back to top
22.6 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού το έχει ήδη «φάει» η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα πραγματικά νούμερα. Από τα 50 ευρώ μικτά αύξηση το μήνα, αν αφαιρέσουμε τα 6,69 που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου αλλά και τα 9,53 που είναι ο φόρος εισοδήματος, μένουν καθαρά στη τσέπη του τα 33,78 ευρώ. Δηλαδή πραγματική αύξηση 1 ευρώ και κάτι ημερησίως.

Την ίδια ώρα, στην επιχείρηση θα κοστίσει συνολικά 60,90 το μήνα καθώς τα 10,90 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές της εισφορές.

- Advertisement -

Έχουμε λοιπόν μία αύξηση που όμως ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και ένα επιπλέον βάρος στις επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τόσες ανελαστικές υποχρεώσεις.

Κανείς δεν είναι αντίθετος στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα στηρίξουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα είναι η μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι τιμών. Αν από την κυβέρνηση εστιάζουν στον σχετικά χαμηλό πληθωρισμό των τελευταίων μηνών, πρέπει να εξηγήσουμε όμως ότι νωρίτερα είχε σημειώσει πολλές αυξήσεις-ρεκόρ. Άρα ακρίβυνε λιγότερο, συγκριτικά με το παρελθόν, κάτι που ούτως ή άλλως είχε φτάσει πάρα πολύ ψηλά.

- Advertisement -

Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης. Γιατί το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ευρώ παραπάνω τη μέρα για κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες το εισόδημα ενός νοικοκυριού δεν φτάνει για όλο το μήνα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ασχοληθεί και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υψηλή φορολογία, τη μείωση της κατανάλωσης -κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκπτώσεων- το τεράστιο λειτουργικό τους κόστος.

Για να στηριχθεί η κοινωνία και με τη σειρά της να ενισχύσει το επιχειρείν, δεν αρκεί μία αύξηση των περίπου 34 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο αλλά ένα πλέγμα πολιτικής που θα κάνει καλύτερη τη ζωή του πολίτη και θα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στον επαγγελματία και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.   &  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