back to top
32.8 C
Athens
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού το έχει ήδη «φάει» η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα πραγματικά νούμερα. Από τα 50 ευρώ μικτά αύξηση το μήνα, αν αφαιρέσουμε τα 6,69 που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου αλλά και τα 9,53 που είναι ο φόρος εισοδήματος, μένουν καθαρά στη τσέπη του τα 33,78 ευρώ. Δηλαδή πραγματική αύξηση 1 ευρώ και κάτι ημερησίως.

Την ίδια ώρα, στην επιχείρηση θα κοστίσει συνολικά 60,90 το μήνα καθώς τα 10,90 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές της εισφορές.

- Advertisement -

Έχουμε λοιπόν μία αύξηση που όμως ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και ένα επιπλέον βάρος στις επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τόσες ανελαστικές υποχρεώσεις.

Κανείς δεν είναι αντίθετος στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα στηρίξουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα είναι η μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι τιμών. Αν από την κυβέρνηση εστιάζουν στον σχετικά χαμηλό πληθωρισμό των τελευταίων μηνών, πρέπει να εξηγήσουμε όμως ότι νωρίτερα είχε σημειώσει πολλές αυξήσεις-ρεκόρ. Άρα ακρίβυνε λιγότερο, συγκριτικά με το παρελθόν, κάτι που ούτως ή άλλως είχε φτάσει πάρα πολύ ψηλά.

- Advertisement -

Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης. Γιατί το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ευρώ παραπάνω τη μέρα για κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες το εισόδημα ενός νοικοκυριού δεν φτάνει για όλο το μήνα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ασχοληθεί και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υψηλή φορολογία, τη μείωση της κατανάλωσης -κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκπτώσεων- το τεράστιο λειτουργικό τους κόστος.

Για να στηριχθεί η κοινωνία και με τη σειρά της να ενισχύσει το επιχειρείν, δεν αρκεί μία αύξηση των περίπου 34 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο αλλά ένα πλέγμα πολιτικής που θα κάνει καλύτερη τη ζωή του πολίτη και θα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στον επαγγελματία και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.   &  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο #Inco26: Ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής

Πολιτεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εποπτικές αρχές και κοινωνική φορείς, οφείλουν να κινηθούν με κοινό σχέδιο και κοινό στόχο

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στρατηγική Συνεργασία του Γραφείου Πίστης της Ελλάδας, Τειρεσίας Α.Ε. με το Γραφείο Πίστης της Κύπρου, Artemis Credit Bureau Ltd

Η Τειρεσίας Α.Ε., το Γραφείο Πίστης της Ελλάδας, ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Artemis Credit Bureau Ltd, το Γραφείο Πίστης της Κύπρου

Ψηφιακό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πάνω από 87.000 παραβάσεις στον τελευταίο έλεγχο

Ο εντοπισμός γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, μέσω διασύνδεσης των ΒΔ της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Μεταφορών, της ΕΛΑΣ και των ασφαλιστικών εταιρειών

Mεγάλη φιλοπεριβαλλοντική δράση από το ΕΕΑ στη Βάρκιζα το Σάββατο 18 Ιουλίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Η φύση είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε να την προστατεύουμε. Τόσο από κινδύνους όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όσο και από τη ρύπανση»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

Allianz Greece: Οι καθημερινές αγορές γίνονται «έκπτωση» στα ασφάλιστρα

Σε ένα μοντέλο επιβράβευσης που συνδέει την καθημερινή κατανάλωση με την ασφαλιστική κάλυψη επενδύει η Allianz Greece, μέσω της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Η Groupama Ασφαλιστική επέστρεψε σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα το 2025

Επιστρέφοντας σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα και καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη, η Groupama Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το 2025 με περαιτέρω ενίσχυση

Ξεκίνησε το Advisory Graduate Recruitment Program 2026 της KPMG για νέους επαγγελματίες

Απευθύνεται σε άτομα που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, ομαδικότητα, δυναμισμό και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα

Στρατηγική Συνεργασία του Γραφείου Πίστης της Ελλάδας, Τειρεσίας Α.Ε. με το Γραφείο Πίστης της Κύπρου, Artemis Credit Bureau Ltd

Η Τειρεσίας Α.Ε., το Γραφείο Πίστης της Ελλάδας, ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Artemis Credit Bureau Ltd, το Γραφείο Πίστης της Κύπρου