back to top
14.2 C
Athens
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Η «κατά Αριστοτέλους» εικόνα της Υγείας

Θετικό πρόσημο δίνει ο Ανδρέας Ξανθός στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας. Στην ομιλία του Υπουργού Υγείας για τον Προϋπολογισμό έγινε ιδιαίτερος λόγος για αυξήσεις και αυξητικές τάσεις, για ενίσχυση και για βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας του συστήματος υγείας. 

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε εκ νέου στην «ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας». Όπως ανέφερε, σήμερα οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, «μπορούν πλέον με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να συνταγογραφούνται για τα φάρμακα τους, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, να δέχονται εξειδικευμένη και ακριβή φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, στο πρώτο 11μηνο του 2018 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ και για εξετάσεις αξίας 65 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Αυξητική χαρακτήρισε την τάση των δημόσιων δαπανών υγείας ο κ. Ξανθός, δηλώνοντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και την επόμενη 4ετία, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022. «Η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476,5 εκατ. ευρώ», ανέφερε.

Βέβαια, να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της ΕΣΔΥ πως ειδικά για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εφικτή είναι η αύξηση της στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022.

- Advertisement -

«Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται στο τέλος του 2018 το θετικό δημοσιονομική αποτέλεσμα για το ΕΣΥ να είναι 161 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ 322 εκατ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 – και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος- είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική», ανέφερε ο κ. Ξανθός. «Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση κάθε χρόνο και η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι προβλέπονται έσοδα 1,942 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ. ευρώ. «Άρα η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων κλπ καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένη. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι αν χρειαστεί προσαύξηση του προϋπολογισμού λόγω αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων, αυτή εγκρίνεται από το ΓΛΚ. Και πάντα το τελικό όριο δαπανών υπερβαίνει το αρχικό που είχε προϋπολογιστεί. Το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 60 εκατ. των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ και κατά 190 εκατ. της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο», συμπλήρωσε.

Στόχος της κυβέρνησης για την Υγεία είναι μέσα από ένα προγραμματισμό 4ετίας (στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ) να συγκλίνουν σταδιακά οι δημόσιες δαπάνες υγείας με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους ως ποσοστό του ΑΕΠ (στην Ελλάδα 5,2%, ΕΕ 6,8%-7%), την κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας (στην Ελλάδα 1650 ευρώ/έτος, τα 2/3 του μέσου όρου στην ΕΕ) και στις άμεσες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (35% στην Ελλάδα, 15% στην ΕΕ). «Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας κατ’ έτος, έτσι ώστε σε βάθος 4ετίας να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και υπερβούν το κρίσιμο όριο του 6% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019 και η εξέλιξη των δαπανών Υγείας δείχνουν ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκατ. ευρώ (92,5 εκατ. στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και 36 εκατ. στις λειτουργικές -πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ξανθός, η σωρευτική αύξηση των πιστώσεων (του ορίου δαπανών δηλαδή) για το ΕΣΥ (νοσοκομεία-ΥΠΕ) την περίοδο 2015-2018 ήταν σε δεδουλευμένη βάση 674 εκατ. ευρώ. «Αυτή η «δημοσιονομική ένεση» μαζί με την «αιμοδότηση» του ΕΣΥ με πάνω 6.000 μόνιμους γιατρούς +λοιπό προσωπικό (έχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές-λοιπό παραϊατρικό προσωπικό ), με 4.500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους (2.981 γιατροί+ 1.445 λοιπό προσωπικό), καθώς και με 4.000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, επέτρεψε την επιβίωση και σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα, η οποία βεβαίως δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη, ούτε εύκολη υπόθεση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός μίλησε και για «αλλαγή συσχετισμών υπέρ του Δημόσιου Τομέα και μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών με out-of-pocket πληρωμές». Όπως εξήγησε αφενός η δημόσια δαπάνη Υγείας αυξάνεται σταδιακά μετά το «δημοσιονομικό χαμηλό» του 2014 (4,63% του ΑΕΠ) στο 5,16% του ΑΕΠ το 2017, και αφετέρου αλλάζει η αναλογία Δημόσιο/Ιδιωτικό στο σύνολο των δαπανών υγείας. «Το 2014 η σχέση ήταν 58% δημόσια δαπάνη και 42% ιδιωτική, ενώ το 2017 γίνεται 61% και 39% αντίστοιχα».

«Η πιο σημαντική και αδιαμφισβήτητη απόδειξη του «κοινωνικού πρόσημου» της πολιτικής Υγείας που ασκήθηκε τα προηγούμενα 3-4 χρόνια, είναι ότι αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά ένας σημαντικός δείκτης των ανισοτήτων στην Υγεία: το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες από 4,1% πριν την κρίση (2009) έφτασε στο 14,4% το 2016 και έπεσε στο 10,9% το 2017 μετά το νόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ενώ το ποσοστό αυτό για τους πιο φτωχούς πολίτες υποδιπλασιάστηκε (από το 36,5% στο 19,3%)», ανέφερε επίσης ο Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Παραιτήσεις νευρολόγων στο ΠΑΓΝΗ μετά το «εντέλλεσθε»

Έντονη ανησυχία για τη στελέχωση της μεγαλύτερης νευρολογικής κλινικής στην Κρήτη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Η KPMG στην Ελλάδα καταγράφει τις αποδοχές και παροχές του 2025

Η νέα ετήσια έρευνα αποτυπώνει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά προγράμματα και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για στρατηγικές αποφάσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη «In Motion for Everyone»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας, ο Ευ. Αυγουλάς και η Ι.Μ. Γκέρτσου πρόσφεραν μια βιωματική εμπειρία εξοικείωσης με την αναπηρία

Δωρεάν επαναπιστοποιήσεις για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το ΕΕΑ

Η Eurolife FFH προσφέρει εθελοντικά τη συνδρομή της για την κάλυψη των 15 ωρών εκπαίδευσης που προβλέπονται για το 2025

ΠΣΑΣ: Ανοιχτό κάλεσμα για νέες εγγραφές

Σε μια συγκυρία μετασχηματισμού, με νέα δεδομένα σε επίπεδο νομοθεσίας, ψηφιακής μετάβασης και σχέσεων ανάμεσα σε ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές

Η KPMG φέρνει την Άννα Ευθυμίου και κορυφαία στελέχη στο μεγάλο debate για την ασφαλιστική αγορά

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας της KPMG, ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία ανάγνωσης του κλάδου

Η αξία της ισχυρής φωνής του ΣΠΑΤΕ στην εποχή των αλλαγών

Καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς και οι προσδοκίες των πελατών μεταβάλλονται, οι συλλογικοί φορείς μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνας στρατηγικής στήριξης