back to top
19.4 C
Athens
Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Η Εργασία, ο Αριστοτέλης και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Του Γιάννη Ρούντου*

Με αφορμή την Πρωτομαγιά των εργαζομένων, ανέτρεξα στο τετράδιο σημειώσεων και σε ένα απόσπασμα οραματικά κοσμοθεωρητικό από τον λόγο του κορυφαίου φιλοσόφου της αρχαιότητας, σχετικό με τη μεγάλη κοινωνική ανατροπή που φέρνει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην εργασία.

- Advertisement -

Από τα Πολιτικά (1253b – 1254a) του Αριστοτέλους, αντιγράφω: “…εἰ γὰρ ἠδύνατο ἕκαστον τῶν ὀργάνων κελευσθὲν ἢ προαισθανόμενον ἀποτελεῖν τὸ αὑτοῦ ἔργον, ὥσπερ τὰ Δαιδάλου φασὶν ἢ τοὺς τοῦ Ἡφαίστου τρίποδας, οὕς φησιν ὁ ποιητὴς αὐτομάτους θεῖον δύεσθαι ἀγῶνα, οὕτως αἱ κερκίδες ἐκέρκιζον αὐταὶ καὶ τὰ πλῆκτρα ἐκιθάριζεν, οὐδὲν ἂν ἔδει οὔτε τοῖς ἀρχιτέκτοσιν ὑπηρετῶν οὔτε τοῖς δεσπόταις δούλων”.

Και σε ακαδημαϊκά νεοελληνικά (από τον Παναγή Λεκατσά): “… διότι εάν έκαστον των οργάνων ή διαταχθέν ή εξ ιδίας αντιλήψεως ηδύνατο να εκτελή το έργον αυτού, ως συνέβαινε κατά τα μυθολογούμενα με τα αγάλματα του Δαιδάλου*(1) ή με τους τρίποδας του Ηφαίστου, οι οποίοι, κατά τα υπό του ποιητού*(2) ιστορούμενα, εισήρχοντο δι’ αυτομάτου κινήσεως εις το εργαστήριον του θεού, ούτω δε αι κερκίδες (αργαλειοί) ύφαινον μόναι των και τα πλήκτρα έκρουαν μόνα των τας χορδάς, ούτε οι προϊστάμενοι τεχνικού τινος κλάδου θα είχον ανάγκην υπηρετών, ούτε οι κύριοι ανάγκην δούλων*(3)“.

- Advertisement -

Από τις ερμηνευτικές υποσημειώσεις του Π. Λ.:

‘’*1): Απεδίδετο υπό της αρχαιότητος εις τον Δαίδαλον η κατασκευή μηχανικών ανθρώπων.
*(2): Ομήρου Ιλιάς.
*(3): Ο Αριστοτέλης ανήγεν εις την μυθολογίαν τα τοιαύτα, μη δυνάμενος φυσικά να φαντασθή εν τη πραγματικότητι τοιούτον τι. Η νεωτέρα όμως τεχνική υπερέβαλε πάντα ταύτα, πάσαν την παραγωγήν κατορθούσα δι’ αυτομάτων μηχανημάτων και επιτρέπουσα ούτω όλως αλλοίας μορφάς κοινωνικού βίου”.

Στο κείμενο αυτό, παραθέτω μια προβολή στο μέλλον της εργασίας, από έκθεση της Deloitte (2020) για τον ΣΕΒ – Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπου στα προλεγόμενα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

“Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την εργασία και τις επιχειρήσεις στο σύνολο τους. Η σύγχρονη κοινωνία τείνει να αλλάζει εντελώς τη νοοτροπία και τη στάση της απέναντι στην εργασία, σε πολλά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μετασχηματισμού και αναπροσαρμογής των εργαζομένων στη νέα πραγματικότητα, ανάλογα και με τις ανάγκες που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη φάση οικονομικής ανάπτυξης.

Στην προ-βιομηχανική οικονομία, ο όρος εργασία ήταν συνώνυμος με τη χειροτεχνία, τη δημιουργία προϊόντων. Ο εργάτης αναλάμβανε την ευθύνη για τη δημιουργία του προϊόντος από την αρχή ως το τέλος. Η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε το τοπίο όσον αφορά στην ευρύτερη αντίληψη για την εργασία, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα προϊόντα παράγονταν ταχύτερα, οικονομικότερα και πιο αποδοτικά αν η διαδικασία παραγωγής τους επιμεριζόταν σε μικρά επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, στα οποία οι εργάτες και αργότερα οι μηχανές είχαν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν. Έτσι, η εργασία μετατράπηκε σε υπο-σύνολα καθηκόντων, τα οποία δεν είχαν απαραίτητα νοηματική σύνδεση μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται εκ νέου η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της εργασίας, αυτή τη φορά με κατεύθυνση τη δημιουργία αξίας μέσα από τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας / μηχανών.

Παρότι δεν είναι πρώτη φορά που η ανθρώπινη εργασία έρχεται αντιμέτωπη με τις «μηχανές», το γεγονός ότι ιστορικά η ανθρώπινη εργασία μετεξελισσόταν ώστε να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη αλλαγή δεν είναι καθησυχαστικός παράγοντας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Βιομηχανικών Επαναστάσεων, ο ρυθμός αλλαγής ήταν πιο γραμμικός και αυτό έδινε τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής τόσο στους εργαζομένους όσο και στις επιχειρήσεις. Οι αγρότες σταδιακά μετατράπηκαν σε εργάτες εργοστασίου, οι οποίοι μετέπειτα στράφηκαν προς τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. Η νέα Βιομηχανική επανάσταση διαφοροποιείται, όμως, ακριβώς επειδή ο ρυθμός της αλλαγής είναι εκθετικός και αυτό αποτελεί πρόκληση για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία, καθώς αδυνατούν να ακολουθήσουν τους εκθετικούς ρυθμούς εξέλιξης”.

Στο χαρακτηριστικό, εικαστικό θέμα που συνοδεύει αυτό το σημείωμα, οι “Deal Porters”, ένα επάγγελμα που το έσβησε η τεχνολογική εξέλιξη κατά τον προηγούμενο αιώνα, σε γλυπτικό έργο των Philip Bews και Diane Gorvin (Λονδίνο).

*Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert. Επικεφαλής του τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας – Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN έως τον Ιανουάριο του 2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης νέων στελεχών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης νέων στελεχών

Το νόημα της μνήμης για έναν Ηγέτη

Στις αρχές του 2019 επί ηγεσίας Γιάννη Καντώρου, στην εταιρεία της οποίας έζησα την εξέλιξη σε τρεις ιστορικές περιόδους από διαφορετικές θέσεις -παρατηρητή αρχικά και ενεργού συμμετόχου ως στελέχους για τις Εταιρικές Υποθέσεις την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, την Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη συνέχεια, όντας από το 1994 σε διάφορες θέσεις ευθύνης- τιμήσαμε τον ιδρυτή της

Allianz: Δύο αντίθετες απόψεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα απέφερε μείωση των θέσεων της εργασίας κατά 1%.

Το αφήγημα των Ασκληπιείων, από τους Δελφούς στην Επίδαυρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που αναπτύχθηκαν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ν. Γαβρίλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γ. Στουρνάρας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Άσφαλισης: Να αναπτυχθεί ο θεσμός των ΤΕΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετήθηκε στο κορυφαίο συνέδριο...

Ν. Κεραμέως στο Ocin25: Η επαγγελματική ασφάλιση είναι κρίσιμη και απαραίτητη

Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Κεραμέως, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κ. Αλφιέρης:  Οι δύο κύριοι στόχοι του ΣΕΜΑ, τι συζητείται με MGA και Coverholders

Δύο κύριους στόχους θέτει για τον ΣΕΜΑ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Athens Insurance Brokers Κωστής Ι. Αλφιέρης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο IW.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έφεραν στο φως τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι τόνισαν ιδιαίτερα την αξία του ετήσιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ημέρα Αιμοδοσίας στην NP Ασφαλιστική

Η NP Ασφαλιστική διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, ημέρα αιμοδοσίας στα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας στο Μαρούσι

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Υπέρ κάθε μέτρου που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής (video)

“Είμαστε υπέρ κάθε μέτρου που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών

5 άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης