Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα με την ηπατίτιδα C. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έκανε διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά στην πράξη τα αποτελέσματα είναι φτωχά: Θεραπεία λαμβάνουν οι μισοί ασθενείς απ’ όσους θα έπρεπε! Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν χορήγηση της θεραπείας σε όλους, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου.
Ειδικότερα, η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση το καλοκαίρι αφορά τη χορήγηση θεραπείας σε 5.500 ασθενείς σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. Δηλαδή, για να πετύχουμε το στόχο χρειάζεται να λαμβάνουν θεραπεία κατά μέσο όρο 392 ασθενείς το μήνα. Από τον Ιούλιο μέχρι τις 31-10-2017, έχουν λάβει θεραπεία 819 ασθενείς, ήτοι 204 το μήνα, ποσοστό 52,4% επί του μηνιαίου στόχου!
Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος. Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά πρόσωπα, ειδήμονες, επιστημονική κοινότητα και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».
Ανάμεσά τους ήταν ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. κ. Δημ. Παπαδημούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής βουλής κ. Νίκος Μαννιός, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο αναπλ. Τομεάρχης υγείας της ΝΔ κ. Ι. Φωτήλας, ο βουλευτής της ΔΗ-ΣΥ κ. Κ. Μπαργιότας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, καθηγητής κ. Γ. Παπαθεωδορίδης και ο κ. Κ. Σουλιώτης, αν. Καθηγητής πολιτικής υγείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Hepatitis B and C Public Policy Association, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Α. Χατζάκης. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2009 από μία ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, ειδήμονων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και υποστηρικτών ασθενών (www.hepbcppa.org).
Θυμίζουμε ότι, από το 2014, έχει συντελεστεί μία «επανάσταση» στη θεραπεία της ηπατίτιδας C με την ανακάλυψη πρωτοποριακών θεραπειών, οι οποίες προσφέρουν ποσοστά πλήρους ίασης άνω του 95%! Το πρόβλημα είναι ότι αφενός οι θεραπείες έχουν πολύ υψηλό κόστος και αφετέρου η πλειοψηφία των ατόμων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν γιατί η νόσος δεν έχει συμπτώματα για πολλά χρόνια…
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, είναι αναμφίβολα θετικό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες (Abbvie, Gilead και MSD) για τη χορήγηση της θεραπείας σε πολύ χαμηλές τιμές. Ακόμη, έστω και με καθυστέρηση, συντάχθηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο μετά από διαβουλεύσεις 10 μηνών.
Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν για να πετύχουμε ως χώρα την εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, που είναι ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στόχο τον οποίο έχει υιοθετήσει και η Ελλάδα, καταρτίζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης. Ο κ. Παπαθεοδωρίδης τόνισε ότι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα είναι εφικτή, αλλά προϋποθέτει 3 κινήσεις:
- Άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου και κυρίως προώθηση του ελέγχου του γενικού πληθυσμού (screening).
- Σχεδιασμένη προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
- Ενίσχυση των ηπατολογικών κέντρων, με στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων πρόσθετων δράσεων.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα ηπατολογικά κέντρα δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον πρόσθετο φόρτο εργασίας, χωρίς ενίσχυση με προσωπικό και πόρους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το νέο μητρώο ασθενών, που έχει υλοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ είναι δύσχρηστο και συχνά απαιτεί τουλάχιστον μισή ώρα για την καταχώρηση ενός ασθενή!
Ο κ. Καλαμίτσης, πρόεδρος του «Προμηθέα», υπογράμμισε ότι «οφείλουμε επιτέλους να αναλογιστούμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και η ανίχνευση των χιλιάδων ασθενών, που παραμένουν αδιάγνωστοι πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».
Από την πλευρά του κ. Χατζάκης πρότεινε «να διευρυνθούν τα κριτήρια πρόσβασης στη θεραπεία, ώστε στα πλαίσια της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση, να δοθεί η θεραπεία σε όλους όσοι έχει γίνει η διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου. Έτσι, θα προσφέρουμε θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς στα πλαίσια της συμφωνίας και θα κερδίσουμε χρόνο, ώστε να εντοπίσουμε περισσότερους φορείς του ιού».
Θυμίζουμε ότι, μέχρι το καλοκαίρι, θεραπεία ελάμβαναν μόνο ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου (f3-f4), ενώ μετά τη συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να δοθεί και σε ασθενείς σε προγενέστερο στάδιο (f2-f3), αλλά όχι σε εκείνους στα αρχικά στάδια (f0-f1).
Υ.Γ. Δείτε εδώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C