Ξεπροβάλλουν και πάλι τα ερωτήματα, οι απορίες με την εισβολή του 5G, μαζί με αυτά βγαίνουν και φοβίες. Λογικό δεν είναι; Δεν πρόκειται για φοβίες φανταστικές. Οι ‘υποδομές’ υπάρχουν.
Όταν είναι ασαφές αυτό που αιωρείται πυροδοτούνται οι φόβοι του παρελθόντος, διογκώνονται οι φήμες και οι εικασίες. Λογικό δεν είναι, ποιος δεν θα ελάμβανε υπ’ όψιν του, τους κινδύνους που αναφέρουν διεθνείς μελέτες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπουν τα κινητά; Εδώ ταυτόχρονα τίθεται και το ερώτημα πόσο θέλει κάποιος να δεχτεί πως ότι νέο μας φέρνει πλούσια δώρα που στο πακέτο τους αποκλείεται να εσωκλείονται κίνδυνοι.
Όσο και αν είμαστε περιτυλιγμένοι από την χαρά της ευκολίας, της ανέμελης ζωής, την χαρά τα κάνει όλα και συμφέρει, την πεποίθηση ότι με τα νέα δεδομένα μας περισσεύει ο χρόνος να κάνουμε πολλά περισσότερα αλλά τόσο ας είμαστε ζωσμένοι να μην γράψω για αντεπίθεση γιατί η πρόοδος έρχεται από τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, ας πω καλύτερα τότε οπλισμένοι με γνώση.
Τώρα θα μου πείτε που να την βρεις την γνώση όταν οι περισσότερες μελέτες που γίνονται είναι χορηγούμενες και έχουν σκοπιμότητες; Χμ, εδώ χρειάζεται να έχεις κάνει δουλειά από το παρελθόν, να έχεις δεχτεί ότι όλα δεν ορίζονται από μία κατεύθυνση και να μην αιθεροβατείς, για να είσαι έτοιμος και αντικειμενικότερος.
Τώρα τι έχουμε να θυμηθούμε από το παρελθόν; Ότι ποτέ δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις για το πόσο είναι επικίνδυνες οι εκπομπές των κινητών συσκευών, ποιες είναι οι ευθύνες των κατασκευαστών ή των διανομέων έναντι κινδύνων στην υγεία, για ποια νοσήματα, ποια τα ποσοστά; Διέρρευσαν στην δημοσιότητα πριν χρόνια πολλές μελέτες που είχαν απαλλάξει τον κλάδο, βγήκαν όμως όλες; Τότε μας είχαν πει φίλοι αντασφαλιστές ότι τα στοιχεία ήταν ελλιπή ως προς την αξιολόγηση των κινδύνων. Αφ’ ενός δεν είχαν βγει στοιχεία από έρευνες και αφ’ ετέρου δεν υπήρχαν τα στατιστικά δεδομένα του κινδύνου. Οι επιπτώσεις μας έλεγαν στην υγεία και οι νέες πιθανές ασθένειες θα αναδυθούν μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια. Δεν λέω οι μελέτες υγείας για να γίνουν πάνω σε τέτοια θέματα είναι πολύ δύσκολα, δεν μπορεί να φορεθούν σε ένα νούμερο. Πώς μετρώνται οι επιπτώσεις στην υγεία σε χώρες που απαγορεύονται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κεντρικά σημεία των πόλεων και πώς στην Ελλάδα που έχουν φυτρώσει σε ταράτσες σπιτιών σε κεντρικά σημεία;
Τώρα προβάλλουν και πάλι οι ανησυχίες και για την επικινδυνότητα των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΗΜΠ) που παράγονται από τις κεραίες των κινητών τηλεφώνων, λέγοντας ότι δεν έχουν καταλήξει οι μελέτες ακόμα σε οριστικά συμπεράσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να προστατευόμαστε κατά το δυνατόν από την έκθεσή μας σε αυτά. Με ποιον τρόπο όμως, τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές;