Την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους θανάτους από Covid-19 επιχείρησε να δώσει μια νέα μεγάλη μελέτη ερευνητών του University College του Λονδίνου. Με πληθυσμό 57 εκατομμύρια ανθρώπους η μεγάλη μελέτη δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Digital Health».
Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν πολλαπλά σύνολα δεδομένων από εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες και θανάτους, σύμφωνα με το medicalexpress.com. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η εξέλιξη της υγείας των ασθενών στο εθνικό σύστημα της Βρετανίας (NHS) μέσα στην υγειονομική κρίση.
Τα ευρήματα
- 486 θάνατοι προέκυψαν σε διάστημα 28 ημερών από τη διάγνωση των ασθενών, αλλά δεν ανέφεραν την COVID-19 ως αιτία θανάτου.
- 884διαγνώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν στα αρχεία θανάτου οι οποίες όμως δεν είχαν καταγραφεί στα αρχεία υγείας.
- Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έλαβαν αναπνευστική υποστήριξη εκτός ΜΕΘ, προκαλώντας υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά τα πρώτα δυο κύματα της πανδημίας.
- Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη επανεσχεδιασμού του συστήματος ΜΕΘ σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την παράμετρο της χρονικής εξέλιξης για το πώς η λοίμωξη αλλάζει. Επιδίωξη τους ήταν να ενισχύσουν τα κέντρα λήψη αποφάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 αλλά και ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων. Στην προσπάθεια αυτή έδωσαν έμφαση σε μοτίβα στην πορεία των ασθενών, ενώ παράλληλα εξέτασαν παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα επέτρεψε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν δεδομένα που δεν ήταν τόσο εμφανή.
Περισσότερα στο virus.com.gr