γράφει η Βάντα Γιανναρά
Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για startups στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη.
Με ένα πλούσιο οικοσύστημα ταλέντου και καινοτομίας, η χώρα μπορεί να προσελκύσει venture capital (VC) και να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Ωστόσο, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη.
Οι νέοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσουν.
- Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη να προσελκυστούν περισσότερα venture capital funds στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τις startups.
Η φιλοδοξία του είναι να μετατρέψει τη χώρα σε μια πραγματική “start-up nation”, επενδύοντας σε υποδομές και εκπαίδευση.
Ωστόσο, η επιτυχία των startups στην τεχνητή νοημοσύνη εξαρτάται από την εξειδίκευση των επενδυτών και την πρόσβαση σε σοβαρή, μακροχρόνια χρηματοδότηση.
Οι επενδυτές πρέπει να κατανοούν τα διαφορετικα μοντέλα AI (retail AI apps vs vertical/enterprise AI) και να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους τους.
Ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο είναι η χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), που διοχετεύονται μέσω τράπεζας χωρίς venture capital κουλτούρα.
Ενώ χώρες όπως η Γερμανία χρησιμοποιούν VC για να στηρίξουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει.
Αυτή η διαφορά προσέγγισης μειώνει τις ευκαιρίες των ελληνικών startups να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς επιδεινώνει την ανάγκη για χρηματοδότηση.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα λειτουργούν ως syndication mechanism και προωθούν τη διασπορά του κινδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες και στους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, επιτρέποντας στους founders να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες χωρίς να προσθέτουν χρέος στον ισολογισμό από την αρχή.
Αν η Ελλάδα καταφέρει να απλοποιήσει τις διαδικασίες της, να προσελκύσει ταλέντο και να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση με εξειδικευμένους επενδυτές, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στον τομέα των startups AI.
- {Η Βάντα Γιανναρά είναι CEO της DGTAL Pathos}