back to top
10.3 C
Athens
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα επηρεασθούν σήμερα από τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει και να ανακοινώσει η ΕΚΤ, για τα επιτόκια, τις καταθέσεις, τα δάνεια, τα ομόλογα. Οι αποφάσεις είναι σημαντικές και θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές και στο συναίσθημα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να επηρεάσουν τις Τράπεζες τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τελικά τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων, τις μετοχές τις επιχειρήσεις και τις αγορές.

- Advertisement -

Σήμερα λοιπόν, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για την αύξηση ή μη και σε ποιο ποσοστό των επιτοκίων της που λειτουργούν ως βάση για τα επιτόκια των τραπεζών και των δανείων, τα επιτόκια των καταθέσεων κλπ.

Η ιδιαίτερα απότομη και μεγάλη άνοδος των προηγούμενων μηνών, έφερε σε δύσκολη θέση καλές εταιρίες και τράπεζες που δεν είχαν προβλήματα, χτύπησε τις τιμές των ομολόγων και τις αποταμιεύσεις και μαζί έφερε σε δύσκολη θέση ή τσάκισε και όλες τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκείνες τις τράπεζες που ήταν αδύναμες.

- Advertisement -

Τώρα η ΕΚΤ καλείται να πάρει την κρίσιμη απόφαση. Τι θα πράξει; Θα ανεβάσει τα επιτόκια ή θα τα αφήσει ως έχουν; Αν τα ανεβάσει θα τα αυξήσεις όπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει κατά 0,50% ή μόνον κατά 0,25%; Θα πάρει συμπληρωματικά μέτρα ρευστότητας ή θα συνεχίσει αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τις αγορές;

Όποια απόφαση κι αν πάρει η ΕΚΤ οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη έρθει σε δύσκολη θέση με τον τρόπο που κινήθηκαν. Άργησαν να πάρουν μέτρα και στη συνέχεια κινήθηκαν πανικόβλητα χωρίς να περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο των μέτρων. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν γενικευμένα μέτρα που αφορούν όλους με τα κεφάλαια να διακινούνται ελεύθερα παντού, όταν ο πληθωρισμός ή η πρόσβαση σε ενέργεια και προϊόντα δεν είναι παντού η ίδια.

Δεν είναι απλό. Υπάρχουν σαφή σημάδια κόπωσης του πληθωρισμού (ειδικά στην  χώρα μας) αλλά δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ο πληθωρισμός μειώνεται κι αλλού στην Ευρώπη. Και στις ΗΠΑ επίσης στο 6% έπεσε όπως κι εδώ. Ωστόσο γίνεται επίκληση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) ο οποίος ανεβαίνει. Ωστόσο όταν το κόστος μέσω ενέργειας, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, οι αυξήσεις θα μετακυλισθούν, είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, κάθε φορά αυτό γίνεται, έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Η απόφαση της ΕΚΤ σε αυτή τη φάση, θα κρίνει πολλά για όλο τον πλανήτη κι όχι μόνο για την Ευρώπη. Με την ηρεμία να έχει επανέλθει μετά την επίθεση στην Credit Suisse, ο κόσμος κρατά την ανάσα του. Έτσι κι αλλιώς ότι κι αν αποφασίσει η ΕΚΤ θα κατηγορηθεί. Οι λαϊκιστές από όλα τα μέτωπα καραδοκούν και ήδη εμφανίστηκαν για να πουν ανοησίες, περί συμφερόντων των ολίγων. Συγχέουν επίτηδες το συμφέρον των τραπεζών, με αυτό που αφορά όλους και είναι το δικαίωμα στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Αυτά δηλαδή που αφορούν τις κοινωνίες. Κάνουν λάθος και αυτή τη φορά, ο κόσμος δεν είναι μαζί τους. Δεν θα μπερδευτεί.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψηφιακό ευρώ: Νέα φάση για την τεχνική ετοιμότητα – ευκαιρίες και για την ασφαλιστική αγορά

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για «έξυπνες» ασφάλειες, που ενεργοποιούνται και εκκαθαρίζονται αυτόματα μέσω ψηφιακών συμβολαίων

Τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο στόχαστρο της ΕΚΤ

Η C. Lagarde επισήμανε ότι επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ευνοούνται σε σχέση με τις τράπεζες

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

Η Eurolife FFH αλλάζει τη ζωή των οικογενειών και κερδίζει τη διάκριση της χρονιάς

Η ασφαλιστική δείχνει τον δρόμο για το πώς οι εταιρείες μπορούν να συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την ουσιαστική κοινωνική συνεισφορά

Αντίστροφη μέτρηση για τα Greek Accounting & Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Τα #graf25 επιστρέφουν για 3η χρονιά στις 12/12, με στόχο την ανάδειξη των άριστων εταιρειών και πρακτικών στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι προτεραιότητες διεκδικήσεων της ΕΕΑΕ

Χ. Αλεξόπουλος: «Μόνο με ενεργή συμμετοχή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αγοράς και του επαγγέλματός μας»

Ανοιχτό webinar της Experto Crede Consulting για την ΤΝ στην Ιδιωτική Ασφάλιση

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 14/1/2026 με εισηγήτρια τη Μ. Χαμπάκη και ελεύθερη συμμετοχή

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

ΕΑΣΕ και ΣΕΣΜΑ άνοιξαν τον διάλογο για μια Ελλάδα που παράγει αξία

Όσα ανέδειξε η κοινή εκδήλωση με θέμα «Νέο παραγωγικό μοντέλο: Η Ελλάδα παράγει – Οι πολίτες ευημερούν»

Ν. Παπαθανάσης στο ΕΕΑ: «Προτεραιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων»

Τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ απασχόλησε κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας και της πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία για τις ΣΣΕ