back to top
14.4 C
Athens
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

Έρχονται αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων

Αλλαγές στους νοσοκομειακούς οργανισμούς του ΕΣΥ φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.

Αν και η Αριστοτέλους κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στις οργανωτικές δομές δεν θα απέχουν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

- Advertisement -

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι δομές που συγχωνεύτηκαν δεν μπορούν να αποσυγχωνευθούν, πλην λίγων εξαιρέσεων όπου διαπιστώνεται σοβαρά προβλήματα. Σε αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, η περίπτωση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στις εξαιρέσεις ανήκει, επίσης, η περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που έχει απορροφήσει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου. Στο μεταξύ, ο κ. Ξανθός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν δομές που καταργήθηκαν.

Κατά την άποψη των νοσοκομειακών γιατρών, οι νέοι οργανισμοί πρέπει απαραιτήτως να προβλέπουν ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών, για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των γιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

- Advertisement -

«Στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η αυτοτελής διοικητική συγκρότηση και η ισότιμη διοικητική εκπροσώπηση των γιατρών ΕΣΥ σε αυτές τις κλινικές, καθώς και η δυνατότητα εθελούσιας ένταξής τους χωρίς προαπαιτούμενα σε υπάρχουσες κλινικές του ΕΣΥ. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα αποτελεί επίσης η άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ)» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζεται πως αναλυτικές προτάσεις για το θέμα έχει καταθέσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 (πρόταση Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ για τους Γιατρούς του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές).

Στο μεταξύ, από τις ανακοινώσεις που δόθηκαν λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση, φαίνεται πως ξανατίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη των τριών εναπομείναντων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εικονικές συνταγές: Εξάρθρωση κυκλώματος με στοιχεία ΕΟΠΥΥ

Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ αξιοποίησαν δείκτες συνταγογράφησης και το σύστημα red flag – Συλλήψεις και κατηγορίες

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε πληρώνεται

Νωρίτερα φέτος η καταβολή του – Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα

Παράταση προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

Η παράταση δεν αφορά την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών

Εικονικές συνταγές: Εξάρθρωση κυκλώματος με στοιχεία ΕΟΠΥΥ

Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ αξιοποίησαν δείκτες συνταγογράφησης και το σύστημα red flag – Συλλήψεις και κατηγορίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Atradius Greece στο πλευρό του ΣΕΒΕ για τα 50 χρόνια ελληνικής εξωστρέφειας

Η ασφαλιστική στήριξε ως χορηγός μια διαδρομή μισού αιώνα που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου – Παρούσα και η νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε πληρώνεται

Νωρίτερα φέτος η καταβολή του – Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα

«Μαζί Ασφαλώς» για κάθε σπίτι: Η Ορίζων Ασφαλιστική επανατοποθετεί την ασφάλεια κατοικίας στο επίκεντρο

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, η εταιρεία επιδιώκει να απαντήσει στη σύγχρονη απαίτηση για αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή προστασία

«10 Χρόνια ΠΑΝΟΡΜΟΣ | 2025 Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών»: Οι χορηγοί στο επίκεντρο της βραδιάς

Με τη συμβολή των στελεχών, των μελών και των χορηγών, ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ συνεχίζει να χτίζει ένα μέλλον που στηρίζεται στη συνεργασία και στη δικαιοσύνη