back to top
12.9 C
Athens
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας

Σε δήλωση-παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:

- Advertisement -

Τα όσα συζητήθηκαν το πρωί στη Βουλή αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα «φρένο» στις πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα προγράμματα υγείας, δικαιώνουν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ανέδειξε το σοβαρότατο αυτό θέμα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία.

Κυρίως δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας στο να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να ισχύσουν άμεσα, κάτι που θα είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων αλλά και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Θεοδωρικάκος, περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα δια βίου συμβόλαια τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή.

Και βέβαια το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των πρακτικών 2-3 ιδιωτικών νοσοκομείων και που έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία. Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συγκεκριμένου ολιγοπωλίου είχε τεθεί και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια.

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική υγεία.

Το θέμα λοιπόν των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει άμεση σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ενώ επηρεάζει σαφώς και το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει μάχες, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιοι στελεχώνουν τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Ελέγχου της Αγοράς

Εγκρίθηκαν από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι προτάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης

Τι αποκαλύπτει η έρευνα καταναλωτών RASS-ΕΕΑ για υγεία και ασφάλιση

Σημαντικό ποσοστό πολιτών δεν διαθέτει ασφαλιστικό προϊόν ή έχει διακόψει συμβόλαια λόγω υψηλού κόστους ή μη ικανοποιητικών παροχών

Μ. Αποστολάκη: Η σκόπιμη κυβερνητική αδράνεια φέρνει νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε επίσης στην Κυβέρνηση αποκλειστική μέριμνα για την προστασία ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Η ακρίβεια πλήττει καθολικά τα νοικοκυριά – Παρακολουθήστε την παρουσίαση της έρευνας των RASS-ΕΕΑ

Έντονη δυσπιστία στη λειτουργία της αγοράς και πίεση στην κατανάλωση – Τη Δευτέρα 19/1 στις 19.00 η παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Μια μεγάλη παραγγελία για ψαλίδι κοπής και αραίωσης στις ασφαλίσεις υγείας

Tο έδαφος μετά τις περικοπές, τις αλλαγές και τα πολλά κλαδέματα έχει διαβρωθεί και κινείται όπως η άμμος

DGTAL και Profia επιστρατεύουν πράκτορες ΤΝ στις αποζημιώσεις οχημάτων

Η αυτοματοποίηση μέσω AI agents φέρνει μικρότερο κόστος διαχείρισης, ταχύτερες διαδικασίες και περιορισμό της ασφαλιστικής απάτης

21 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Μια απλή πράξη με θεραπευτική δύναμη

Με αφορμή την Ημέρα, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center υπενθυμίζει τη σημασία μιας από τις πιο απλές αλλά και ουσιαστικές ανθρώπινες χειρονομίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Μια μεγάλη παραγγελία για ψαλίδι κοπής και αραίωσης στις ασφαλίσεις υγείας

Tο έδαφος μετά τις περικοπές, τις αλλαγές και τα πολλά κλαδέματα έχει διαβρωθεί και κινείται όπως η άμμος

Αποχωρούν τα τρακτέρ από τα μπλόκα

Η κινητοποίηση δεν εγκαταλείπεται, αλλά επαναξιολογείται, δηλώνουν οι αγρότες

«Παγώνει» η Mercosur

Στο Δικαστήριο της ΕΕ στέλνει την εμπορική συμφωνία το Ευρωκοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά την επίτευξή της

DGTAL και Profia επιστρατεύουν πράκτορες ΤΝ στις αποζημιώσεις οχημάτων

Η αυτοματοποίηση μέσω AI agents φέρνει μικρότερο κόστος διαχείρισης, ταχύτερες διαδικασίες και περιορισμό της ασφαλιστικής απάτης