back to top
19.3 C
Athens
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026

ΕΙΟΡΑ: Οι εκτιμήσεις για το μέλλον του PEPP

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 η EIOPA δημοσίευσε Έγγραφο που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της για ένα μελλοντικό Ατομικό Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP).

Το έγγραφο της ΕΙΟΡΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα απλό, φορητό και οικονομικά προσιτό προϊόν αποταμίευσης για συνταξιοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά συντάξεων στην Ευρώπη, ιδίως λόγω των προκλήσεων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι κρατικές συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης, ταυτόχρονα, του εργατικού δυναμικού της. Επιπλέον, η ΕΙΟΡΑ διατυπώνει την άποψη ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου θα επιτρέψει στα PEPP να αναπτυχθούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

- Advertisement -

Η ΕΙΟΡΑ αναγνωρίζει στο κείμενό της τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το PEPP και περιλαμβάνει προτάσεις, ενόψει της προγραμματισμένης αναθεώρησης του Κανονισμού PEPP το 2027.

Κύριες προκλήσεις:

- Advertisement -

• Δυσκολίες από την πλευρά της προσφοράς: Οι πάροχοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί, λόγω του περιορισμού που επιβάλλεται για μη υπέρβαση των δαπανών και προμηθειών πέραν του 1% του συσσωρευμένου κεφαλαίου ετησίως (άρθρο 45, παρ.2). Η τήρηση του ορίου απαιτεί μεγάλη κλίμακα ασφαλισμένων για να είναι κερδοφόρα η παροχή PEPP. Το πλαίσιο για τη διασυνοριακή παροχή του PEPP κρίνεται περίπλοκο, απαιτώντας εθνικούς υπο-λογαριασμούς.

  • Παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης: Ο χαμηλός δείκτης ατομικής συνταξιοδότησης στην Ευρώπη επιμένει. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν το ΡΕΡΡ και δεν έχουν εικόνα του τί είναι ακριβώς. Οι συνεχείς οικονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν τη ζήτηση.
  • Φορολογική μεταχείριση: Η ανομοιογένεια στις φορολογικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών- μελών καθιστά το PEPP λιγότερο ελκυστικό.Προτάσεις ΕΙΟΡΑ:
  • Συνδυασμός επαγγελματικών και ατομικών PEPP: Η συγχώνευση των συντάξεων δεύτερου και τρίτου πυλώνα σε ένα ενιαίο προϊόν είναι ένας βασικός τρόπος, κατά την ΕΙΟΡΑ, για να αυξηθεί το μέγεθος της αγοράς και το ενδιαφέρον των παρόχων. Με άλλα λόγια προτείνει το ΡΕΡΡ να παύσει να λειτουργεί μόνο ως προϊόν του 3ου πυλώνα και να επεκταθεί και στον 2ο πυλώνα. Το συγκεκριμένο σημείο προτάσεων της ΕΙΟΡΑ δίνεται χωρίς ιδιαίτερες εξειδικεύσεις, όπως επίσης και η διερεύνηση καθιέρωσης auto-enrolment διαδικασιών.
  • Ενίσχυση του VfM του PEPP: Αντί για ένα αυστηρό ανώτατο όριο των προμηθειών, θα πρέπει, κατά την ΕΙΟΡΑ, να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προστιθέμενη αξία του ΡΕΡΡ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους στόχους των αποταμιευτών. Η σταδιακή εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις προμήθειες θα μπορούσε να μετριάσει τις προκλήσεις τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο εφαρμογής του Κανονισμού.
  • Απλοποίηση: Η ΕΙΟΡΑ προτείνει να προβλεφθεί ως προαιρετική η δημιουργία εθνικών υπο- λογαριασμών.
  • Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης συντάξεων και πίνακες ελέγχου συντάξεων: Τα εργαλεία αυτά βοηθούν στην παρακολούθηση, αφενός των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κάθε ασφαλισμένου και αφετέρου στον εντοπισμό συνταξιοδοτικών κενών και στους τρεις πυλώνες.
  • Φορολογική εναρμόνιση: Επαναλαμβάνει την ανάγκη για εναρμόνιση της φορολογικής μεταχείρισης των PEPP με αυτή των λοιπών ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ-GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026: Σε €6,41 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

Η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πίστη στον Θεσμό της Αιμοδοσίας! 

Όταν πιστεύεις στον Άνθρωπο, τότε κάθε σου βήμα, κάθε σου ενέργεια είναι Ανθρωποκεντρική!

Στις 3 Νοεμβρίου η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ανοίγει τον διάλογο για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της νέας εποχής

Με κεντρικό θέμα «Από την Αβεβαιότητα στην Ανθεκτικότητα – Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή»

Το ελληνικό «φιλότιμο» ως θεμέλιο της σύγχρονης ηγεσίας

Υπάρχουν λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, όχι επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες έννοιες σε άλλες γλώσσες, αλλά επειδή συμπυκνώνουν έναν ολόκληρο

Ξένοι μέτοχοι και ελληνική ασφαλιστική αγορά: Τι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2024

Τη διάσταση της ξένης επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

O ΠΣΑΣ για τον «Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων(Α.Ε.Λ.Α.)»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), εκπροσωπώντας θεσμικά το σώμα των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη χώρα

Πίστη στον Θεσμό της Αιμοδοσίας! 

Όταν πιστεύεις στον Άνθρωπο, τότε κάθε σου βήμα, κάθε σου ενέργεια είναι Ανθρωποκεντρική!

CrediaBank: Ενέκρινε η Γ.Γ. Εμπορίου τη συγχώνευση με απορρόφηση της Europe Holdings

Την έγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Στις 3 Νοεμβρίου η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ανοίγει τον διάλογο για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της νέας εποχής

Με κεντρικό θέμα «Από την Αβεβαιότητα στην Ανθεκτικότητα – Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή»

Το ελληνικό «φιλότιμο» ως θεμέλιο της σύγχρονης ηγεσίας

Υπάρχουν λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, όχι επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες έννοιες σε άλλες γλώσσες, αλλά επειδή συμπυκνώνουν έναν ολόκληρο