Στην πρόσφατη παρουσίαση, για 14η συνεχόμενη χρονιά, της Ετήσιας Έκθεσης για την Ασφαλιστική Αγορά για το 2024 από την KPMG στην Ελλάδα, όσοι είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε από κοντά ακούσαμε να επαναλαμβάνεται από τα χείλη δύο Ελλήνων κορυφαίων CEO στην Ελλάδα, με πλούσια εμπειρία από το εξωτερικό, η φράση ότι το επάγγελμα του ασφαλιστή «δεν είναι sexy», θέλοντας ασφαλώς να επισημάνουν –σε μια γενικότερη τοποθέτηση για τις προοπτικές του κλάδου– ότι οι νέοι και οι νέες δεν βρίσκουν «ελκυστικό» το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα.
Η συζήτηση γινόταν μεταξύ του συντονιστή κ. Φίλιππου Κάσσου, Partner, Audit, Insurance Services της KPMG στην Ελλάδα, και των κυρίων Δημήτρη Μαζαράκη, CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, και Βασίλειου Χριστίδη, CEO της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη.
Η κουβέντα τους, στο σύνολό της, περιστράφηκε γύρω από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων, τον ασφαλιστικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, τα κίνητρα για την κάλυψη φυσικών φαινομένων και το κόστος της υγείας, ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.
Η παραδοχή αυτή, δηλαδή το γεγονός ότι νέα πρόσωπα δύσκολα «μένουν» στην ασφαλιστική αγορά, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, με την αγορά να συζητά πολύ έντονα το ζήτημα της στρατολόγησης νέων προσώπων που θα στελεχώσουν το σύνολο του κλάδου μέσα από την «αναβάθμιση» της εικόνας του ασφαλιστή.
Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε το γεγονός ότι «ο κόσμος θεωρεί ότι το επάγγελμα του ασφαλιστή δεν είναι ελκυστικό, οπότε χρειάζεται επαναπροσδιορισμό». Ο κ. Βασίλειος Χριστίδης, από την πλευρά του, σχολιάζοντας επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας του CEO outlook της KPMG και αναφερόμενος στον ασφαλιστικό κλάδο γενικότερα, επισήμανε την περιορισμένη ορατότητα και τη μικρή παρουσία νέων ασφαλιστών, όπως και το πρόβλημα έλλειψης ταλέντων, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η ασφάλιση είναι το πιο σοσιαλιστικό εργαλείο του καπιταλισμού. Ωστόσο, εμείς, στην Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, προσπαθούμε να δίνουμε εναλλακτικές παροχές στους εργαζομένους, όπως, για παράδειγμα, το transfer mobility».
Κοινή παραδοχή ήταν επίσης ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τα κίνητρα ασφάλισης «θα βοηθήσουν, αλλά χρειάζεται πρωτίστως καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών», κατά τον κ. Μαζαράκη, ενώ, κατά τον κ. Χριστίδη, τα κίνητρα που αφορούν την ασφάλιση για φυσικά φαινόμενα «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα βοηθήσουν την παραγωγή».
Πεδίο δόξης λαμπρό, αλλά θέλει και «νέο αίμα» η αγορά!
Aπό το περιοδικό Insurance World