back to top
18.3 C
Athens
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Giuseppe Zorgno, AIG: Δεν νοείται ευημερία χωρίς υγεία. Δεν νοείται οικονομία χωρίς εξέλιξη

Είναι ο ορισμός του τεχνοκράτη. Μιλάει λίγο και ακούει πολύ. Είναι ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικός και προσηλωμένος στους στόχους που έχει θέσει. Είναι Ιταλός, αλλά μιλά, ζει και σκέπτεται σαν Έλληνας, περισσότερο και από αρκετούς δικούς μας. Ο Giuseppe Zorgno ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πρωτοήρθε το 1992. Θεωρεί την Ελλάδα χώρα του και είναι απογοητευμένος που η ασφαλιστική συνείδηση δεν είναι βαθιά ριζωμένη στην καθημερινότητά μας. Διαμορφώνει και διατυπώνει προτάσεις που, ενώ σίγουρα προωθούν τα δικά του ενδιαφέροντα, ταυτόχρονα, κάθε ακροατής θα έβρισκε λόγο και αιτία να τις παρακολουθήσει, όπως και τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Μίλησε στο iw με αφορμή τη βράβευσή του με την Τιμητική Διάκριση «Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά», στο πλαίσιο των εργασιών του Insurance Conference 2021 της ethosGROUP. O Giuseppe Zorgno, Country Manager της AIG Europe SA-Greece Branch, είναι ένας συνομιλητής που όλοι θα ήθελαν να έχουν απέναντί τους για χαλαρή φιλοσοφική συντροφιά…

- Advertisement -

 

Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

- Advertisement -

Τον τελευταίο καιρό –βοηθά βέβαια ο καιρός και τα πανδημικά δεδομένα–, μας δημιουργείται η εντύπωση, εδώ στην Ελλάδα, πως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Καλύτερα στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει διεθνώς μια διογκούμενη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα φρενάρει την ανάπτυξη… Εσείς πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Χωρίς αμφιβολία, το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε την ταυτόχρονη εξέλιξη δύο τάσεων, της οικονομικής και της υγειονομικής. Στο οικονομικό πεδίο, βλέπουμε μια σειρά από εξελίξεις που σηματοδοτούν τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση δεκαετούς ομολόγου με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,9%, ελαφρώς υψηλότερα από τη βασική έκδοση των τίτλων τον περασμένο Ιανουάριο, το συμπέρασμα διεθνών καθώς και εγχώριων οργανισμών ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, υποβοηθούμενες από την προσδοκία της έλευσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να κινείται.

Ωστόσο, η πανδημική κρίση έδειξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή και συνακόλουθα η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Δεν αρκεί, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, που είναι βέβαια πρωταρχικό ζήτημα. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και το διατηρήσιμο μέλλον της ευημερίας των πολλών.

Θα ήθελα να γενικεύσω λίγο την απάντησή μου. Έχουμε βιώσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας, σπιτιού και οικογένειας. Αντιμετωπίσαμε την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία. Οι κοινότητες, τα κράτη, αλλά και οι ηγέτες καλούμαστε να πάρουμε θέση για τα μεγάλα προβλήματα, να συμβάλουμε µε τον δικό μας τρόπο στην επίλυσή τους και να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία.

Αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα µέλη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ώστε να οδηγηθούν σε ευημερία τόσο οι ίδιες οι εταιρείες όσο και το σύνολο των πολιτών.

Δεν νοείται ευημερία χωρίς υγεία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί ηγέτες δεν δίστασαν να θυσιάσουν προσωρινά την οικονομία για να υπηρετήσουν το χρέος της ανθρωπότητας. Η «επόμενη ημέρα» θα πρέπει να βρει τις εταιρείες να µην ενδιαφέρονται µόνο για την προώθηση των συμφερόντων των μετόχων τους, αλλά να είναι έτοιμες να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους, την τεχνογνωσία και τη συνεργατικότητα.

