back to top
31.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Η επίθεση WannaCry δεν αφύπνισε την αγορά cyber ασφαλίσεων (ακόμη…)

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η κυβερνοεπίθεση WannaCry -που χτύπησε περί τους 250.000 υπολογιστές σε 150 χώρες τον Μάιο- χαιρετίστηκε από πολλούς ως «καμπανάκι αφύπνισης» για τις επιχειρήσεις και δυνητικά ως παράγοντας αύξησης των cyber ασφαλίσεων ανά τον κόσμο. Πλην όμως, οι μεγάλες αυτές προσδοκίες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σύμφωνα με έρευνα σε 250 μεσίτες ασφαλίσεων στη Μ. Βρετανία, το 73% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν παρατήρησε αύξηση του ενδιαφέροντος για cyber ασφαλίσεις μετά την επίθεση WannaCry, ενώ μόνο το 4% των μεσιτών έκανε λόγο για σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον.

«Η ανάπτυξη της αγοράς cyber ασφαλίσεων στη Μ. Βρετανία είναι σχετικά αργή», σχολίασε η Carole Herpin, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας FWD, που διενήργησε την έρευνα. «Πολλοί νομίζουν ότι η κάλυψη έναντι του cyber κινδύνου θα ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο με αυτό της κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών. Δηλαδή, μετά από ένα καταστροφικό γεγονός (όπως π.χ. μια ισχυρή καταιγίδα), οι άνθρωποι ξαναθυμούνται πόση σημαντική είναι η προστασία έναντι του κινδύνου αυτού και παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων». Στο πλαίσιο αυτό, είχε εκτιμηθεί ότι η κυβερνοεπίθεση WannaCry, που χτύπησε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ανά τον κόσμο, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας NHS, τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telefonica και την αμερικανική εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx θα αποτελούσε καταλύτη για την ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς. «Η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει».

- Advertisement -

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FWD Elliot Lane σημειώνει ότι κυβερνοεπιθέσεις όπως η WannaCry και η πιο πρόσφατη ExPetr γίνονται ολοένα και πιο συνήθεις. «Το ερώτημα είναι ποια επίθεση θα αποτελέσει τον καταλύτη για την “έκρηξη” της αγοράς cyber ασφαλίσεων. Οι επιχειρήσεις ίσως να διστάζουν να αποκτήσουν κάλυψη έναντι κυβερνοεπιθέσεων, εάν δεν είναι βέβαιες ότι το σωστό προϊόν είναι διαθέσιμο. Όμως, εάν πιαστούν ακάλυπτες, κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες. Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος που πολλές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης

Εξακολουθούν ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard

Τέσσερις απαντήσεις για τα μπλακάουτ δίνει στις επιχειρήσεις η HDI

Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν πραγματικό επιχειρηματικό κίνδυνο και όχι υποθετική καταστροφή

Στοχευμένη κυβερνοεπίθεση για την υπεξαίρεση εταιρικών κεφαλαίων

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Kaspersky εντόπισε μια σειρά από σύνθετες απόπειρες κυβερνοεπίθεσης που αποσκοπούσαν

Κυβερνοεπίθεση M&S: “Ποντάρει” τώρα στις ασφαλιστικές καλύψεις και την εξοικονόμηση κόστους

Σοβαρό περιστατικό cyber επίθεσης ανέφερε η Marks & Spencer Group Plc με το αναμενόμενο οικονομικό πλήγμα να εκτιμάται

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Σ. Σικοτάκη: Στρατηγική μας είναι να αναπτυχθούμε με σύνεση, σταθερά και ισορροπημένα

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με τίτλο

Νέα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου από την NP Ασφαλιστική

Ο Κλάδος Ασφάλισης Οχημάτων εξελίσσεται συνεχώς και η ΝP Ασφαλιστική ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών της