Της Ελενας Ερμείδου
Μιλώντας στο Πάνελ με θέμα τις Φυσικές Καταστροφές και έχοντας εξετάσει και αναλύσει το θέμα των φυσικών καταστροφών με στόχο την επιλογή ενός βέλτιστου μοντέλου για την προστασία της Ελλάδας, ο κ. Gerry Tighe, Head of Treaty, Matrix Brokers at Lloyds Greece, παρέθεσε παραδείγματα από διάφορες χώρες, όπως είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γαλλία, ώστε να υπάρχει υψηλό επίπεδο συγκριτικών κριτηρίων.
Σε κάποιες από αυτές τις χώρες υπάρχει χρηματοδότηση, σε κάποιες δουλεύει το μοντέλο της αντασφάλισης, σε άλλες η κρατική εγγύηση ή συνδυασμός αυτών.
Αναλυτικότερα:
- Ισλανδία: Δεν υπάρχει το κρατική χρηματοδότηση, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τους καταναλωτές.
- Γαλλία: Η συμμετοχή ασφαλιστών / καταναλωτών είναι εκούσια, η κυβέρνηση αντασφαλίζει την τοπική αγορά, το κράτος εγγυάται την αντασφάλιση στους ασφαλιστές.
- Ισπανία: Υποχρεωτικό να το προσφέρουν οι ασφαλιστές αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να για τους καταναλωτές, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, δεν υπάρχει αντασφάλιση
- Καλιφόρνια: Προαιρετικό για τον ασφαλιστή και τον καταναλωτή, δημουργούνται ταμεία, οι τιμές βαζίζονται στις καλύψεις.
- Ελβετία: Η συμμετοχή είναι προαιρετική για ασφαλιστές και καταναλωτές, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, δεν υπαρχει ταμείο.
- Ιαπωνία: Περιορισμένες κρατικές εγγυήσεις, δεν υπάρχει υποχρέωση να αγοραστούν καλύψεις, υπάρχει η αντασφάλιση, δεν υπάρχει ταμείο
- Ταϊβάν: Περιορισμένη η κίνηση τους κράτους, το ασφαλιστήριο έχει ενιαίο τίμημα, υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος.
- Νορβηγία: Δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, δημιουργούνται αποθεματικά με το καιρό.
- Τουρκία: Υποχρεωτικές οι καλύψεις για καταναλωτές και ασφαλιστές, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, χτίζονται τα αποθεματικά.
- Ρουμανία: Υποχρεωτική για καταναλωτές και ασφαλιστές, καλύπτεαι από την αρχική ασφάλιση, δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση.
- Νέα Ζηλανδία: Δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, υπάρχει αυτοχρηματοδότηση, σταδιακά δημιουργούνται αποθεματικά.