back to top
28 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής

Σημαντική αύξηση των λοιμώξεων με αντοχή στα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 παρατηρήθηκε και στη χώρα μας με βάση δεδομένα από το σύστημα επιτήρησης μικροβιακής αντοχής του ΕΟΔΥ (WHONET). Η αντιμικροβιακή αντοχή εποτελεί κύρια αιτία θνησιμότητας για 2.100 άτομα ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σημαντική αιτία

- Advertisement -

Μια πηγή του κακού αποτελούν οι αυξημένες νοσηλείες στα νοσοκομεία. Για τους ασθενείς με Covid-19  συντρέχει κίνδυνος δευτερογενούς βακτηριακής ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και συνεπώς τους χορηγείται αντιβιοτική αγωγή. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση αντιβιοτικών έναντι των δευτεροπαθών λοιμώξεων ή πολλές φορές και ως προφύλαξη έναντι μιας COVID-19 λοίμωξης, αυξήθηκε κατά 11,2% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Σύνδεση υπάρχει μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και της λήψης αντιβιοτικών. Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε πως η αύξηση στα μηνιαία covid-19 κρούσματα οδηγεί σε αύξηση στην κατανάλωση των αντιβιοτικών.

Στην χώρα μας η κατανάλωση προωθημένων αντιβιοτικών, όπως οι καρβεπενέμες και τα πολυμιξίδια, ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη, με αυξημένο το μέσο όρο ανά 1000 άτομα (50,8% έναντι 33,7% της ΕΕ), δηλαδή ο δείκτης DDD ανά 1000 κατοίκους στην κοινότητα βρέθηκε να είναι 32,4 έναντι 18,0 που ήταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Την κατάσταση επιβεβαίωσαν πρόσφατα στοιχεία από 10 μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία που αποκάλυψαν τους τρεις μικροοργανισμούς που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε αυτούς παρατηρήθηκε ότι είχαν σημαντική αύξηση της μικροβιακής αντοχής.  Πολλαπλές είναι οι συνέπειες αφού το ετήσιο κόστος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για το ελληνικό σύστημα υγείας υπολογίζεται σε 124 εκατομμύρια ευρώ.

- Advertisement -

Η μεγάλη εγχώρια κατανάλωση των αντιβιοτικών ξεπερνά τους διαδρόμους των νοσοκομείων αφού διαπιστώνεται ότι άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, λαμβάνουν προληπτικά αντιβιοτικά για την περίπτωση που αναπτύξουν βακτηριακές λοιμώξεις.  Η Ελλάδα  είναι στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του 2020.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σημαντική μείωση των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα – Αποδίδουν τα μέτρα οδικής ασφάλειας

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εντατικοί έλεγχοι, η βραδινή λειτουργία των ΜΜΜ και η αναβάθμιση των οδικών υποδομών

Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα: Η «σιωπηλή πανδημία»

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, σε συνδυασμό με κακές πρακτικές υγιεινής και υποστελέχωση, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο

Vision Zero: Ο ευρωπαϊκός στόχος για μηδενικούς θανάτους στους δρόμους έως το 2050

H Apeiron Insurance Project επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο σημερινός ρυθμός μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων μοιάζει ανεπαρκής

Παγκόσμια αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αλλά σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά της νόσου

Τα στατιστικά δεδομένα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα σύνθετη αλλά και, σε αρκετά σημεία, αισιόδοξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

ΕΦΚΑ: Χωρίς IRIS από τις 3/8 έως τις 10/8

Απενεργοποιείται η δυνατότητα πληρωμών μέσω IRIS από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου καθώς τίθεται σε λειτουργία το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η παρέμβαση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στη Βουλή για το νομοσχέδιο της επαγγελματικής ασφάλισης

Θετική επί της αρχής, με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης, ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ενισχύει την ψηφιακή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της με τον AI βοηθό «Λύσις»

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιακή εξέλιξη των υπηρεσιών της, προσφέροντας στους ασφαλισμένους της μια νέα δυνατότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κατερίνα Χαραλαμπίδου, MDRT Hellas: Θα θέλαμε το MDRT Day by MCC Hellas 2026 να αφήσει ένα συναίσθημα

Με αφορμή την έναρξη του κύκλου των Media Partnerships, το MDRT Hellas προχωρά στη φετινή του επικοινωνιακή διαδρομή προς το MDRT Day

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Anytime και Public ενώνουν δυνάμεις και αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης

Η Anytime και τα Public εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των πελατών τους