back to top
11.6 C
Athens
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025

GDV: H IDD και οι αστοχίες για τις on – line πωλήσεις

της Ελενας Ερμείδου

Χωρίς οφέλη κρίνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Γερμανίας (GDV) την διαδικασία παροχής συμβουλών που επιβάλλει η Οδηγία IDD πρώην IMD στις διαδικτυακές πωλήσεις ασφαλειών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με συνέντευξη του Gerhard Müller, Προέδρου στην GDV Distribution Committee στην ιστοσελίδα της Ενωσης στο μέλλον οι ασφαλιστές θα πρέπει να παρέχουν συμβουλές εξ’ αποστάσεων, κατά τις διαδικτυακές πωλήσεις.  Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει σύμφωνα με στοιχεία, ότι όσοι επιζητούν να αγοράσουν ασφάλειες μέσα από το διαδίκτυο, δεν ενδιαφέρονται να λάβουν συμβουλές.

Ο νέος αυτός κανόνας  διαμηνύει το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει επί πλέον όγκο δουλειάς, επί πλέον όγκο γραφειοκρατία και να αυξήσει τα κόστη διαχείρισης, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στους στόχους κανενός.

- Advertisement -

Εξηγεί ότι όλοι όσοι έχουν ως δραστηριότητα την πώληση ασφαλειών καλούνται εκ των εξελίξεων να προβούν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στου πελάτες τους, αυτό ακριβώς που ζητούν. Περαιτέρω επισημαίνει πως ,αν υπάρξει κάποια ένδειξη από τους πελάτες ότι επιθυμούν να λάβουν συμβουλές κατά την διαδικασίας αγοράς, θα τις έχουν.

Μέχρι σήμερα, οι πελάτες που αγοράζουν ασφάλειες από το διαδίκτυο θα πρέπει να υπογράψουν ένα ξεχωριστό έγγραφο ότι συμφωνούν και δεν θέλουν να λάβουν συμβουλές. Το νέο σχέδιο ορίζει, ωστόσο, ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να εμφανίζεται υπό μορφή κειμένου και έτσι και ο πελάτης θα πρέπει να ξεχωριστό, μόνο του μειλ ότι δεν επιθυμεί να λάβει συμβουλές. Αυτό τονίζει ο Gerhard Müller θα πρέπει να υιοθετηθεί στις διαδικασίας των διαμεσολαβητών και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στερείται νοήματος.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία IDD θα περάσει στο Εθνική Δίκαιο της χώρας τον Φεβρουάριο του 2018. Ηδη το σχέδιο της βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αν δεν έχει ήδη γίνει από την Γερμανική Βουλή.

Όπως εξηγεί ο Gerhard Müller: «Η IDD θα πρέπει να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο του 2018 και παράλληλα να γίνουν και οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Θα πρέπει να δουλέψουν όλα σωστά, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις ΙΤ διαδικασίες τους στο νέο καθεστώς».

Ωστόσο, διατυπώνει ότι τίποτα ακόμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί,  καθώς όλα εξαρτώνται από τις τοποθετήσεις που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η ΕΕ. Δεν είναι ακόμα γνωστό, ο ίδιος προσθέτει με ποιο τρόπο θα περάσουν οι συμπληρωματικοί κανόνες, προσδοκώντας ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Στόχος της GDV σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο διαδίκτυο  η μείωση της γραφειοκρατίας και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς σχολιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας τα Πρότυπα Βιωσιμότητας

«Οι συνεχείς αναθεωρήσεις πρέπει να τερματιστούν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο J. Asmussen

Ενας κατάλογος ESG για ασφαλιστικές επιχειρήσεις με 20 ερωτήσεις

Ο κατάλογος ESG βοηθά ασφαλιστές και τράπεζες στην επίτευξη των δικών τους στόχων και στη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις

GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

Jörg Asmussen: Ο μόνος τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

GDV: Τι θέλουν οι ασφαλιστές από την ΕΕ, τα Κράτη Μέλη

Η GDV παραθέτει προτάσεις και οριοθετεί το πλαίσιο της Ένωσης στον Ευρωπαϊκό ‘χάρτη’. Μιλά για την βελτίωση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα όρια και τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Η AIG γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Salford City FC με ορίζοντα το 2030

Ο σύλλογος έχει τα τελευταία χρόνια προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω της ιδιοκτησιακής δομής αλλά και των φιλοδοξιών του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Χακαρίστηκε η σελίδα του ΠΣΑΣ στο Fb – Άμεση επαναφορά με νέα παρουσία στα social media

Με την αντίδρασή του ο ΠΣΑΣ έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επηρεάζουν ούτε τη λειτουργία ούτε τη θεσμική του παρουσία