back to top
23.2 C
Athens
Σάββατο 9 Μαΐου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σοκ και δέος. Να το δούμε να γίνεται πράξη”

Mε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού περί φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων που φοροαποφεύγουν.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Πρωθυπουργού, όπως την ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου σε εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών στο Ζάππειο, για φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που φοροαποφεύγουν.

- Advertisement -

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει πριν καν ψηφιστεί το νέο φορολογικό ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι μικρομεσαίοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είτε να φοροαποφεύγουν είτε να φοροδιαφεύγουν.

Δεν είναι δυνατόν να παραδέχονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων ότι το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα επιτρέπει σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να καταβάλουν χαμηλότερους φόρους μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων εταιρειών και να μην έχει γίνει τίποτα έως σήμερα.

- Advertisement -

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών το κράτος στοχεύει στην είσπραξη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που όπως έχει αποκαλύψει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή φτάνει στο ύψος των 10 δισ. ευρώ. 

Περιμένουμε να δούμε λοιπόν να γίνεται πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης και να υπάρξει επιτέλους ισονομία στην απόδοση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Όπως περιμένουμε να εφαρμοστεί νωρίτερα και η μείωση φορολογικών συντελεστών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το 2026. Και αυτό γιατί οι μικρομεσαίοι δεν έχουν άλλες αντοχές. Τα μεγάλα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, έχουν προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ενεργειακό κόστος ύψους 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, είναι σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιβράβευση για προσωπικό και συνεργάτες

Bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές επισφραγίζουν την επιτυχία του 2025

Mega Brokers: Καθήκοντα Chief Operations Officer αναλαμβάνει η Μαρί-Λωρ Μαμάνη

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας συνεργατών και πελατών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Γιορτή της Μητέρας: Η δύναμη της CYPRIALIFE Ελλάδος στο πλευρό κάθε γυναίκας

Tο ασφαλιστικό πρόγραμμα Bonjour Woman’s Care, σε προνομιακή τιμή, γίνεται το ιδανικό δώρο για αυτή την ημέρα «Προσφοράς, Ασφάλειας και Αγάπης»

Δεκαπλή βράβευση απέσπασε η Eurolife FFH για τις προωθητικές της ενέργειες

Η εταιρεία διακρίθηκε στα Promotional Marketing Awards 2026 για καμπάνιες και ενέργειες που έφεραν την ασφάλιση πιο κοντά στους καταναλωτές

Οδηγώντας με μεγαλύτερη σιγουριά: η αξία της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης

Η EUROINS επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων προγραμμάτων αυτοκινήτου, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οδηγών

Οι ασφαλιστικές εντείνουν τη μάχη κατά της απάτης – Νέα έκθεση της ΕΑΕΕ

Η ασφαλιστική απάτη, επισημαίνει η Ένωση, αποτελεί μια πρακτική που επιβαρύνει τελικά το σύνολο των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις