη δράση. Στέλνεται ένα μήνυμα ζωής.