back to top
16.2 C
Athens
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής

Σημαντική αύξηση των λοιμώξεων με αντοχή στα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 παρατηρήθηκε και στη χώρα μας με βάση δεδομένα από το σύστημα επιτήρησης μικροβιακής αντοχής του ΕΟΔΥ (WHONET). Η αντιμικροβιακή αντοχή εποτελεί κύρια αιτία θνησιμότητας για 2.100 άτομα ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σημαντική αιτία

- Advertisement -

Μια πηγή του κακού αποτελούν οι αυξημένες νοσηλείες στα νοσοκομεία. Για τους ασθενείς με Covid-19  συντρέχει κίνδυνος δευτερογενούς βακτηριακής ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και συνεπώς τους χορηγείται αντιβιοτική αγωγή. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση αντιβιοτικών έναντι των δευτεροπαθών λοιμώξεων ή πολλές φορές και ως προφύλαξη έναντι μιας COVID-19 λοίμωξης, αυξήθηκε κατά 11,2% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Σύνδεση υπάρχει μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και της λήψης αντιβιοτικών. Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε πως η αύξηση στα μηνιαία covid-19 κρούσματα οδηγεί σε αύξηση στην κατανάλωση των αντιβιοτικών.

Στην χώρα μας η κατανάλωση προωθημένων αντιβιοτικών, όπως οι καρβεπενέμες και τα πολυμιξίδια, ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη, με αυξημένο το μέσο όρο ανά 1000 άτομα (50,8% έναντι 33,7% της ΕΕ), δηλαδή ο δείκτης DDD ανά 1000 κατοίκους στην κοινότητα βρέθηκε να είναι 32,4 έναντι 18,0 που ήταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Την κατάσταση επιβεβαίωσαν πρόσφατα στοιχεία από 10 μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία που αποκάλυψαν τους τρεις μικροοργανισμούς που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε αυτούς παρατηρήθηκε ότι είχαν σημαντική αύξηση της μικροβιακής αντοχής.  Πολλαπλές είναι οι συνέπειες αφού το ετήσιο κόστος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για το ελληνικό σύστημα υγείας υπολογίζεται σε 124 εκατομμύρια ευρώ.

- Advertisement -

Η μεγάλη εγχώρια κατανάλωση των αντιβιοτικών ξεπερνά τους διαδρόμους των νοσοκομείων αφού διαπιστώνεται ότι άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, λαμβάνουν προληπτικά αντιβιοτικά για την περίπτωση που αναπτύξουν βακτηριακές λοιμώξεις.  Η Ελλάδα  είναι στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του 2020.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια «γροθιά» έναντι της μικροβιακής αντοχής- Παγκόσμια δέσμευση για την αντιμετώπιση της

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την μικροβιακή αντοχή στην 79η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης

ΕΟΔΥ: 22.694 – 364 διασωληνωμένοι- 70 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν 22.694 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19.

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα αντιβιοτικά. Τι αλλάζει

Πράσινο φως για μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται!

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στο μετρό Συντάγματος διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Aντίστροφη μέτρηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης με 10.000 θέσεις εργασίας – Έμφαση στις μητέρες ανήλικων τέκνων

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 άνεργων γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω, με έμφαση σε μητέρες ανήλικων τέκνων ηλικίας έως 15 ετών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης