Πιο σημαντικός από ποτέ είναι ο ρόλος του επιχειρείν για την ανάταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Σήμερα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, οι νέες προκλήσεις είναι μεγάλες, σε οικονομικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο και οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν “ακρογωνιαίο λίθο” ευημερίας και προοδόυ σε ένα παγκοσμιοποιημένο, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται, δημιουργώντας καθημερινά νέους κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες.
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος κατά την ομιλία του στη μεγάλη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» περιέγραψε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής.
Μεταξύ άλλων έθεσε επί τάπητος τις προοπτικές και τις ανάγκες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προτείνοντας στη Πολιτεία μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες για: την αντιμετώπιση προκλήσεων (πανδημία, ανατιμήσεις, έλλειψη ρευστότητα κ.α), τη πρόσβαση σε χρηαμτοδοτικά εργαλεία, διευκόλυνση επενδύσεων, ψηφιοποίηση κλπ.
Παράλληλα, στη λαμπρή αυτή εκδήλωση, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιβραβεύει την καινοτομία, την εξωστρεφή και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις οποίες μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η επόμενη μέρα της οικονομίας. Τα βραβεία απονείμουν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, καθώς και της επιμελητηριακής και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Αναλυτικά η Ομιλία του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
“Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, φορέων και επιχειρήσεων, φίλοι πρόεδροι των επιμελητηρίων
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στα Βραβεία Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε απόψε εδώ. Σε μια γιορτή αφιερωμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μια γιορτή που έχει στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα οφείλω να ευχαριστήσω την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία μας τιμά με την παρουσία της.
Κυρία Πρόεδρε, τόσο κατά την πρόσφατη συνάντησή μας όσο και γενικότερα στις δημόσιες τοποθετήσεις σας, έχετε αναφερθεί στη σημασία του επιχειρείν για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας. Έχετε εκφράσει την πίστη σας στη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της επόμενης μέρας: σε μια ανάπτυξη εξωστρεφή, βιώσιμη και συνεκτική.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξή σας και σας θεωρούμε ειλικρινή σύμμαχο της επιχειρηματικότητας.
Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο λόγια για και μια άλλη σημαντική γυναίκα, η οποία δεν είναι πια εδώ. Είχα την τύχη να γνωρίσω τη Φώφη Γεννηματά από τα φοιτητικά μου χρόνια και να ζήσω από κοντά, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους προσωπικούς της αγώνες.
Η απώλειά της φτώχυνε την Ελλάδα. Ας κρατήσουμε, όμως, τη φωτεινή κληρονομιά που μας άφησε με την παρουσία της και με τις αξίες που χαρακτήρισαν την πορεία της: τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ακεραιότητα, την ενσυναίσθηση.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο θεσμός των Βραβείων Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ξεκίνησε το 2014 όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να δώσει ένα μήνυμα στήριξης στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του τόπου, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Σήμερα – μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα, λόγω της πανδημίας – τα βραβεία απονέμονται για πέμπτη φορά.
Απονέμονται σε μια χρονιά με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την Ελλάδα.
Φέτος γιορτάζουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ένα γεγονός οικουμενικής σημασίας, αφού η Ελλάδα έγινε το πρώτο έθνος στην ιστορία που αγωνίστηκε και κέρδισε την ανεξαρτησία του, πολεμώντας απέναντι σε μια αυτοκρατορία.
Η σημαντική αυτή Επέτειος, μας υπενθυμίζει – ανάμεσα σε άλλα – το ρόλο και την ανεκτίμητη συμβολή της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
Γιατί η Επανάσταση συνδέεται άρρηκτα με την πνευματική αφύπνιση, αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων στη διάρκεια του 18ου αιώνα.
Ένας βασικός λόγος που οι Έλληνες έφτασαν να επαναστατήσουν, ήταν ότι μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανοίχτηκαν περισσότερο στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Κατάφεραν να προοδεύσουν οικονομικά περισσότερο από τους άλλους υπόδουλους λαούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Είχαν το μεγαλύτερο αριθμό λογίων και δασκάλων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών.
Ήταν η άνθιση του εμπορίου και της ναυτιλίας, που βοήθησαν στη διάδοση των φιλελεύθερων μηνυμάτων του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.
Ήταν οι ελληνικές παροικίες των εμπόρων από το Παρίσι μέχρι το Βουκουρέστι, που έδωσαν καταφύγιο στους δασκάλους του γένους.
Ήταν οι Έλληνες επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν σχολεία και συγγράμματα, για τη δημιουργία εθνικής συνείδησης.
Ήταν τρεις Έλληνες έμποροι, που το Σεπτέμβριο του 1814 ίδρυσαν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρία για την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης.
Ήταν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που στήριξαν με κάθε τρόπο τον Αγώνα, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του. Και στη συνέχεια συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός κράτους και μιας εθνικής οικονομίας.
Για εμάς η συμβολή αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτερη διάσταση του επιχειρείν, πέρα από την οικονομική.
Αναδεικνύει τη θεμελιώδη σύνδεση του επιχειρείν με την ελευθερία: την ελευθερία και το κίνητρο του κάθε ανθρώπου να καινοτομήσει, να δημιουργήσει, να προκόψει.
Αναδεικνύει τη σχέση του επιχειρείν με τη συλλογική πρόοδο. Με τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να προχωρά και να αναπτύσσεται. Με τη δυνατότητα μιας χώρας να παράγει εθνικό πλούτο. Να αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων της, απελευθερώνοντας και αξιοποιώντας τις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αναδεικνύει το όραμα μιας επιχειρηματικότητας που λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και στην κοινωνία. Που νοιάζεται και συμμετέχει στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.
Αυτός είναι ο εθνικός και κοινωνικός ρόλος του επιχειρείν. Και σήμερα, είναι πιο σημαντικός από ποτέ, στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ελλάδας.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις: οικονομικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές.
Καλούμαστε να κάνουμε μια νέα επανάσταση, όχι πλέον για την εθνική μας ανεξαρτησία. Αλλά για την εθνική πρόοδο και ευημερία, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται, δημιουργώντας καθημερινά νέους κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες.
Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, που σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την πανδημία, η ελληνική οικονομία επιχειρεί να μπει σε τροχιά επανεκκίνησης και ανάκαμψης.
Σε αυτή την προσπάθεια, συνυπάρχουν οι παράγοντες αισιοδοξίας, με τις δυσκολίες.
Βλέπουμε από τη μια το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να επιταχύνεται και σημαντικούς δείκτες να βελτιώνονται.
Έχουμε στο επόμενο διάστημα να περιμένουμε μια σημαντική εισροή ευρωπαϊκών πόρων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Από την άλλη, όμως, έχουμε και σοβαρά, άμεσα προβλήματα.
Τόσο η ίδια η πανδημία όσο και οι οικονομικές της επιπτώσεις εξακολουθούν να διαταράσσουν τη λειτουργία της αγοράς.
Έχουμε ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, το οποίο πλήττει καίρια την αγορά και βεβαίως τα νοικοκυριά.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες – συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και της ανάπτυξης.
Συνεχίζουν – εδώ και δέκα χρόνια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες – να αγωνίζονται, να ματώνουν, να προσπαθούν. Είναι αρκετές αυτές που δεν τα κατάφεραν. Όμως, οι περισσότερες είναι ακόμη εδώ. Είναι εδώ και αντέχουν. Στηρίζουν θέσεις εργασίας, οικογένειες και εισοδήματα.
Είναι εδώ και δημιουργούν, εξελίσσονται, οραματίζονται και σχεδιάζουν για το μέλλον.
Είναι εδώ και κρατούν όρθια την ελληνική οικονομία στο σήμερα. Είναι εδώ και μας δίνουν αισιοδοξία και πίστη, για ένα καλύτερο αύριο.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι αφιερωμένη η αποψινή βραδιά.
Στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μακρά ιστορία και παράδοση, αλλά δεν παύουν να κοιτάζουν μπροστά, να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις που έρχονται. Να επενδύουν στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση, σε πράσινες τεχνολογίες, σε καλές πρακτικές επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη των ανθρώπων τους.
Στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που δίνουν ζωή σε νέες ιδέες. Στις επιχειρήσεις τις μικρές, αλλά με μεγάλες φιλοδοξίες, με ενθουσιασμό και δίψα για επιτυχία.
Είναι αφιερωμένη στις επιχειρήσεις, όπως αυτές της Εύβοιας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και άλλων περιοχών της χώρας, που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την καταστροφή.
Σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που είδαν τους κόπους τους να γίνονται στάχτη και παρ’ όλα αυτά δεν το έβαλαν κάτω. Έγιναν μια γροθιά, στάθηκαν στα πόδια τους, αγωνίζονται, διεκδικούν και προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο.
Είναι αφιερωμένη σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους που βάζουν τον πήχη ψηλά και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό στη δουλειά τους. Σε ανθρώπους με ταλέντο και ψυχή. Που καταφέρνουν να ξεπερνούν δυσκολίες και να πετυχαίνουν στόχους.
Είναι αφιερωμένη, όμως, και σε ανθρώπους που μας εμπνέουν με τα επιτεύγματα, με το ήθος και τις αξίες τους.
Στο πρόσωπό τους, τιμούμε απόψε την κ. Κοτανίδου: μια εξαιρετική επιστήμονα, που στήριξε την προσπάθεια της χώρας ενάντια στην πανδημία.
Τιμούμε, το Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος μας συγκίνησε με τη δύναμη της ψυχής του, όταν συνέχισε να αγωνίζεται και κατάφερε τελικά να αριστεύσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, παρά το ότι η πανδημία του στέρησε και τους δύο γονείς του.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλες αυτές οι ιστορίες, είναι η «μαγιά» για να δημιουργήσουμε το μέλλον που αξίζει σε αυτή τη χώρα.
