Μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί επωμίζονται συχνά οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι για διάφορους λόγους σηκώνουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο κομμάτι του εφημεριακού έργου στα δημόσια νοσοκομεία (εδώ), παραμένοντας συγχρόνως οι πλέον αδικημένοι σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους.
Η κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, που ως γνωστών έχουν ανοίξει στους πολίτες, δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ειδικευομένων Γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), σε αντίθεση με αυτά που προβλέπονται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στην εφημερία του ΓΝΑ παρίστανται κι εργάζονται μόνο ειδικευόμενοι ιατροί, καθώς οι στρατιωτικοί ειδικευμένοι γιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους σε καθεστώς ετοιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι τη λειτουργία του νοσοκομείου την εγγυώνται γιατροί οι οποίοι ακόμη εκπαιδεύονται για να πάρουν ειδικότητα, δηλαδή γιατροί οι οποίοι δεν έχουν τη γνώση και την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό κατά μόνας.
Παράλληλα, σε αρκετές κλινικές καταπατάται το νόμιμο δικαίωμα των ειδικευόμενων για χορήγηση ρεπό ύστερα από την εφημερία. Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, αυτό συμβαίνει είτε λόγω υποστελέχωσης είτε από επιλογή του διευθυντή, με αποτέλεσμα πολλοί ειδικευόμενοι να εργάζονται συνεχόμενα για 30 ώρες και περισσότερο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προβλεπόμενο μηνιαίο ωράριο εργασίας, με συνέπειες που προφανώς αντανακλώνται και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης.
Επίσχεση για τα δεδουλευμένα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ειδικευόμενοι στο ΓΝΑ παραμένουν και απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους 4 μήνες, τη στιγμή που η αμοιβή της εφημερίας αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 3 ευρώ/ώρα εργασίας. Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, ότι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία –στρατιωτικά και μη– έχει πληρωθεί μέχρι και ο Νοέμβρης, ενώ στο ΓΝΑ οι ειδικευόμενοι καλούνται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με μοναδικό εισόδημα τον ήδη χαμηλό τους μισθό.
«Σε μια συζήτηση γύρω από τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία δεν θα μπορούσε να μην δεσπόζει και η συνθήκη οικονομικής (αλλά και κοινωνικής) κρίσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Είναι όμως σημαντικό να αποσαφηνίζεται εξαρχής ότι η επικαλούμενη “έλλειψη πόρων” δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την ολιγωρία και την αδράνεια όλων των κυβερνήσεων. Αποτελεί άλλωστε αποτέλεσμα μιας επιλογής που κρατάει χρόνια στον χώρο της Υγείας και έχει ως στόχο τη σταδιακή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη χειροτέρευση των όρων εργασίας εντός αυτού» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ειδικευομένων ΓΝΑ, υπενθυμίζοντας πως οι καθυστερήσεις και οι περικοπές αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Σε ερώτημα που υπέβαλε ο Σύλλογος πριν από μία εβδομάδα στον διοικητή του ΓΝΑ για το θέμα, εκείνος φέρεται να τους απάντησε ότι «τα διαθέσιμα κονδύλια χάθηκαν κάπου στη διαδρομή μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εθνικής Αμύνης». Η απάντηση αυτή οδήγησε σε έκρηξη τους ειδικευόμενους στο νοσοκομείο, οι οποίοι αποφάσισαν συλλογικά από την 1η Μαρτίου 2016 να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Παρέμβαση για το θέμα κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), ο οποίος τονίζει: «Σε μια εποχή όπου οι μισθοί των ιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευόμενων έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τους συγκεκριμένους μισθούς δεν τους λαμβάνουν ούτε καν οι καθαρίστριες των νοσοκομείων, είναι ανήκουστο οι ιατροί να παραμένουν συνεχώς απλήρωτοι».
Πηγή: virus.com.gr