back to top
31.2 C
Athens
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι αντασφαλιστικές από τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με την AM BEST, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους που πηγάζουν από τον επικίνδυνο ιό σε σχέση με τις ασφαλιστικές του κλάδου υγείας και ζωής

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Οι αντασφαλιστικές εταιρείες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ρίσκα που συνδέονται με την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού σε σχέση με τις ασφαλιστικές του κλάδου ζωής και υγείας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ΑΜ BEST. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι αντασφαλιστικές παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλότερη έκθεση στους κινδύνους θνησιμότητας και νοσηρότητας (mortality and morbidity risks) και ενδεχομένως έχουν 40% περισσότερα κεφάλαια δεσμευμένα για την κάλυψη των εν λόγω κινδύνων. 

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την συσσώρευση των κινδύνων θνησιμότητας και νοσηρότητας, οι αντασφαλιστικές διευρύνουν την γκάμα των κινδύνων που αναλαμβάνουν ώστε να περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές λύσεις και λύσεις διαχείρισης κεφαλαίων καθώς και άλλους διακανονισμούς που να συνδέονται με ετήσιες προσόδους.

- Advertisement -

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περί τα 17.000 άτομα από τότε που εντοπίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στα τέλη Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Κίνα και δη στην πόλη Ουχάν από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η επιδημία. Τα θανατηφόρα κρούσματα ανέρχονται σε 362, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εκτός Κίνας, αλλά ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια κρίση.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό έχει ξεπεράσει τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) του 2003. Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τους 774 που κατεγράφησαν κατά την επιδημία του SARS που διήρκεσε περί  τους 6 μήνες.

Η AM BEST εκτιμά ότι ο κλάδος ζωής και υγείας έχει επαρκή κεφάλαια και βρίσκεται σε καλή θέση για να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς από την επιδημία του κορωνοϊού, βοηθούσης και της τεχνολογικής προόδου που συμβάλλει στην ταχύτερη επικοινωνία και την μείωση του χρόνου απόκρισης όσον αφορά στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

Μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, καθώς τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα έχει πιθανότατα αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 1% το 2003 εξαιτίας του SARS, που ξεκίνησε και αυτός να εξαπλώνεται κατά την περίοδο των εορτασμών του Κινεζικού Νέου Ετους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Απαλλαγή στην ασφάλιση: Τι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί

Η απαλλαγή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους όρους κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου, καθώς καθορίζει το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο ασφαλισμένος

Υποχρεωτική ασφάλιση στα ηλεκτρικά πατίνια: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και οδηγοί

Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Όταν η Οδύσσεια συναντά την ασφαλιστική αγορά: Το βιβλίο της Αγγελικής Μουρατίδου επιστρέφει στην επικαιρότητα

Στην ασφαλιστική αγορά συνηθίζουμε να μιλάμε για αριθμούς, δείκτες, παραγωγή και αποτελέσματα

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική τίμησε τις πρωταθλήτριες Μαρία Πρεβολαράκη και Μαρία Λουίζα Γκίκα

Τη διαχρονική της στήριξη στον ελληνικό αθλητισμό επιβεβαιώνει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, η οποία υποδέχθηκε στα κεντρικά της γραφεία