Το «άνοιγμα» της αντασφαλιστικής αγοράς της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο σηματοδοτεί η εισαγωγή των μετοχών αντασφαλιστικού μονοπωλίου της χώρας, της China Re, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μέσα στην εβδομάδα η εταιρεία θα προχωρήσει στην αρχική δημόσια εγγραφή της, η οποία φέρεται να προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Στόχος της είναι να αντλήσει 2-3 δις. δολάρια μέσω της διάθεσης 5,77 δις. νέων μετοχών, με το εύρος της τιμής εισαγωγής να κυμαίνεται μεταξύ 0,29-0,34 δολαρίων ΗΠΑ.
Το πελατολόγιο της China Re συμπεριλαμβάνει το 93% των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ονόματα γνωστά στο εξωτερικό όπως οι Fosun, Anbang και Ping An. H China Re είναι ο μεγαλύτερος αντασφαλιστικός όμιλος της Ασίας και ο όγδοος μεγαλύτερος στον κόσμο βάσει των εσόδων από αντασφάλιστρα που ανήλθαν το 2014 στα 173,78 δις. γιουάν (27 δις. δολ.), αυξημένα κατά 55,7% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το ενημερωτικό της δελτίο, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι και διαμορφώθκαν στα 5,48 δις. γιουάν (περίπου 900 εκατ. δολ.) από 2,32 δις. γιουάν το 2012.
Το βασικό θέλγητρο της China Re είναι ότι διαθέτει το μονοπώλιο στην κινεζική αγορά αντασφάλισης που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Όπως αναφέρει ο Στάνλεϊ Τσάι, αναλυτής ασφαλειών της Credit Lyonnais Securities Asia, «παρά τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, θεωρούμε ότι μια σειρά διαρθρωτικών παραγόντων θα πυροδοτήσουν διατηρήσιμη ζήτηση για ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως η ταχεία αστικοποίηση, η διεύρυνση της μεσαίας τάξης της χώρας, η γήρανση του πληθυσμού και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ασφαλιστικό κλάδο».
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προβλέπει επιταχυνόμενη ανάπτυξη της κινεζικής αντασφαλιστικής αγοράς τους επόμενους 12-18 μήνες, με καταλύτες την αύξηση της «υποκείμενης» ασφαλιστικής αγοράς και την ανάπτυξη των κανόνων που απαρτίζουν το Risk Orientated Solvency System, το αντίστοιχο του Solvency II για την Κίνα. Με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαια για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για αντασφαλιστικές υπηρεσίες με την πλήρη εφαρμογή του νέου καθεστώτος.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές εντοπίζουν τρεις κινδύνους που σκιάζουν τις προοπτικές της μετοχής της China Re: Πρώτον, τις ζημίες που υπέτη από τις εκρήξεις της 12ης Αυγούστου στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Δεύτερον, τις απώλειες που υπέστη στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο μετά την πτώση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης το τελευταίο τρίμηνο και τρίτον, τις έντονες διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν.