back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Ρούντος: ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, η κορυφαία προτεραιότητα

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επιβεβαίωσε, κι εφέτος, τον καθοριστικό ρόλο που (μπορεί να) διαδραματίζει ο Σύνδεσμος για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, με κοινή παράμετρο ένα ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς δικαιωμάτων στο αγαθό της εργασίας.
Γιατί ΣΕΒασμός;
Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και συνέχεια των γενεών, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, θα παραμένει υπομνηστικά ο πιλότος για τη “μοίρα” της επιχειρηματικότητας και στον τόπο μας. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά από τον Σύνδεσμο, μπορούν να γίνουν περισσότερα χωρίς την εργαλειοποίηση και αποπροσωποποίηση των εργαζομένων.
Επαναφέρω ενδεικτικά στην επικαιρότητα από τα πολλά, ένα χαρακτηριστικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΣΕΒ για “το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει” (https://lnkd.in/eSVFwMbx). Πρόκειται για έναν “οδικό χάρτη” για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας.
Στο κείμενο του δελτίου υπογραμμίζεται ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, της οργάνωσης της εργασίας, αλλά και του περιεχομένου πολλών επαγγελμάτων, με κομβικό τον ρόλο των τεχνολογιών της ψηφιακής κοσμογονίας. Ακόμη, εντοπίζονται περιοχές που απαιτούν πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά σε δεξιότητες, ηγεσία και δομή, ενώ τονίζεται η αναμενόμενη επιδραστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού σε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Απολύτως αναγκαία θεωρείται και η επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ευρέως φάσματος τοποθέτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό, παραθέτω ένα απόσπασμα – ίζημα της ιδέας για το πλαίσιο της σχέσης των επιχειρήσεων με το κράτος, που το επιχειρείν οφείλει να υποστηρίξει:
“Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό (…). Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».
Μερίδιο ευθύνης για ΣΕΒασμό στον κόσμο της εργασίας αναλογεί, βεβαίως, και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, που άλλωστε εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ. από την παρουσία των Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και Μαριάννας Πολιτοπούλου.
(Από τον λογαριασμό του Γιάννη Ρούντου στο Linkedin)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μέλη του ΣΕΒ αναλαμβάνουν δράση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Η έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι τεράστια, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογιστεί με ακρίβεια. 

Το νόημα της μνήμης για έναν Ηγέτη

Στις αρχές του 2019 επί ηγεσίας Γιάννη Καντώρου, στην εταιρεία της οποίας έζησα την εξέλιξη σε τρεις ιστορικές περιόδους από διαφορετικές θέσεις -παρατηρητή αρχικά και ενεργού συμμετόχου ως στελέχους για τις Εταιρικές Υποθέσεις την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, την Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη συνέχεια, όντας από το 1994 σε διάφορες θέσεις ευθύνης- τιμήσαμε τον ιδρυτή της

Allianz: Δύο αντίθετες απόψεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα απέφερε μείωση των θέσεων της εργασίας κατά 1%.

Το αφήγημα των Ασκληπιείων, από τους Δελφούς στην Επίδαυρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που αναπτύχθηκαν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Oι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2020 και η καταστροφή στη Βαλένθια

 O αριθμός των θυμάτων στη πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Βαλένθια δείχνει πόσο αδύναμη είναι η ανθρώπινη παρέμβαση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και πόσο πολύ...

Τα παράπλευρα οφέλη από την αύξηση της παρουσίας της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία 

Οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με την ιδιωτική ασφαλιση μπορεί να φτάσουν τις 100.000 το 2025 σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου. 

Η αναγκαιότητα ενός ασφαλιστηρίου D&O γίνεται ακόμη πιο επιτακτική

Όσο μεγαλύτερος είναι ο Οργανισμός εκ μέρους του οποίου λαμβάνουμε αποφάσεις τόσο μεγαλύτερος είναι και ο επιχειρηματικός και κοινωνικός αντίκτυπος

Γ. Χατζηθεοδοσίου, βλέπει αυτό που δεν βλέπουν άλλοι

Τον νέο δρόμο με το όνομα «ΕΙΚΑ-ΖΩ» φωτίζει σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ». Είναι το πρώτο Επιμελητήριο που εναποθέτει βάρος στον πολιτισμό και εισάγει στο επιχειρηματικό του μοντέλο την έννοια της συσχέτισης του πολιτισμού με το επιχειρείν.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Oι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2020 και η καταστροφή στη Βαλένθια

 O αριθμός των θυμάτων στη πρόσφατη φυσική καταστροφή στη...

Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέσσερις παρεμβάσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Ε. Ράπτη στα Greek Hospitality Awards: Μαζί θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.

Ν. Παπαθανάσης, grha24: H Ελλάδα παρουσιάζει ένα δυνατό πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά

Από το βήμα του 10ου Greek Hospitality Awards, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχάρη τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου

Χ. Σταϊκούρας στα Greek Hospitality Awards: Τα μεγάλα έργα υποδομών αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.