back to top
26 C
Athens
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σοκ και δέος. Να το δούμε να γίνεται πράξη”

Mε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού περί φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων που φοροαποφεύγουν.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Πρωθυπουργού, όπως την ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου σε εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών στο Ζάππειο, για φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που φοροαποφεύγουν.

- Advertisement -

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει πριν καν ψηφιστεί το νέο φορολογικό ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι μικρομεσαίοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είτε να φοροαποφεύγουν είτε να φοροδιαφεύγουν.

Δεν είναι δυνατόν να παραδέχονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων ότι το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα επιτρέπει σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να καταβάλουν χαμηλότερους φόρους μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων εταιρειών και να μην έχει γίνει τίποτα έως σήμερα.

- Advertisement -

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών το κράτος στοχεύει στην είσπραξη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που όπως έχει αποκαλύψει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή φτάνει στο ύψος των 10 δισ. ευρώ. 

Περιμένουμε να δούμε λοιπόν να γίνεται πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης και να υπάρξει επιτέλους ισονομία στην απόδοση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Όπως περιμένουμε να εφαρμοστεί νωρίτερα και η μείωση φορολογικών συντελεστών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το 2026. Και αυτό γιατί οι μικρομεσαίοι δεν έχουν άλλες αντοχές. Τα μεγάλα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, έχουν προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ενεργειακό κόστος ύψους 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, είναι σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ΕΕΑ συνεχίζει να επενδύει στην εξέλιξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο σπονδυλωτά webinars με θέμα «Οι Επιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Ανεπίτρεπτο από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ. ευρώ να εξαιρούνται κλάδοι όπως εστίαση, εμπόριο, υπηρεσίες»

Διαχωρισμό που στερεί απαραίτητους πόρους από επιχειρηματικές δραστηριότητες καταλογίζει στην Περιφέρεια Αττικής ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Export Credit Greece στο πλευρό της νέας γενιάς της ελληνικής διπλωματίας

Ενημερωτική διάλεξη του CEO Ν. Βαγιάννη στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών

ΕΕΑ: Σεμινάριο με στόχο ασφαλέστερους δρόμους και καλύτερη εκπαίδευση των νέων οδηγών

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ειδικό τεστ αξιολόγησης και διαχείρισης συμπεριφορών, συνοδευόμενο από πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων

40 χρόνια ΕΣΑΠΕ: Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στις 16 Ιουλίου 2026 στο Μικρολίμανο

Μια βραδιά με έντονο συμβολισμό, καθώς θα συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Η Groupama επίσημη ασφαλιστική για τα «Ποσειδώνια 2026» σε συνεργασία με την Agora Insurance

Oλοκληρωμένες υπηρεσίες στον διοργανωτή και στους φετινούς εκθέτες μέσα από το ειδικά για εκείνους σχεδιασμένο πακέτο ασφάλισης