back to top
32.7 C
Athens
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

GDV: H IDD και οι αστοχίες για τις on – line πωλήσεις

της Ελενας Ερμείδου

Χωρίς οφέλη κρίνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Γερμανίας (GDV) την διαδικασία παροχής συμβουλών που επιβάλλει η Οδηγία IDD πρώην IMD στις διαδικτυακές πωλήσεις ασφαλειών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με συνέντευξη του Gerhard Müller, Προέδρου στην GDV Distribution Committee στην ιστοσελίδα της Ενωσης στο μέλλον οι ασφαλιστές θα πρέπει να παρέχουν συμβουλές εξ’ αποστάσεων, κατά τις διαδικτυακές πωλήσεις.  Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει σύμφωνα με στοιχεία, ότι όσοι επιζητούν να αγοράσουν ασφάλειες μέσα από το διαδίκτυο, δεν ενδιαφέρονται να λάβουν συμβουλές.

Ο νέος αυτός κανόνας  διαμηνύει το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει επί πλέον όγκο δουλειάς, επί πλέον όγκο γραφειοκρατία και να αυξήσει τα κόστη διαχείρισης, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στους στόχους κανενός.

- Advertisement -

Εξηγεί ότι όλοι όσοι έχουν ως δραστηριότητα την πώληση ασφαλειών καλούνται εκ των εξελίξεων να προβούν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στου πελάτες τους, αυτό ακριβώς που ζητούν. Περαιτέρω επισημαίνει πως ,αν υπάρξει κάποια ένδειξη από τους πελάτες ότι επιθυμούν να λάβουν συμβουλές κατά την διαδικασίας αγοράς, θα τις έχουν.

Μέχρι σήμερα, οι πελάτες που αγοράζουν ασφάλειες από το διαδίκτυο θα πρέπει να υπογράψουν ένα ξεχωριστό έγγραφο ότι συμφωνούν και δεν θέλουν να λάβουν συμβουλές. Το νέο σχέδιο ορίζει, ωστόσο, ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να εμφανίζεται υπό μορφή κειμένου και έτσι και ο πελάτης θα πρέπει να ξεχωριστό, μόνο του μειλ ότι δεν επιθυμεί να λάβει συμβουλές. Αυτό τονίζει ο Gerhard Müller θα πρέπει να υιοθετηθεί στις διαδικασίας των διαμεσολαβητών και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στερείται νοήματος.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία IDD θα περάσει στο Εθνική Δίκαιο της χώρας τον Φεβρουάριο του 2018. Ηδη το σχέδιο της βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αν δεν έχει ήδη γίνει από την Γερμανική Βουλή.

Όπως εξηγεί ο Gerhard Müller: «Η IDD θα πρέπει να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο του 2018 και παράλληλα να γίνουν και οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Θα πρέπει να δουλέψουν όλα σωστά, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις ΙΤ διαδικασίες τους στο νέο καθεστώς».

Ωστόσο, διατυπώνει ότι τίποτα ακόμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί,  καθώς όλα εξαρτώνται από τις τοποθετήσεις που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η ΕΕ. Δεν είναι ακόμα γνωστό, ο ίδιος προσθέτει με ποιο τρόπο θα περάσουν οι συμπληρωματικοί κανόνες, προσδοκώντας ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Στόχος της GDV σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο διαδίκτυο  η μείωση της γραφειοκρατίας και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

EY: Ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μεγαλώνει μαζί τις προσδοκίες των πελατών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει και η ανάπτυξη της ΤΝ, σύμφωνα με την έκθεση «2026 EY Global Wealth Management Industry Report

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η επόμενη μεγάλη κρίση για τις ΜμΕ μπορεί να έρθει από μια κυβερνοεπίθεση

Ο COO της ERGO International εξηγεί πώς ένα διαχειρίσιμο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί για μια μικρότερη επιχείρηση σε υπαρξιακή απειλή

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος

Σε μια συγκυρία όπου η ένταξη της εταιρείας στον Όμιλο της CrediaBank ανοίγει νέο κεφάλαιο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Aντίστροφη μέτρηση για την Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Ισχυρή η στήριξη της αγοράς στο καθιερωμένο ραντεβού των μεσιτών ασφαλίσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