back to top
25 C
Athens
Σάββατο 11 Ιουλίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας

Σε δήλωση-παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:

- Advertisement -

Τα όσα συζητήθηκαν το πρωί στη Βουλή αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα «φρένο» στις πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα προγράμματα υγείας, δικαιώνουν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ανέδειξε το σοβαρότατο αυτό θέμα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία.

Κυρίως δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας στο να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να ισχύσουν άμεσα, κάτι που θα είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων αλλά και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Θεοδωρικάκος, περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα δια βίου συμβόλαια τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή.

Και βέβαια το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των πρακτικών 2-3 ιδιωτικών νοσοκομείων και που έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία. Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συγκεκριμένου ολιγοπωλίου είχε τεθεί και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια.

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική υγεία.

Το θέμα λοιπόν των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει άμεση σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ενώ επηρεάζει σαφώς και το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει μάχες, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Ανδρουλάκης στο ΕΕΑ: 7 παρεμβάσεις για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Γ. Χατζηθεοδοσίου προς Τ. Θεοδωρικάκο: Γιατί μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο και όχι από αύριο;

Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τονίζει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η MEGA BROKERS συνέβαλε στον καθαρισμό του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Με webinar για τον νέο ΚΟΚ συνεχίζονται οι δράσεις του Panormos Business Center

Την Παρασκευή 17/7, με εισηγητή τον Δ. Μαυρέλη, Τμηματάρχη Τροχαίας Αττικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ο καθαρισμός οικοπέδων ασπίδα απέναντι στις πυρκαγιές

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική υπενθυμίζει ότι η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Με webinar για τον νέο ΚΟΚ συνεχίζονται οι δράσεις του Panormos Business Center

Την Παρασκευή 17/7, με εισηγητή τον Δ. Μαυρέλη, Τμηματάρχη Τροχαίας Αττικής