back to top
36.4 C
Athens
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026

Φιλίππα Μιχάλη: Οι προοπτικές για το 2025 είναι θετικές, όμως η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος, NN Hellas

«Ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κλάδου μας αποτελούν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και περιλαμβάνουν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών» τονίζει το έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κ. Φιλίππα Μιχάλη, κοιτώντας με αισιοδοξία το 2025. Αλλά δεν μένει μόνο σε αυτά, καθώς «περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε τομείς που χρειάζονται ενίσχυση, όπως η υγεία και η σύνταξη, π.χ. κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, καθώς αυτή έχει εξαγγελθεί μόνο για όσους είναι κάτω των 18 ετών, και μείωση ή πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ στα νοσήλια», θα μπορούσαν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για το κράτος, τις δομές υγείας, τους πολίτες και, βέβαια, για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο BT.

- Advertisement -

Πλησιάζοντας στο τέλος του 2024, ποιο γεγονός θεωρείτε ότι είχε θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τις ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές, αναδείχθηκε η ανάγκη της προετοιμασίας για αναπάντεχα γεγονότα και, κατ’ επέκταση, επισημάνθηκαν τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης. Πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν προνοήσει να προστατεύουν τις περιουσίες τους αποτελούν ένα «καλό παράδειγμα» στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης ολοένα και περισσότερων Ελλήνων.

- Advertisement -

Πλησιάζοντας στο τέλος του ’24, θεωρώ πως ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κλάδου μας αποτελούν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και περιλαμβάνουν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.

Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος και μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της κοινωνίας μας.

Συνέβη κάτι μέσα στο 2024 που πιστεύετε πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση;

Η πορεία της αγοράς αλλά και οι προοπτικές της έχουν μάλλον θετικό πρόσημο. Παρ’ όλα αυτά, η διαχρονική πρόκληση της χαμηλής διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα απαιτεί την προσοχή μας. Η ασφαλιστική κουλτούρα χρειάζεται ενίσχυση και, σίγουρα, μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στη ΔΕΘ μπορούν να βοηθήσουν παράλληλα με ενέργειες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά και μεμονωμένα οι πρωτοβουλίες των εταιρειών για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αξία της ασφάλισης.

Περνώντας στον κλάδο της υγείας, η αύξηση του κόστους αποζημιώσεων, η οποία συμπαρασύρει τα ασφάλιστρα προγραμμάτων υγείας, ασκεί πίεση σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένους. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών, παρόχων υγείας και Πολιτείας.

Τι θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει το 2025 που θα ωφελούσε την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας θα μπορούσαν να συμβάλουν επιπλέον κίνητρα από το κράτος, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε τομείς που χρειάζονται ενίσχυση, όπως η υγεία και η σύνταξη, π.χ. κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, καθώς αυτή έχει εξαγγελθεί μόνο για όσους είναι κάτω των 18 ετών, και μείωση ή πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ στα νοσήλια. Το τελευταίο θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το κράτος, τις δομές υγείας, τους πολίτες και, βεβαίως, για εμάς, τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας να αξιοποιούν τις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης και να μας εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο. Σε αυτό θα βοηθούσε σημαντικά να εργαστούν οι εταιρείες του κλάδου μας ακόμη πιο στοχευμένα, ώστε, μέσα από ενημερωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, σε συνεργασία και με την Πολιτεία, να βοηθήσουμε τους Έλληνες να κατανοήσουν καλύτερα τι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να καλύψουμε το όποιο κενό προστασίας υπάρχει στη χώρα μας, εστιάζοντας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία, αλλά και τη συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Τι θα θέλατε να μη συμβεί το 2025 που θα δυσχέραινε την πρόοδο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά επηρεάζεται από πλήθος οικονομικών, θεσμικών και άλλων παραγόντων, οι οποίοι προσδιορίζουν τη δυναμική της ζήτησης για ασφαλιστική προστασία. Η σταθερότητα σε πολιτικό, γεωπολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο διασφαλίζει και τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ασφαλιστικής αγοράς.
Για τη χρονιά που έρχεται, λοιπόν, είναι κρίσιμο να αποφύγουμε γεωπολιτικές αναταράξεις και ανακατατάξεις, καθώς και μια διεθνή πολιτική αστάθεια, που βέβαια δεν θα επηρέαζαν μόνο τον δικό μας κλάδο. Παράλληλα, η οικονομική σταθερότητα και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί πάντα σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

Θα θέλατε να μας κάνετε μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της εταιρείας σας μέσα στο 2024;

Από την αρχή του 2024 έως και σήμερα, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε κάθε μέρα, εστιάζοντας στη σταθερή ανάπτυξη της NN Hellas. Και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, φαίνεται πως η δουλειά μας αποδίδει. Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο, οι νέες εργασίες τρέχουν με ρυθμό ανάπτυξης 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Στόχος μας είναι να συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε σταθερά τις υπηρεσίες μας, ώστε ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να βρίσκουν στις λύσεις που προσφέρουμε την ασφάλεια που χρειάζονται για να συνεχίζουν να φροντίζουν ό,τι έχει πραγματικά σημασία για εκείνους.

Για να το καταφέρουμε, τη χρονιά που διανύουμε, και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλάνου μετασχηματισμού της εταιρείας μας με χρονικό ορίζοντα το 2027, ενισχύσαμε τα κανάλια διανομής μας. Επενδύσαμε ακόμη περισσότερο σε εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες για το αποκλειστικό δίκτυο συνεργατών μας και την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία διατηρούμε στρατηγική συνεργασία. Επιπλέον, αξιοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες για την απλοποίηση υπηρεσιών μας, προς όφελος τόσο των ασφαλισμένων μας όσο και των εργαζομένων μας. Για τον ίδιο σκοπό, εργαστήκαμε και για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας. Μέσα στο 2024, σημαντική ήταν και η εξέλιξη κομβικών μας έργων, όπως είναι το portal myNΝ και το portal των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας. Από το 2024, θα ξεχώριζα, επιπλέον, την αναπροσαρμογή δύο ασφαλιστικών μας προγραμμάτων ζωής, των ΝΝ Orange Life & NN Orange Life Plus, ώστε να διαθέτουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, τα οποία, πλέον, «επιβραβεύουν» τους ασφαλισμένους μας με προσαύξηση του ασφαλισμένου κεφαλαίου, στην περίπτωση που είναι ενεργοί αιμοδότες ή δωρητές οργάνων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Broker’s Time #78 εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: https://brokerstime.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Broker’s Time»

Με κεντρικό αφιέρωμα στην επαγγελματική ευθύνη

Η ασφαλιστική αγορά δίνει το πρώτο της φθινοπωρινό ραντεβού στο ετήσιο κάλεσμα του ΣΕΜΑ

Με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) δίνει το έναυσμα για τη νέα ασφαλιστική χρονιά...

Ο Κωστής Αλφιέρης για τη νέα αξία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Καίριες επισημάνσεις από τον ΓΓ της ΕΑΔΕ και Πρόεδρο του ΣΕΜΑ κατά τον θεσμικό χαιρετισμό του στο 19ο Insurance Conference – #inco26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Αυξημένο κατά 4,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 22,9 δισ. ευρώ, έναντι 21,9 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά 503 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Νέο επεισόδιο podcast: «Και Αν Συμβεί… ο εγκέφαλός σου να αποφασίζει πριν από εσένα;»

Με αφορμή το βιβλίο «Στα άδυτα του νου» του Δρ. Δημητριάδη, εξετάζεται πώς το ασυνείδητο, το συναίσθημα και η αντίληψη του ρίσκου επηρεάζουν τις αποφάσεις μας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Αυξημένο κατά 4,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 22,9 δισ. ευρώ, έναντι 21,9 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά 503 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Νέο επεισόδιο podcast: «Και Αν Συμβεί… ο εγκέφαλός σου να αποφασίζει πριν από εσένα;»

Με αφορμή το βιβλίο «Στα άδυτα του νου» του Δρ. Δημητριάδη, εξετάζεται πώς το ασυνείδητο, το συναίσθημα και η αντίληψη του ρίσκου επηρεάζουν τις αποφάσεις μας

Η ασφάλιση γίνεται κρίσιμο εργαλείο επιχειρησιακής ανθεκτικότητας

Η Ορίζων Ασφαλιστική, με αφορμή τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, αναδεικνύει τη σημασία της ασφαλιστικής προστασίας των επιχειρήσεων