back to top
24.5 C
Athens
Κυριακή 21 Ιουνίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το θέμα των POS

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση -και ορθά- αποφάσισε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την υποχρεωτική χρήση των POS, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει τη δυνατότητα της προμήθειας τους για όλους τους υπόχρεους.

Όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.

- Advertisement -

Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. Όμως, όπως ήδη αναφέρουν μέλη μας, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις με κυριότερη την ακρίβεια.

Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας.

- Advertisement -

Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS -λήγει στις 31 Ιανουαρίου- και θα κινδυνεύσουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν τον σχεδιασμό.

Δε φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων; Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. & Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τρεις διακρίσεις απέσπασε η MEGA BROKERS στα Sales Awards της INTERAMERICAN

Για αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας που συνεχώς ενισχύεται έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος Τ. Χατζηθεοδοσίου

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Νίκος Δένδιας – Συνεδρίαση ΔΣ με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια και την οικονομία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία και η ασφάλεια συνδέονται στενά με τις διεθνείς εξελίξεις

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θ. Μυλωνάς: International institutional investment management and pension funds

Ομιλία του Επικεφαλής Wealth Management, Eurobank, και CEO, Eurobank Private Bank Luxembourg στο #ocin26

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26