back to top
10.2 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Γιάννης Ρούντος: ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, η κορυφαία προτεραιότητα

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επιβεβαίωσε, κι εφέτος, τον καθοριστικό ρόλο που (μπορεί να) διαδραματίζει ο Σύνδεσμος για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, με κοινή παράμετρο ένα ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς δικαιωμάτων στο αγαθό της εργασίας.
Γιατί ΣΕΒασμός;
Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και συνέχεια των γενεών, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, θα παραμένει υπομνηστικά ο πιλότος για τη “μοίρα” της επιχειρηματικότητας και στον τόπο μας. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά από τον Σύνδεσμο, μπορούν να γίνουν περισσότερα χωρίς την εργαλειοποίηση και αποπροσωποποίηση των εργαζομένων.
Επαναφέρω ενδεικτικά στην επικαιρότητα από τα πολλά, ένα χαρακτηριστικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΣΕΒ για “το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει” (https://lnkd.in/eSVFwMbx). Πρόκειται για έναν “οδικό χάρτη” για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας.
Στο κείμενο του δελτίου υπογραμμίζεται ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, της οργάνωσης της εργασίας, αλλά και του περιεχομένου πολλών επαγγελμάτων, με κομβικό τον ρόλο των τεχνολογιών της ψηφιακής κοσμογονίας. Ακόμη, εντοπίζονται περιοχές που απαιτούν πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά σε δεξιότητες, ηγεσία και δομή, ενώ τονίζεται η αναμενόμενη επιδραστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού σε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Απολύτως αναγκαία θεωρείται και η επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ευρέως φάσματος τοποθέτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό, παραθέτω ένα απόσπασμα – ίζημα της ιδέας για το πλαίσιο της σχέσης των επιχειρήσεων με το κράτος, που το επιχειρείν οφείλει να υποστηρίξει:
“Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό (…). Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».
Μερίδιο ευθύνης για ΣΕΒασμό στον κόσμο της εργασίας αναλογεί, βεβαίως, και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, που άλλωστε εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ. από την παρουσία των Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και Μαριάννας Πολιτοπούλου.
(Από τον λογαριασμό του Γιάννη Ρούντου στο Linkedin)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φ. Μιχάλη: Η συμπεριληπτική ηγεσία ως πυλώνας σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης – Παρεμβάσεις ΣΕΒ για ισότητα στην εργασία

Η Chairwoman & CEO της NN εξηγεί ότι η ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς δεν αποτελεί επικοινωνιακή προσέγγιση, αλλά στρατηγική επιλογή για τη εταιρική λειτουργία

ICAP CRIF: Αυτοί είναι οι TRUE LEADERS του 2024

Στους 115 νικητές της λαμπρής διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Allianz, Interamerican και Ιατρόπολις

Η ICAP CRIF τιμά στις 17/12 τους 114 «True Leaders» του 2024

Οι κορυφαίοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής

Στο προσκήνιο η χρηματοοικονομική παιδεία: Ημερίδα υψηλού επιπέδου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η εκδήλωση σηματοδότησε μια ισχυρή, συλλογική προσπάθεια για διάχυση της οικονομικής γνώσης σε κάθε γωνιά της χώρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η τηλεργασία κάλυψε ανάγκες, αλλά η φυσική παρουσία στο γραφείο παραμένει αναντικατάστατη

Ο Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion ΑΕ, αναδεικνύει δεξιότητες που η τηλεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής καταγράφονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τρίτο κύμα της καμπάνιας της ΕΑΕΕ «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»

Τα δύο πρώτα κύματα της καμπάνιας σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα κάλυψης και συχνότητας στο βασικό κοινό-στόχο

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής δημοσίευσης

Η εμπειρία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως παράδειγμα συμμετοχικής και τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής – Βέλτιστες πρακτικές σε 4 βασικούς τομείς

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο