back to top
30.1 C
Athens
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Fitch: Προσέξτε την «υπερβολική δόση» cyber-κινδύνων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

“Σήμα κινδύνου” για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών ομίλων εκπέμπει ο οίκος Fitch, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη υπερβολικής δόσης κυβερνο-κινδύνου απειλεί την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Fitch, οι κυβερνο-επιθέσεις (που όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά προσλαμβάνουν και διαφορετικές μορφές) προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Πλην όμως, η επιθετική επέκταση των ασφαλιστικών στην κυβερνο-ασφάλιση ενέχει και αυτή κινδύνους. Το ύψος των ασφαλίστρων για ανάληψη κυβερνο-κινδύνου εκτιιμάται σε 3 δισ. δολάρια το 2015 και αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη τετραετία, καθιστώντας τις κυβερνο-ασφαλίσεις τον ταχυτερα αναπτυσσόμενο τομέα του κλάδου γενικών ασφαλειών. Περί τις 50 εταιρίες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν “αυτόνομα” προϊόντα για την κάλυψη του κυβερνο-κινδύνου.

Πλην όμως, η ασάφεια για τις δυνητικές ζημίες που προκαλούνται από κυβερνο-επιθέσεις και οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τιμολόγησης των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το εύρος των όρων υπό τους οποίους παρέχεται η κάλυψη δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα για την αγορά της κυβερνο-ασφάλισης. Η Fitch υποστηρίζει μάλιστα ότι οι κίνδυνοι της επιθετικής επέκτασης στην εν λόγω αγορά ξεπερνούν τα δυνητικά οφέλη. Οπως υπογραμμίζει το στέλεχος του οίκου James Auden, “Ενώ για τις φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους υπάρχουν εδραιωμένα μοντέλα, τα μοντέλα και οι βάσεις δεδομένων για τον κυβερνο-κίνδυνο βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Ο καθορισμός της έκτασης των δυνητικών ζημιών από μια κυβερνο-επίθεση είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί προϋποθέτει αξιολόγηση γεγονότων που φοβούμαστε, αλλά δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα”, λέει ο κ. Auden.

- Advertisement -

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μια κυβερνο-επίθεση σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού ή σε άλλες υποδομές θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο εύρος από γεωγραφικής πλευράς σε σχέση με μια φυσική καταστροφή ή μια “συνήθη” βομβιστική επίθεση. Η έλλειψη προηγούμενου εγείρει  ερωτηματικά αναφορικά με τις προϋποθέσεις ικανοποίησης αιτημάτων αποζημίωσης και το εύρος της κάλυψης.

Στην φάση αυτή, η Fitch θα αξιολογούσε αρνητικά για την πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ασφαλιστικού ομίλου την επιθετική επέκτασή του στις κυβερνο-ασφαλίσεις. Προκρίνει αντιθέτως την  ελεγχόμενη ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση του κινδύνου και των τάσεων τιμολόγησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εconomia NET: Αυτές είναι οι μακροοικονομικές τάσεις και η κατανάλωση σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Υποτονικότερο β' εξάμηνο αναμένει η Economia NET, με περιορισμένη ζήτηση και επιφυλακτικότητα στην αγορά, μετά το σπριντ ενόψει δασμών

Στο +2,7% η παραγωγή ασφαλίστρων, αρνητικά οι ασφαλίσεις Ζωής, +9,5% οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών

Θετικό πρόσημο κατέγραψε η παραγωγή ασφαλίστρων το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, κυρίως χάρη στην αύξηση που παρουσίασε ο κλάδος κατά Ζημιών.

Τα ασήκωτα βάρη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Νέα κανονιστικά βάρη θα σηκώσουν στις πλάτες τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με την Fitch να εκφράζει αμφιβολίες για τα οφέλη των

Σύσταση κοινού Ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι ασφαλιστικές της Ευρώπης μπορούν να επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα αναφέρει η Fitch Ratings

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο podcast: Και Αν Συμβεί… Η νέα γενιά να αλλάξει την ασφάλιση με τεχνητή νοημοσύνη;

Νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Και Αν Συμβεί...», με καλεσμένο τον Λεωνίδα Διαμαντόπουλο, ιδρυτή & CEO της TechIns

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Στη Generali Hellas η Ευρωκλινική

H Akkadia Holdings Limited ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στον Όμιλο Ευρωκλινικής στην Generali Hellas.

ΗΠΑ: Οικογενειακή υπόθεση η επίθεση μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο;

Άνδρας κατηγορείται για επίθεση με μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο της Φλόριντα, ανταγωνιστή της... αδερφής του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ERB Ασφαλιστική βράβευσε αριστούχους του UCLan Κύπρου

Το βραβείο της εταιρείας και χρηματικό ποσό παρέλαβαν οι αριστούχοι των τμημάτων νομικής και HR του πανεπιστημίου

Όλες οι νέες προβλέψεις του νόμου για τους (αντ)ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Τι προβλέπεται για τη διαγραφή από το ειδικό μητρώο διαμεσολαβητών και την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Νέα εκστρατεία phishing, με υποτιθέμενες ενημερώσεις του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Για σημαντική κλιμάκωση στις τακτικές phishing κάνει λόγο η Kaspersky, καθώς οι επιτιθέμενοι εξατομικεύουν τα συνημμένα έγγραφα