Ειδικά για την ασφαλιστική αγορά, τι καινούργιο έφερε η πρόσφατη κρίση; Σε ποιους τομείς εστιάσατε περισσότερο τις προσπάθειές σας στην AIG το 2020, που ήταν ομολογουμένως μια πρωτοφανής χρονιά;

Στον σημερινό, συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά όχι πάντα τόσο γρήγορα όσο οι τεχνολογίες που τις περιβάλλουν. Αυτό σημαίνει ότι μοντέλα και διαδικασίες πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή μετασχηματισμό, καθώς αυτό που δούλευε στο παρελθόν και αυτό που δουλεύει στο παρόν είναι πολύ πιθανόν να µη λειτουργεί μερικώς ή και καθόλου στο μέλλον.

Οι επικεφαλής του ασφαλιστικού κλάδου θα πρέπει, λοιπόν, να βασίζονται πολύ περισσότερο στις ομάδες τους, να εμπιστεύονται στελέχη που σκέφτονται διαφορετικά, δίνοντάς τους όμως ταυτόχρονα την υποστήριξη και τον χρόνο που χρειάζεται για να αποδείξουν τις ικανότητές τους.

Το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για την AIG στην Ελλάδα. Δεν σταματήσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πελάτες και συνεργάτες μας, με απόλυτη συνέπεια στην ποιότητα που τους αρμόζει. Μάλιστα, από άποψη επιχειρηματικού κινδύνου, λειτουργήσαμε καλύτερα σε επίπεδο μεγεθών. Παραμείναμε συνεπείς στη στρατηγική μας, διατηρώντας και ενισχύοντας την εταιρική μας κουλτούρα. Αξιοποιώντας συστηματικά τα πλεονεκτήματα που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε πετύχει έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης και έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξή μας με ταχύτερους ρυθμούς.

Συνεχίζουμε να ασφαλίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων κινδύνων της χώρας, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοοικονομικών οργανισμών, και διατηρήσαμε και ενισχύσαμε την ηγετική θέση της AIG στην αγορά των Commercial Lines.

Η εταιρεία κινείται με τον ίδιο δυναμισμό και το πρώτο μισό του 2021, εστιάζοντας σε τομείς που απαιτούν μεγάλη εμπειρία, εξειδικευμένη γνώση, κατάλληλη στελέχωση και μια ευρεία γκάμα στατιστικών δεδομένων. Σύνθετα ζητήματα που αναδύονται τα τελευταία χρόνια, όπως οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου, η ευθύνη των στελεχών διοίκησης, η περιβαλλοντική ευθύνη, είναι εκείνα που απαιτούν ένα ξεχωριστό επίπεδο τεχνογνωσίας, που μόνο η AIG είναι ήδη σε θέση να προσφέρει, εντοπίζοντας έγκαιρα τους νέους κινδύνους για τους πελάτες της. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θεωρείτε επιβεβλημένο να γίνουν; Κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις; Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αναπτυχθεί η ασφαλιστική αγορά πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Ως ασφαλιστική βιομηχανία, αντέξαμε το 2020 με μόνο -3,7% μείωση συγκριτικά με το 2019 και με το κομμάτι των γενικών ασφαλειών να έχει δείξει έστω και οριακό θετικό πρόσημο, +0,4%.

Το 2021 θα πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο ακόμα και σε δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες. Ανήκουμε, σε μεγάλο βαθμό, σε μια παραδοσιακή αγορά. Συνεπώς, έχουμε πολλές δυνατότητες τόσο σε επίπεδο νέων προϊόντων όσο και σε βελτιωμένες υπηρεσίες, όπως και στη λεγόμενη «εμπειρία του πελάτη/καταναλωτή». Η ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει δώσει δείγματα αντοχής, αν αναλογιστούμε τη μείωση κεφαλαίων από το PSI, τη μείωση παραγωγής στα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα capital controls, τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για σωστότερη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, τα κεφάλαια υπό διαχείριση που έχει κ.λπ. Νομίζω ότι ο κλάδος μας μπορεί και πρέπει να κάνει παραπάνω. Με καινοτομία, πιο σωστές υπηρεσίες, με σύμπραξη όσον αφορά στις συντάξεις ή τους καταστροφικούς κινδύνους.

