back to top
34.6 C
Athens
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. &  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών που επιβάλουν για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

- Advertisement -

Τελευταίο επεισόδιο, αυτό με το εφεύρημα γνωστής τράπεζας -μίας από τις συστημικές- να πουλήσει μεγάλο αριθμό ΑΤΜ. Μόνο που η πώληση αυτή έγινε σε εταιρεία στην οποία έχει μερίδιο η τράπεζα. Οπότε συνέχισε να λαμβάνει ποσοστό από το κόστος των συναλλαγών που κάνουν οι πολίτες στα αυτόματα μηχανήματα.

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε μέτρα, όμως πρέπει να σημειώσουμε κάποια πράγματα που έχουν τη σημασία τους.

- Advertisement -

Πρώτον, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις μετά τη λαϊκή κατακραυγή, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δηλαδή υποχρεώνεται να νομοθετήσει με στόχο την προστασία των καταναλωτών, μία κίνηση όμως που έρχεται με καθυστέρηση.

Δεύτερον, επί της ουσίας το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε μερικώς καθώς αν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες πουλήσουν σε μία άλλη εταιρεία -που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο σύστημα ΔΙΑΣ- κάποια από τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών, τότε πάλι οι πολίτες θα επιβαρύνονται με 1,5 ευρώ για μία συναλλαγή που κάνουν σε κάποιο από αυτά τα ΑΤΜ.

Όλο αυτό που συνέβη δείχνει περίτρανα τις προτεραιότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κέρδη με κάθε τρόπο, σε βάρος των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τις προμήθειες που χρέωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν για το πρώτο τρίμηνο του 2025 στα 543,5 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 478 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τις ίδιες τράπεζες που κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Που εδώ και χρόνια απολαμβάνουν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης την ώρα που οι φόροι «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Που αφήνουν έξω από το σύστημα τραπεζικού δανεισμού τη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ οι οποίες κινδυνεύουν με «λουκέτο», που εμφανίζουν ετήσια κέρδη δισεκατομμυρίων και δίνουν υψηλότατα μερίσματα στους μετόχους και bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ως που θα πάει λοιπόν αυτή η κατάσταση; Για πόσο καιρό θα ανέχεται η κοινωνία τέτοιες πρακτικές που στοχεύουν απευθείας στην οικονομική αφαίμαξη των πολιτών; Μέχρι πότε θα βλέπουμε μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και υψηλά επιτόκια χορηγήσεων;

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα που θα βάλουν οριστικά τέλος σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις και που θα υποχρεώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να ασκήσουν με συνέπεια κάποια από τα θεσμικά τους καθήκοντα, όπως είναι η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων με αύξηση της ρευστότητας που θα τονώσει όλη την αγορά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ

Oι 4 συστημικές τράπεζες επενδύουν €4 δισ. για να φέρουν την ΤN στην καθημερινότητά μας

Η διακύβευση δεν είναι πλέον απλώς η «ψηφιακή εμπειρία», αλλά η ίδια η δομή του λειτουργικού κόστους

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τα αυξημένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Αν έγιναν έγκαιρα όσα και όπου χρειάζονταν διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σίβηρη Χαλκιδικής: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου

Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης συνέδραμαν τις επιχειρησιακές δυνάμεις στο πεδίο αλλά και στην απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς που απειλούνταν άμεσα

Σε Σαλαμίνα και Χαλκιδική μεταβαίνει ο Κ. Κατσαφάδος

Αντικείμενο των συσκέψεων με τις τοπικές αρχές, η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΤτΕ: Νέα στοιχεία επικοινωνίας με την Dallbogg

Δείτε τα στις Ερωτήσεις & Απαντήσεις για ενημέρωση των καταναλωτών

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Ο Σεπτέμβριος φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το μήνυμα της AIG αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια αγορά όπου οι ΜμΕ καλούνται να διαχειριστούν ένα ολοένα πιο σύνθετο περιβάλλον κινδύνων

IUMI: Υψηλού επιπέδου σεμινάρια για την ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων και σκαφών

Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Λονδίνο από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2026

Υποτροφία της Interamerican για νέους από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Μια πρωτοβουλία που συνδέει την εκπαίδευση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική στήριξη υλοποιεί για 2η χρονιά ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