back to top
27 C
Athens
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας

Σε δήλωση-παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:

- Advertisement -

Τα όσα συζητήθηκαν το πρωί στη Βουλή αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα «φρένο» στις πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα προγράμματα υγείας, δικαιώνουν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ανέδειξε το σοβαρότατο αυτό θέμα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία.

Κυρίως δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας στο να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να ισχύσουν άμεσα, κάτι που θα είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων αλλά και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Θεοδωρικάκος, περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα δια βίου συμβόλαια τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή.

Και βέβαια το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των πρακτικών 2-3 ιδιωτικών νοσοκομείων και που έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία. Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συγκεκριμένου ολιγοπωλίου είχε τεθεί και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια.

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική υγεία.

Το θέμα λοιπόν των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει άμεση σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ενώ επηρεάζει σαφώς και το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει μάχες, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Νίκος Δένδιας – Συνεδρίαση ΔΣ με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια και την οικονομία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία και η ασφάλεια συνδέονται στενά με τις διεθνείς εξελίξεις

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο 16ο Διεθνές Meeting Αλμάτων

Πιστή στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αποτυπώματος

Η Deloitte διευρύνει δυναμικά τη διοικητική της ομάδα

Με 4 νέους Equity Partners και 3 νέους Partners, η εταιρεία ενισχύει στρατηγικούς τομείς υπηρεσιών και επιβεβαιώνει τη συνεχή επένδυσή της στο δυναμικό της

Υψηλοί στόχοι και εργαλεία επίτευξής τους παρουσιάστηκαν στην Εκπαιδευτική Συνάντηση της Interasco στη Β. Ελλάδα

Φιλόδοξος στόχος για παραγωγή 100 εκατ. ευρώ έως το 2031, μέσα από οργανική ανάπτυξη και συνεχή ενίσχυση του δικτύου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Το σύγχρονο γραφείο γιορτάζει 300 χρόνια: Η ΤΝ αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη καινοτομία στον χώρο της εργασίας

Όπως προκύπτει από την ιστορικής σημασίας έκθεση με τίτλο «IWG: 300 Χρόνια Καινοτομίας στο Γραφείο»

Η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση για τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο 16ο Διεθνές Meeting Αλμάτων

Πιστή στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αποτυπώματος

Η Deloitte διευρύνει δυναμικά τη διοικητική της ομάδα

Με 4 νέους Equity Partners και 3 νέους Partners, η εταιρεία ενισχύει στρατηγικούς τομείς υπηρεσιών και επιβεβαιώνει τη συνεχή επένδυσή της στο δυναμικό της