Είναι αλήθεια ότι στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την Ελληνική Επανάσταση, ζήσαμε στιγμές μεγαλείου, αλλά και οδυνηρές στιγμές και χαμένες ευκαιρίες.
Τώρα είναι η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, με ειλικρίνεια. Να εκτιμήσουμε τους θριάμβους, να διδαχθούμε από τα λάθη και τις αποτυχίες.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξωστρέφεια, το επιχειρηματικό πνεύμα, το κοινό όραμα ήταν πάντα στη βάση των εθνικών μας επιτυχιών. Κι ότι αντίθετα, η εσωστρέφεια, ο εφησυχασμός και η διάσπαση, οδήγησαν σε εποχές παρακμής, ακόμα και σε εθνικές τραγωδίες.
Είναι καιρός να δούμε κατάματα τις παθογένειες και τα προβλήματα, που πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε. Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, για να διορθώσουμε και όχι να κουκουλώσουμε τις αδυναμίες μας.
Να επενδύσουμε σε σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες. Σε νέες γνώσεις και δεξιότητες.
Να βρεθούμε στην πρωτοπορία και όχι στο περιθώριο της ψηφιακής και της πράσινης ανάπτυξης.
Να συνδυάσουμε αρμονικότερα την οικονομική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Σε αυτή την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν.
Αξίζει να τους διασφαλίσουμε την ελευθερία, αλλά και τις ευκαιρίες, για να το κάνουν. Με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν.
Και με αυτή την αποστολή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα.
Προτείνουμε και ζητούμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, απέναντι σε φλέγοντα, άμεσα προβλήματα όπως είναι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρέους, εξαιτίας της πανδημίας.
Ζητούμε τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουν κατ’ αρχήν να επιβιώσουν. Και στη συνέχεια να υλοποιήσουν σχέδια για τη μεγέθυνση και την ανάπτυξή τους.
Ζητούμε στρατηγική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς: από τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, μέχρι τις υπηρεσίες.
Ζητούμε πολιτικές και δράσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των μικρότερων ειδικά επιχειρήσεων. Για την αφομοίωση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ζητούμε να υπάρξει σοβαρή επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας: στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, που θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Δεξιοτήτων που θα εξασφαλίσουν περισσότερες ευκαιρίες για όλους, στη νέα οικονομία της γνώσης.
Ζητούμε να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων: με περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.
Σε αυτά τα θέματα επικεντρώνουμε ως Επιμελητηριακή Κοινότητα τις διεκδικήσεις μας, δυναμώνοντας τη φωνή των μελών μας.
Πέρα, όμως, από το να διεκδικούμε, εξακολουθούμε να στηρίζουμε την καθημερινότητα, αλλά και τους στόχους της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Να αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας, για να παρέχουμε την εξειδικευμένη γνώση και την καθοδήγηση, που χρειάζονται.
Να αναπτύσσουμε δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας, κατάρτισης και επανεκπαίδευσης. Δράσεις ψηφιακής προβολής και πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η στήριξη αυτή είναι το λιγότερο που αξίζει στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να είμαστε δίπλα τους ενεργά. Να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους, να τις εκπροσωπούμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν από 200 χρόνια, η σπίθα ελευθερίας που «άναψε» η επιχειρηματική δραστηριότητα και η εξωστρέφεια των τότε επιχειρηματιών, έγινε φλόγα. Έδωσε δύναμη στον αγώνα. Και η πατρίδα μας κατάφερε να γίνει από μια υπόδουλη οθωμανική επαρχία, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Ας ζωντανέψουμε ξανά αυτή τη σπίθα, για να κερδίσουμε την επανάσταση για το μέλλον.
Σήμερα γνωρίζουμε πια ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, ούτε από μηχανής θεοί.
Η προσπάθεια βρίσκεται στα δικά μας χέρια.
Η επανεκκίνηση και η αλλαγή πορείας που θέλουμε, θα έρθουν με δουλειά, με ομοψυχία και συνεργασία.
Όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματικοί φορείς, Επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς… πρέπει να στοιχηθούμε ξανά κάτω από ένα κοινό όραμα και να το υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εδώ.
Είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και το ταλέντο των ανθρώπων της, για να δημιουργήσουν νέο εθνικό πλούτο, θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Είναι εδώ, για να εμπνεύσουν. Για να μπουν μπροστά και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία, την Ελλάδα, στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Ας τις εμπιστευθούμε. Ας τους δώσουμε τις ευκαιρίες που αξίζουν.
Σας ευχαριστώ και πάλι, που είστε μαζί μας σε αυτή τη σημαντική βραδιά. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς θέλω να πω και για όσους εργάστηκαν για τη διεξαγωγή της. Τους εργαζόμενους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τους χορηγούς που μας στήριξαν, τους δημοσιογράφους που την παρουσιάζουν και βέβαια τη Φιλαρμονική Μάντζαρος από την Κέρκυρα που δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στην αποψινή μας γιορτή”.