back to top
24.8 C
Athens
Κυριακή 26 Απριλίου 2026

H νέα ψηφιακή εποχή φέρνει τα πάνω-κάτω στη λειτουργία των επιχειρήσεων

  • Το 85% των επιχειρήσεων αναμένουν αυξημένο φόρτο εργασίας από τις εντεινόμενες απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής φορολογικών στοιχείων
  • To 73% πιθανότατα θα προβούν σε αμοιβαία ανάθεση (co-sourcing) των φορολογικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων τους, στους επόμενους 24 μήνες
  • Μόλις το 3% των φορολογικών τμημάτων χρησιμοποιούν τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση

Σχεδόν επτά στις δέκα (65%) επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν ένα βιώσιμο τεχνολογικό σχέδιο για να υποστηρίξουν τα φορολογικά και χρηματοοικονομικά τμήματά τους στην εκπλήρωση των αρμοδιοτήτωντους και την υλοποίηση του οράματός τους. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες,επίσης,με ένα απαιτητικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές, καθώς και σημαντικές προκλήσεις ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ, παράλληλα, δέχονται πιέσεις να πετύχουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της EY, Tax and Finance Operate, που κατέγραψε τις απόψεις 1.013 επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις προκλήσεις, σχεδόν όλοι οι οργανισμοί (99%) δήλωσαν ότιβρίσκονται σε διαδικασία τροποποίησης των φορολογικών και χρηματοοικονομικών λειτουργικών τους μοντέλων,ενώ το 73% ανέφεραν ότι είναι αρκετά πιθανόνα προβούν σε αμοιβαία ανάθεση(co-sourcing) κρίσιμων δραστηριοτήτων φορολογικής και χρηματοοικονομικής φύσης, σε εξωτερικούς συνεργάτες, κατά τους επόμενους 24 μήνες.

- Advertisement -

Πρωτοφανής ρυθμός αλλαγών και πιέσεωνστα κόστη

Τα φορολογικά και χρηματοοικονομικάτμήματα των εταιρειών, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον ρυθμό των νομοθετικών και ρυθμιστικών αλλαγών, με το 85% των ερωτηθέντων να αναμένουν αύξηση του φόρτου εργασίας τους,προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής φορολογικών στοιχείων.

- Advertisement -

Αντιδρώντας στις σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, το 83% των μεγάλων οργανισμών(με έσοδα που ξεπερνούν τα 20 δις δολάρια) δηλώνουν ότι χρειάστηκε να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους, για να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές. Πάνω από τα δύο πέμπτα όλων των εταιρειών (44%) εκτιμούν ότι, για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς,θα χρειαστεί να δαπανήσουν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συγχρόνως, τα φορολογικά και χρηματοοικονομικάτμήματα πρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, με σχεδόν οκτώ στις δέκα (79%) επιχειρήσεις να σχεδιάζουν μία μείωση του κόστους των λειτουργιών αυτών, τα επόμενα δύο χρόνια.

Ελλείμματα στον τεχνολογικό μετασχηματισμό

Στις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις έρχεται να προστεθεί και ένα έλλειμμα στις τεχνολογικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 3% των φορολογικών τμημάτων που μετείχαν στην έρευνα κάνουν εκτεταμένη χρήση νέων, μετασχηματιστικών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, ενώ το 15% δεν τις χρησιμοποιούν καθόλου, περιορίζοντας εν πολλοίς τις δυνατότητές τους.

Μεταβαλλόμενες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό

Μία ακόμη πρόκληση έγκειται στην πρόσληψη,αλλά και τη διατήρηση ανθρώπινου ταλέντου, με το 45% να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν νέες ευθύνες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για το προσωπικό των φορολογικών και χρηματοοικονομικών τμημάτων τους. Επιπλέον, το 62% των τμημάτωναυτών,αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε διεκπαιρεωτικέςδραστηριότητες συμμόρφωσης – σε αντίθεση με δραστηριότητες που δημιουργούν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Επίσης, η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) πιστεύουν ότι οι βασικές τεχνικές ικανότητες του προσωπικού των τμημάτων αυτών, θα πρέπει να ενισχυθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να περιλαμβάνουν δεξιότητεςπου σχετίζονται με την επεξεργασία δεδομένων και άλλες τεχνολογίες.

Η πρόταση της EY

Το EY Tax and Finance Operate είναι ένα επιχειρησιακό μοντέλοβασισμένο στην τεχνολογία, το οποίο συνδυάζει εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους και βέλτιστες διαδικασίες, για να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν το στρατηγικό τους όραμα. Η οικοδόμηση εσωτερικών δυνατοτήτων είναι συχνά απαιτητική και δαπανηρή διαδικασία και,συνεπώς, πολλέςεπιχειρήσεις βρίσκουν ως οικονομικότερη και πιο αποτελεσματική επιλογή, την εκτέλεση επιλεγμένων δραστηριοτήτων μέσω co-sourcing, αξιοποιώντας τη σημαντική επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η EY σε ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Στέφανος Μήτσιος, Partnerκαι Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Το νομοθετικό και ρυθμιστικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ρυθμούς που δεν είχαμε συναντήσει μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις μεταβολές, οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία και σε κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Εναλλακτικά, καθώς το κόστος αυτών των κινήσεων κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για ανάθεση μέρους των διαδικασιών αυτών σε εξειδικευμένους συνεργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση σε φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά και επάρκεια στη χρήση τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση και η μηχανική μάθηση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Το τέλος της «ευτυχισμένης παγκοσμιοποίησης» – Πώς οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την εποχή της αβεβαιότητας

Στο πλαίσιο του Coface Country Risk Conference 2026, κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών ομίλων μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής για τα Greek Exports Awards 2026 – Ψηφίστε έως 29/4

Τα Greek Exports Forum & Awards 2026 έρχονται στις 8 Μαΐου στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Στο +7,2% η παραγωγή ασφαλίστρων το 1ο δίμηνο 2026

Ανοδικά κινήθηκε τόσο ο κλάδος ζωής (+10,2%) όσο και ο κλάδος κατά ζημιών (+4,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής για τα Greek Exports Awards 2026 – Ψηφίστε έως 29/4

Τα Greek Exports Forum & Awards 2026 έρχονται στις 8 Μαΐου στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλά ακίνητο ιδιοκτησίας της

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 8/5 – Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2025

Διπλή διάκριση για τη MEGA BROKERS στα Βραβεία της ERGO

Οι βραβεύσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή, αποδοτική συνεργασία των δύο εταιρειών, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνέπεια και στα απτά αποτελέσματα

Groupama: Θετικές επιδόσεις το 2025, συνεχίζονται οι στρατηγικές πρωτοβουλίες

Η ασφαλιστική συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της με άξονες την κερδοφόρο ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της εμπειρίας πελάτη