back to top
24.7 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

ΕΙΟΡΑ: Οι εκτιμήσεις για το μέλλον του PEPP

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 η EIOPA δημοσίευσε Έγγραφο που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της για ένα μελλοντικό Ατομικό Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP).

Το έγγραφο της ΕΙΟΡΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα απλό, φορητό και οικονομικά προσιτό προϊόν αποταμίευσης για συνταξιοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά συντάξεων στην Ευρώπη, ιδίως λόγω των προκλήσεων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι κρατικές συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης, ταυτόχρονα, του εργατικού δυναμικού της. Επιπλέον, η ΕΙΟΡΑ διατυπώνει την άποψη ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου θα επιτρέψει στα PEPP να αναπτυχθούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

- Advertisement -

Η ΕΙΟΡΑ αναγνωρίζει στο κείμενό της τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το PEPP και περιλαμβάνει προτάσεις, ενόψει της προγραμματισμένης αναθεώρησης του Κανονισμού PEPP το 2027.

Κύριες προκλήσεις:

- Advertisement -

• Δυσκολίες από την πλευρά της προσφοράς: Οι πάροχοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί, λόγω του περιορισμού που επιβάλλεται για μη υπέρβαση των δαπανών και προμηθειών πέραν του 1% του συσσωρευμένου κεφαλαίου ετησίως (άρθρο 45, παρ.2). Η τήρηση του ορίου απαιτεί μεγάλη κλίμακα ασφαλισμένων για να είναι κερδοφόρα η παροχή PEPP. Το πλαίσιο για τη διασυνοριακή παροχή του PEPP κρίνεται περίπλοκο, απαιτώντας εθνικούς υπο-λογαριασμούς.

  • Παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης: Ο χαμηλός δείκτης ατομικής συνταξιοδότησης στην Ευρώπη επιμένει. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν το ΡΕΡΡ και δεν έχουν εικόνα του τί είναι ακριβώς. Οι συνεχείς οικονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν τη ζήτηση.
  • Φορολογική μεταχείριση: Η ανομοιογένεια στις φορολογικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών- μελών καθιστά το PEPP λιγότερο ελκυστικό.Προτάσεις ΕΙΟΡΑ:
  • Συνδυασμός επαγγελματικών και ατομικών PEPP: Η συγχώνευση των συντάξεων δεύτερου και τρίτου πυλώνα σε ένα ενιαίο προϊόν είναι ένας βασικός τρόπος, κατά την ΕΙΟΡΑ, για να αυξηθεί το μέγεθος της αγοράς και το ενδιαφέρον των παρόχων. Με άλλα λόγια προτείνει το ΡΕΡΡ να παύσει να λειτουργεί μόνο ως προϊόν του 3ου πυλώνα και να επεκταθεί και στον 2ο πυλώνα. Το συγκεκριμένο σημείο προτάσεων της ΕΙΟΡΑ δίνεται χωρίς ιδιαίτερες εξειδικεύσεις, όπως επίσης και η διερεύνηση καθιέρωσης auto-enrolment διαδικασιών.
  • Ενίσχυση του VfM του PEPP: Αντί για ένα αυστηρό ανώτατο όριο των προμηθειών, θα πρέπει, κατά την ΕΙΟΡΑ, να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προστιθέμενη αξία του ΡΕΡΡ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους στόχους των αποταμιευτών. Η σταδιακή εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις προμήθειες θα μπορούσε να μετριάσει τις προκλήσεις τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο εφαρμογής του Κανονισμού.
  • Απλοποίηση: Η ΕΙΟΡΑ προτείνει να προβλεφθεί ως προαιρετική η δημιουργία εθνικών υπο- λογαριασμών.
  • Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης συντάξεων και πίνακες ελέγχου συντάξεων: Τα εργαλεία αυτά βοηθούν στην παρακολούθηση, αφενός των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κάθε ασφαλισμένου και αφετέρου στον εντοπισμό συνταξιοδοτικών κενών και στους τρεις πυλώνες.
  • Φορολογική εναρμόνιση: Επαναλαμβάνει την ανάγκη για εναρμόνιση της φορολογικής μεταχείρισης των PEPP με αυτή των λοιπών ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει ταχύτητα – Από το +3% του 2025 στο +12,1% του 2026

Αντιστρέφεται η εικόνα ως προς τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το α΄ 6μηνο

Ξεπέρασε το 12% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο

Η παραγωγή του κλάδου ζωής προσέγγισε τα 1,6 δισ. ευρώ (+20,1%), ενώ εκείνη του κλάδου κατά ζημιών τα 1,7 δισ. ευρώ (+5,5%)

Νέα κοινή πρωτοβουλία ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης ξεκινά στις 12/10

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Το «παρών» των πραγματογνωμόνων

Στη βραδιά του ΣΕΜΑ ξεχώρισε η παρουσία του Σίμου Μασέλη, Co-Owner της TECHNOGROUP Ltd και Προέδρου της HALA

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Η Carglass® στηρίζει με δίμηνη δράση τον οργανισμό «Πρώτα το Παιδί»

Η εταιρεία θα προσφέρει 1 € για κάθε επισκευή στα καταστήματά της κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Το «παρών» των πραγματογνωμόνων

Στη βραδιά του ΣΕΜΑ ξεχώρισε η παρουσία του Σίμου Μασέλη, Co-Owner της TECHNOGROUP Ltd και Προέδρου της HALA

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Η Carglass® στηρίζει με δίμηνη δράση τον οργανισμό «Πρώτα το Παιδί»

Η εταιρεία θα προσφέρει 1 € για κάθε επισκευή στα καταστήματά της κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας