back to top
14.2 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Φυσικές καταστροφές: Αντιμέτωπη με απώλειες $151 δις η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία

Ετήσιες απώλειες 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φυσικές καταστροφές μπορεί να αναμένει ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος, ενώ οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες σε κακές περιόδους, σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Ο κλάδος πασχίζει να αντιμετωπίσει την αύξηση των αξιώσεων που αφορούν ιδιοκτησίες από φυσικές καταστροφές, έχοντας αυξήσει κατά πολύ το κόστος κάλυψης.

- Advertisement -

Η Verisk, μία από τις μεγάλες εταιρείες μοντελοποίησης κινδύνου εκτίμησε ότι η μέση αναμενόμενη ζημία για τον κλάδο ήταν σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο Ρομπ Νιούμπολντ, πρόεδρος της Verisk, δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια για τον κλάδο «δεν πρέπει να θεωρούνται ακραία».

«Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός τομέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος να βιώσει συνολικές ετήσιες ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο, και πολύ περισσότερο από αυτό σε χρόνια μεγάλων ζημιών», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Εξαιρόντας τις καλλιέργειες, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις η συγκρεκριμένη πρόβλεψη ανέρχεται σε 119 δισ. δολάρια. Ο Νιούμπολντ είπε ότι η Verisk ήλπιζε ότι ο κλάδος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόβλεψη για να «είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί αυτές τις δύσκολες περιόδους, χωρίς να διακινδυνεύσουν τη φερεγγυότητά τους». Η ομάδα της Verisk εκτιμά ότι η αύξηση των απωλειών μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες,όπως η κλιματική αλλαγή, αύξηση της έκθεσης, καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί σε περιοχές που βρίσκονται εν κινδύνω και ο πληθωρισμός στο κόστος ανοικοδόμησης.

Η Verisk ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι επί του παρόντος ο δευτερεύων παράγοντας στην αύξηση των απωλειών, αλλά αναμένει ότι αυτός ο αντίκτυπος θα γίνει πιο σημαντικός τις επόμενες δεκαετίες.

«Η κλιματική αλλαγή εντείνει πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών κυκλώνων, αλλά ο αντίκτυπός της είναι πιο άμεσος και έντονος στις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις σφοδρές καταιγίδες», τόνισε η Verisk στην έκθεσή της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Ι. Βοτσαρίδης: Οι τρεις στόχοι της Interlife – Τι αναφέρει για το κόστος υγείας

Κατά τον CEO της ασφαλιστικής, οι αυξημένοι κίνδυνοι δημιουργούν χώρο για ανάπτυξη σε εταιρείες με σωστό underwriting και σαφείς στρατηγικές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB