του Βάιου Κρόκου
Πολλαπλές και μη υπολογίσιμες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια κοινότητα. Οικονομίες και κοινωνίες βρίσκονται σε “αχαρτογράφητα νερά” μιας εν εξελίξει κρίσης. Κύρια αρνητική παράμετρος παραμένει το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί χρονικά η έκταση της, ενώ συγκεχυμένες είναι ακόμα οι εκτιμήσεις διεθνώς για το είδος των συνεπειών του κορωνοϊού στην ανθρώπινη υγεία.
Στα καθ’ημάς, είναι γνωστός ο τρόπος που λειτουργεί ο ασφαλιστικός κλάδος: με εξειδικεύμενες προβλέψεις, αναλογιστικές μελέτες και underwriting για κάθε λογής παράγοντα που μπορεί να αφορά τις καλύψεις και την δημιουργία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε σχετικές διευκρινίσεις για τις καλύψεις έναντι πανδημίας και άλλων ερωτημάτων που ανέκυψαν λόγω της δυσμενούς συγκυρίας.
Διφορούμενες είναι οι προβλέψεις – εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ωστόσο, σε ερώτημα του IW για την επόμενη μέρα όσον αφορά τα ασφαλιστήρια Υγείας, Ζωής και ειδικότερα το underwriting και τις πιθανές τροποιήσεις που μπορεί να υπάρξει στο ύψος του ασφαλίστρου λόγο κορωνοϊού.
“Είχα κορωνοϊό και θέλω νέο ασφαλιστήριο, τι αλλάζει;“, ήταν το ερώτημα. Αρκετοί ανέτρεξαν σε περιπτώσεις όταν υπήρξε η έξαρση του H1N1, την εποχή της εξάπλωσης του SARS την εποχή 2002-2003 ή εξίσωσαν τον COVID-19 με τις συνέπειες που έχει ο γνώριμος ιός της γρίπης.
Άλλοι, ωστόσο, σημείωσαν χαρακτηριστικά πως είναι ακόμα νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις καθώς απαιτούνται οι ξεκάθαρες και οριστικές απαντήσεις των ειδικών της Υγείας. Επισημαίνουν επίσης και το εξής στοιχείο: ποιο θα είναι το ποσοστό επί του συνόλου του πληθυσμού που θα νοσήσει από τον κορωνοϊό και σε τι χρονικά διαστήματα…για να γίνουν οι σωστές παραμετροποιήσεις.