Βλέπω ότι αποφεύγετε να απαντήσετε στο τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τον κλάδο και επικεντρώνεστε στο τι πρέπει να κάνετε εσείς για την ανάπτυξη της AIG. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό, λοιπόν. Περιγράψτε μου, παρακαλώ, τις νέες πρωτοβουλίες της AIG. Πώς βλέπετε την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του ομίλου;

Φέτος, η AIG γιορτάζει τα 70 χρόνια ιστορίας της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Εβδομήντα χρόνια τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, από το 2000 δηλαδή έως τώρα, έχουμε φέρει στην ελληνική αγορά σχεδόν 20 καινούργια προϊόντα, δηλαδή ένα προϊόν ανά έτος.

Παρά τις επιχειρησιακές αλλαγές στην ΑIG, διαχειριστήκαμε την πρόκληση έγκαιρα, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των υπαλλήλων και των συνεργατών μας. Οι στόχοι που είχαμε θέσει για τη χρονιά που μας πέρασε επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και είμαστε πολύ περήφανοι για τα αποτελέσματα που φέραμε.

Καταφέραμε κάτι που δεν έχει γίνει από άλλη εταιρεία, μάλλον, σε παγκόσμια βάση. Από τις 13 Μαρτίου 2020, η AIG εφάρμοσε το σύστημα της τηλεργασίας. Στη διάρκεια της τηλεργασίας ολοκληρώσαμε τις εργασίες για την εφαρμογή του καινούργιου μας συστήματος μηχανογράφησης, το οποίο θέσαμε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2020, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο σετ συστημάτων.

Δεν πρόκειται απλώς για εμπλουτισμό των υφιστάμενων συστημάτων, αλλά για μια ριζική αλλαγή. Αν αναλογιστεί κανείς το έργο αυτό, την πολυπλοκότητά του, τη δυσκολία του, καθώς και ταυτόχρονα το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε τους παραγωγικούς στόχους με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο σε επίπεδο εξυπηρέτησης –σε σύγκριση με το μέγεθος της αλλαγής–, δεν μπορούμε παρά να είμαστε μόνο υπερήφανοι ως ομάδα AIG.

Ας μιλήσουμε λίγο και για την τηλεργασία. Ήρθε στην επιχειρηματική καθημερινότητα για να μείνει; Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Ιδιαίτερα η προηγούμενη χρονιά, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά της εταιρείας τόσο προς τους πελάτες της όσο και προς τους ανθρώπους της, με την ολική και άμεση προσαρμογή της σε ένα καθ’ όλα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, με βασικό πυρήνα την τηλεργασία.

Διασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια των υπαλλήλων της, η AIG πέτυχε τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που είχε θέσει για το έτος σε επίπεδο παραγωγής και κερδοφορίας, διατηρώντας μάλιστα την απόλυτη πρωτιά σε συγκεκριμένους κλάδους και τομείς ασφάλισης, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο, καινοτόμο σύστημα μηχανογράφησης.

Οι άνθρωποί μας είναι πάνω από όλα το μεγάλο μας «όπλο». Είναι αυτοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας πολλές και σημαντικές καθημερινές, μικρές και μεγάλες, νίκες για την εταιρεία. Είμαστε μια εταιρεία με σωστή στρατηγική, που καταφέρνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις δυσκολίες. Με ρεαλισμό και με σοβαρότητα, ώστε σήμερα να μπορεί να στέκεται δυνατή και έτοιμη να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάπτυξης που διαμορφώνονται στην ασφαλιστική αγορά.

Ακούστε, κύριε Κώνστα, εμείς στην ΑIG είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε σε ένα περιβάλλον που θα περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία και την καινοτομία με απόλυτο σεβασμό στους αξιακούς κανόνες για τους πελάτες και την αγορά.

Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για μια γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία ενισχύεται και από τις υποδομές. Ειδικά για την τηλεργασία, που με ρωτήσατε, θεωρώ ότι αποδεδειγμένα πια σηκώσαμε παραπάνω βάρος για να πετύχει το πρόγραμμα της τηλεργασίας, ώστε και οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς και η εξυπηρέτηση ασφαλιστών και πελατών να γίνεται απρόσκοπτα. Αλλάξαμε τα συστήματα, το λογισμικό, τις κατευθύνσεις και τη φιλοσοφία μας.

Έχω την αίσθηση ότι θα πετύχουμε ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα για τους πελάτες μας, αλλά και για τους εργαζόμενους.

