back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Fitch: Προσέξτε την «υπερβολική δόση» cyber-κινδύνων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

“Σήμα κινδύνου” για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών ομίλων εκπέμπει ο οίκος Fitch, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη υπερβολικής δόσης κυβερνο-κινδύνου απειλεί την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Fitch, οι κυβερνο-επιθέσεις (που όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά προσλαμβάνουν και διαφορετικές μορφές) προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Πλην όμως, η επιθετική επέκταση των ασφαλιστικών στην κυβερνο-ασφάλιση ενέχει και αυτή κινδύνους. Το ύψος των ασφαλίστρων για ανάληψη κυβερνο-κινδύνου εκτιιμάται σε 3 δισ. δολάρια το 2015 και αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη τετραετία, καθιστώντας τις κυβερνο-ασφαλίσεις τον ταχυτερα αναπτυσσόμενο τομέα του κλάδου γενικών ασφαλειών. Περί τις 50 εταιρίες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν “αυτόνομα” προϊόντα για την κάλυψη του κυβερνο-κινδύνου.

Πλην όμως, η ασάφεια για τις δυνητικές ζημίες που προκαλούνται από κυβερνο-επιθέσεις και οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τιμολόγησης των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το εύρος των όρων υπό τους οποίους παρέχεται η κάλυψη δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα για την αγορά της κυβερνο-ασφάλισης. Η Fitch υποστηρίζει μάλιστα ότι οι κίνδυνοι της επιθετικής επέκτασης στην εν λόγω αγορά ξεπερνούν τα δυνητικά οφέλη. Οπως υπογραμμίζει το στέλεχος του οίκου James Auden, “Ενώ για τις φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους υπάρχουν εδραιωμένα μοντέλα, τα μοντέλα και οι βάσεις δεδομένων για τον κυβερνο-κίνδυνο βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Ο καθορισμός της έκτασης των δυνητικών ζημιών από μια κυβερνο-επίθεση είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί προϋποθέτει αξιολόγηση γεγονότων που φοβούμαστε, αλλά δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα”, λέει ο κ. Auden.

- Advertisement -

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μια κυβερνο-επίθεση σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού ή σε άλλες υποδομές θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο εύρος από γεωγραφικής πλευράς σε σχέση με μια φυσική καταστροφή ή μια “συνήθη” βομβιστική επίθεση. Η έλλειψη προηγούμενου εγείρει  ερωτηματικά αναφορικά με τις προϋποθέσεις ικανοποίησης αιτημάτων αποζημίωσης και το εύρος της κάλυψης.

Στην φάση αυτή, η Fitch θα αξιολογούσε αρνητικά για την πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ασφαλιστικού ομίλου την επιθετική επέκτασή του στις κυβερνο-ασφαλίσεις. Προκρίνει αντιθέτως την  ελεγχόμενη ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση του κινδύνου και των τάσεων τιμολόγησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Fitch: Αναβάθμιση της Euroins AD σε «B+» με σταθερή προοπτική

Α. Μουρατίδου: «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, στην αξιοπιστία και στη διαρκή ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης»

Θετική η εικόνα των ασθενών για το ΕΣΥ – Εξαίρεση η καθαριότητα των θαλάμων και η σίτιση

Ποιες ΥΠΕ και κλινικές καταγράφουν υψηλότερο μέσο όρο ικανοποίησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Το «IW» στην επιβλητική κρυστάλλινη έδρα της ιστορικής Baloise στην Ελβετία

Ευκαιρία αναδρομής στο πλούσιο παρελθόν της Baloise, που μετά την πρόσφατη ένωση με την Helvetia αποτελεί τον 2o μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας

Κυκλοφορεί τo νέο τεύχος του Insurance World

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2025 φιλοξενείται η κεντρική συνέντευξη της Μαρίας Παπαζαρκάδα, Country Manager της Coface στην Ελλάδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης πιέζει τα όρια των data centers

Η Coface διερωτάται αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός κρίσιμου σημείου συμφόρησης

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ωριμάζει… πέρα από τους αριθμούς!

Η νέα αναφορά της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου δίνει σαφή εικόνα της δυναμικής που αναπτύσσεται