Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) εξέδωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου γνωμοδότηση σχετικά με την εποπτεία της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ). Οι προσδοκίες που παρουσιάζονται αποσκοπούν στην ενίσχυση της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και της διαχείρισης των κινδύνων ρευστότητας, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας των ΙΕΣΠ και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και τη βελτίωση της προστασίας των μελών και των δικαιούχων των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Κατά την EIOPA, οι κίνδυνοι ρευστότητας για τα ΙΕΣΠ μπορεί να προκύψουν από αιφνίδια μείωση των ταμειακών εισροών, όπως οι εισφορές και τα έσοδα από επενδύσεις, ή από αύξηση των ταμειακών εκροών, όπως οι πρόωρες αναλήψεις από τα μέλη του προγράμματος. Ιδιαίτερη πηγή κινδύνου ρευστότητας αποτελούν οι απαιτήσεις για κάλυψη διαφορών αποτίμησης και παροχή εγγυήσεων επί παραγώγων. Οι ΙΕΣΠ μπορούν να χρησιμοποιούν παράγωγα μέσα για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους επιτοκίων και συναλλαγματικών κινδύνων. Ωστόσο, αυτές οι αντισταθμιστικές τοποθετήσεις εκθέτουν επίσης τα ΙΕΣΠ σε ταχείες μεταβολές των επιτοκίων ή/και των συναλλαγματικών ισοτιμιών προς την αντίθετη κατεύθυνση, απαιτώντας συμπληρωματικές καταβολές για την κάλυψη ζημιών.
Η ορθή διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί παροχής υπηρεσιών πρόνοιας διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τα μέλη και τους δικαιούχους, κυρίως τις πληρωμές παροχών, και άλλους αντισυμβαλλομένους. Η απουσία άμεσα διαθέσιμων και ποικίλων ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αναγκάσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να πωλούν περιουσιακά στοιχεία με μεγάλες εκπτώσεις για να αντλήσουν μετρητά. Τέτοιες βεβιασμένες πωλήσεις μπορεί να έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η γνωμοδότηση της EIOPA αποσκοπεί στην ενίσχυση της εποπτείας της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας από τα ΙΕΣΠ. Από τις εθνικές εποπτικές αρχές αναμένεται να παρακολουθούν και να αξιολογούν την έκθεση των ΙΕΣΠ σε κινδύνους ρευστότητας, καθώς και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τους κινδύνους αυτούς. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει επίσης να απαιτούν από τα ΙΕΣΠ με σημαντική έκθεση σε κίνδυνο ρευστότητας να ενσωματώνουν τον κίνδυνο ρευστότητας στο συνολικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων. Ως εκ τούτου, τα ΙΕΣΠ θα πρέπει να υποβάλλουν σε προσομοίωση ακραίων καταστάσεων τις εισερχόμενες και εξερχόμενες ταμειακές ροές, και να δημιουργούν επαρκή αποθέματα ρευστών στοιχείων ενεργητικού για την κάλυψη απρόβλεπτων ελλείψεων ρευστότητας.
Υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια μεταξύ των ΙΕΣΠ και της έκθεσής τους σε κίνδυνο ρευστότητας στα διάφορα κράτη μέλη. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανομοιογένεια, η EIOPA αναμένει από τις εποπτικές αρχές να εφαρμόσουν τις προσδοκίες της γνωμοδότησης με βάση τον κίνδυνο και κατ’ αναλογία.