Ποιος είναι ο Giuseppe Zorgno

Γεννήθηκε το 1960 στο Trino-Vercelli, στην Ιταλία, και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου παρακολούθησε και σεμινάρια Διοίκησης Επιχειρήσεων και Marketing.

Από το 1983 μέχρι το 1991 εργάστηκε στην Ιταλία στις ασφαλιστικές εταιρείες RAS και PADANA Assicurazioni, θυγατρική του Πετροχημικού Ομίλου Ε.Ν.Ι.

Το 1992 ήρθε στην Ελλάδα. Αρχικά, μέχρι το 1995, εργάστηκε στην Willis Corroon ως βοηθός διευθύνοντος συμβούλου και για τα δύο επόμενα χρόνια στην ΕΥΡΩΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, θυγατρική της Eurobank, στο Τμήμα Corporate Πελατών.

Το 1997 εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του Ασφαλιστικού Συγκροτήματος Ν. Κανελλόπουλος-Χ. Αδαμαντιάδης ως προϊστάμενος των κλάδων Εngineering και Χρηματικών Κινδύνων.

Το 2000 ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού διευθυντή και το 2004 με τη δημιουργία της AIG ΕΛΛΑΣ ΑΕ τέθηκε επικεφαλής του Τομέα Commercial Lines (Business Solutions). Το 2008 ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer, ενώ από τον Μάιο 2010 μέχρι και σήμερα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της AIG Ελλάδος.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΠΑΝΟΡΜΟΣ – Σεμινάριο AIG για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Στις 17/04/24, ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ διοργάνωσε ένα επιτυχημένο webinar με θέμα "Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης (Professional Indemnity)"

Έρευνα για την ασφάλιση γενικής αστικής ευθύνης και επαγγελματικών ευθυνών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών

Ιατρική Ακριβείας & Ιατρική Καινοτομία: Τα δυο κύρια ζητήματα του 7th Health Innovation Conference

Όλες οι καινοτόμες εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας θα συζητηθούν στο 7th Health Innovation Conference #hico23 με τίτλο «Καινοτομία στην Υγεία

AIG: Ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης, ο σύμμαχος του επαγγελματία

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και πολύ περισσότερο όλες οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, έχουν σημαντικές υποχρεώσεις και αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ευθύνες έναντι εργαζομένων - άρθρο της Γεωργίας Βαρελά, Professional Indemnity & Cyber Manager, AIG Europe SA, Greece Branch.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα παράπλευρα οφέλη από την αύξηση της παρουσίας της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία 

Οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με την ιδιωτική ασφαλιση μπορεί να φτάσουν τις 100.000 το 2025 σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου. 

Η αναγκαιότητα ενός ασφαλιστηρίου D&O γίνεται ακόμη πιο επιτακτική

Όσο μεγαλύτερος είναι ο Οργανισμός εκ μέρους του οποίου λαμβάνουμε αποφάσεις τόσο μεγαλύτερος είναι και ο επιχειρηματικός και κοινωνικός αντίκτυπος

Γ. Χατζηθεοδοσίου, βλέπει αυτό που δεν βλέπουν άλλοι

Τον νέο δρόμο με το όνομα «ΕΙΚΑ-ΖΩ» φωτίζει σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ». Είναι το πρώτο Επιμελητήριο που εναποθέτει βάρος στον πολιτισμό και εισάγει στο επιχειρηματικό του μοντέλο την έννοια της συσχέτισης του πολιτισμού με το επιχειρείν.

Δημιουργία ευέλικτων και χαμηλού κόστους προγραμμάτων

Οι εξελίξεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά κινούνται προς θετική κατεύθυνση μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Συνεχίζεται και το 2025 το πρόγραμμα επιχορήγησης για την...

Ε. Ράπτη στα Greek Hospitality Awards: Μαζί θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.

Ν. Παπαθανάσης, grha24: H Ελλάδα παρουσιάζει ένα δυνατό πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά

Από το βήμα του 10ου Greek Hospitality Awards, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχάρη τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου

Χ. Σταϊκούρας στα Greek Hospitality Awards: Τα μεγάλα έργα υποδομών αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία

Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Ισπανία αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε σήμερα σε τουλάχιστον 202 μόνο στην περιφέρεια της Βαλένθια