back to top
15.2 C
Athens
Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το θέμα των POS

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση -και ορθά- αποφάσισε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την υποχρεωτική χρήση των POS, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει τη δυνατότητα της προμήθειας τους για όλους τους υπόχρεους.

Όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.

- Advertisement -

Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. Όμως, όπως ήδη αναφέρουν μέλη μας, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις με κυριότερη την ακρίβεια.

Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας.

- Advertisement -

Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS -λήγει στις 31 Ιανουαρίου- και θα κινδυνεύσουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν τον σχεδιασμό.

Δε φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων; Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. & Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Είμαστε ακόμη σε αναμονή για τις επιδοτήσεις ρεύματος στις επιχειρήσεις

Στεγαστικό, ενέργεια και ακρίβεια είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα των επιχειρήσεων το 2025, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών...

Με τις «ευλογίες» Χατζηθεοδοσίου ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τη νέα ηγεσία στα Επιμελητήρια

«Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»… λέει ο λαός και στον απόηχο των Επιμελητηριακών Εκλογών για τη νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

MEGA BROKERS: Διατηρεί τον τίτλο του κορυφαίου συνεργάτη της GROUPAMA Ασφαλιστική

Το τιμητικό κύπελλο της GROUPAMA Ασφαλιστική για τον κορυφαίο συνεργάτη της παραμένει στα χέρια της MEGA BROKERS για ακόμη μία χρονιά

Ε.Ε.Α. και Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν μία νέα εποχή συνεργασίας

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Η σημερινή ενημέρωση από την Insurance Europe για τα RIS

Τρεις προτάσεις υποβάλλει σήμερα Insurance Europe για τις επενδύσεις λιανικής (RIS)

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφάλιση Εκδηλώσεων από την Karavias Underwriting Agency

Η Karavias Underwriting Agency, συνεχίζοντας τη στήριξη της προς τον Πολιτισμό και τις Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες, παρουσιάζει το νέο καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εκδηλώσεων».

Έγκριση της ΕΕ για το νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου

To «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου σε ενήλικες.

Διπλή Διάκριση για την Carglass Ελλάδος στα Belron Exceptional People Awards 2024

Δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Carglass®Ελλάδοςστον παγκόσμιο διαγωνισμό Belron® Exceptional People Awards 2024

EIAΣ: Το νέο πρόγραμμα προσφέρει υψηλή τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό της ασφαλιστικής αγοράς

Πολυθεματικό και λίαν ενδιαφέρον είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Απριλίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών

Η Allianz επεκτείνει τη συνεργασία της με το Παγκόσμιο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Κίνημα έως το 2032

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί: Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024