back to top
9.8 C
Athens
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026

Η ανάγκη για συμπράξεις έναντι των συστημικών κινδύνων και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Μπορεί να μην ήταν μια μεγάλη διήμερη συνάντηση όπως τα προηγούμενα χρόνια, με ομιλίες και επιμέρους εκδηλώσεις. Ωστόσο, η “ασφαλιστική συνάντηση” στην Ύδρα μέσω webinar ασχολήθηκε με μεγάλα ζητήματα και συστημικούς κινδύνους.

Oι επιπτώσεις της πανδημίας και το πλήγμα που έχει επιφέρει σε κοινωνίες και οικονομίες όπως επίσης τα ακραία φυσικά φαινόμενα με τις επακόλουθες καταστροφές απασχολούν έντονα την ασφαλιστική βιομηχανία.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν και επισημάνθηκαν στοιχεία και πτυχές της σημερινής κατάστασης όπως:

-Το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να καλύψει τα πολλά τρισ δολάρια, όπως εκτιμάται, που έχει κοστίσει η πανδημία συνολικά, ενώ ειπώθηκε ξανά πως ο κίνδυνος της πανδημίας δεν είναι ασφαλίσιμος. Η πανδημία είναι είναι ένα συστημικό ρίσκο που επηρεάζει όλους και παντού. Αναφορά έγινε και για το φαινόμενο “long covid” που σχετίζεται με τον Κλάδο Ασφάλισης Υγείας, ένα ζήτημα θα απασχολήσει επίσης.

- Advertisement -

-Κοινή παραδοχή είναι το γεγονός πως η Διακοπή Εργασιών απασχολεί έντονα από το ξέσπασμα της πανδημίας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οικονομίες και επιχειρήσεις.

-Την ίδια ώρα, όπως τονίστηκε, είναι σημαντικό να υπάρχουν συμπράξεις, δημιουργία πλαισίου και συνέργειες για την πρόληψη και τον επιμερισμό του ρίσκου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και αναφέρθηκαν μοντέλα που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο.

-Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις όσον αφορά την Εποπτεία είναι κάτι επίσης που απασχολεί ιδιαίτερα την ασφαλιστική βιομηχανία

-Τονίστηκε επίσης ο κρίσιμος ρόλος των νέων τεχνολογιών που μετασχηματίζουν την ασφαλιστική αγορά, αλλά και το ότι αναδύονται νέοι συστημικοί κίνδυνοι, όπως οι κυβερνοαπειλές

-Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η ανάγκη για εκπαίδευση, στοιχείο ικανό να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στον κόσμο της ιδιωτικής ασφάλισης, που μπορεί εν τέλει να προσφέρει λύσεις έναντι των κινδύνων που απασχολούν τις κοινωνίες.

Για την πανδημία έναντι άλλων συστημικών κινδύνων και τον ρόλο της ασφάλισης μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ που συντόνισε τη συζήτηση.

Κατά την εισαγωγή του τοποθέτηση ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως ο κόσμος μας αλλάζει με πολύ γρήγορη ταχύτητα και αρκετά συνήθη και όχι μόνο ζητήματα απασχολούν τον κλάδο: όπως το γεγονός ότι πρέπει να «πείσουμε τον κόσμο να ασφαλιστεί», τα χαμηλά – αρνητικά επιτόκια, οι υψηλές απαιτήσεις της Εποπτείας ή το γεγονός πως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ψηφιοποίηση και τα επίπεδα ρίσκου που διαφοροποιούνται στις μέρες μας, σχολιάζοντας για τους συστημικούς κινδύνους στις μέρες μας.

Διαβεβαίωσε, πάντα συναρτήσει της πορείας της πανδημίας, πως «στόχος είναι του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στην Ύδρα με φυσική παρουσία στο καθιερωμένο, εδώ και χρόνια, ραντεβού της αγοράς».

Συνομιλητές του webinar ήταν: Ο Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey στη Swiss Re, ο Olav Jones, Deputy Director General & Director Economics and Finance στην Insurance Europe και ο Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern & Southern Europe στη Munich Re.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

20-22 Μαΐου 2026: Το 26ο Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ στην Ύδρα

Το ετήσιο ραντεβού της ΕΑΕΕ αποτελεί διαχρονικά βαρόμετρο της αγοράς και πεδίο γόνιμου διαλόγου

25 χρόνια Insurance & Reinsurance Meeting

Για 25η χρονιά πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η #ΕΑΕΕ στην Ύδρα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεπέρασε τους 30.000 δρομείς ο 14ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας – Μέγας Χορηγός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα η ERGO

Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας ενισχύουν σταθερά τη σύνδεσή της με το κοινωνικό σύνολο, προάγοντας τη συμμετοχή, την ευεξία και την ασφάλεια

1ο SoEasy Success Summit με διεθνείς ομιλητές στη Λεμεσό

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με δωρεάν συμμετοχή για τους συνεργάτες της εταιρείας

Υγεία, ισότητα, επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του εορτασμού του ΕΕΑ για τη Γυναίκα

Η ημερίδα ανέδειξε ένα ευρύ φάσμα από κρίσιμα για τη σύγχρονη γυναίκα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα

«Οι Πυλώνες της Επιτυχίας»: Λαμπρή τελετή βράβευσης για τους κορυφαίους της Altius Insurance

Κεντρικό μήνυμα της βραδιάς αποτέλεσαν οι τρεις πυλώνες που καθορίζουν τη φιλοσοφία και την πορεία της εταιρείας: Άνθρωποι, Αξίες και Εξέλιξη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ξεπέρασε τους 30.000 δρομείς ο 14ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας – Μέγας Χορηγός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα η ERGO

Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας ενισχύουν σταθερά τη σύνδεσή της με το κοινωνικό σύνολο, προάγοντας τη συμμετοχή, την ευεξία και την ασφάλεια

Ένας ασφαλιστής στον δρόμο για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στην πολιτική οι διαδρομές με πραγματικό βάθος ξεκινούν από τη βάση της κοινωνίας και επιστρέφουν σε αυτήν με περισσότερη εμπειρία, γνώση και ευθύνη

Αύξηση 3,4% για το ενεργητικό των ΤΕΑ το δ΄ τρίμηνο 2025

Η συνολική αξία του διαμορφώθηκε στα 2.833 εκατ. ευρώ, έναντι 2.741 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Η Vantive συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία πρόληψης

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC