back to top
13.6 C
Athens
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026

E.E: Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, καταφέρνοντας ένα πλήγμα σε χώρες της ΕΕ που κλίνουν σε νόμους διατήρησης μαζικών δεδομένων προκειμένου να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) έρχεται έπειτα από μεγάλες επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

- Advertisement -

Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως η πρόσβαση στα δεδομένα, ιδίως εκείνα που συγκεντρώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν τέτοια συμβάντα, ενώ οι πάροχοι και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων αντιτίθενται στην πρόσβαση αυτή.

Η μονάδα Telekom Deutschland της Deutsche Telekom και ο πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών SpaceNet AG είχαν προσφύγει κατά του γερμανικού νόμου διατήρησης δεδομένων υποστηρίζοντας πως παραβιάζει κανόνες της ΕΕ.

- Advertisement -

Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε ακολούθως τη συμβουλή του CJEU το οποίο αποφάνθηκε ότι η διατήρηση των δεδομένων μπορεί να επιτραπεί μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

“Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει πως η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση δεδομένων κυκλοφορίας και εντοπισμού, εκτός από την περίπτωση σοβαρής απειλής στην εθνική ασφάλεια”, ανέφεραν οι δικαστές.

“Ωστόσο, προκειμένου να καταπολεμήσουν το σοβαρό έγκλημα, τα κράτη μέλη μπορούν, σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή της αναλογικότητας, να φροντίζουν, μεταξύ άλλων, για τη στοχευμένη ή ταχεία διατήρηση τέτοιων δεδομένων και τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση διευθύνσεων IP”, ανέφεραν.

Σύμφωνα με την eco – Association of the Internet Industry, που υποστηρίζει τη SpaceNet, η καθολική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων στη Γερμανία κοστίζει στη βιομηχανία εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων, έκανε λόγο για μια “ωραία ημέρα για τα δικαιώματα των πολιτών”. “Θα καταργήσουμε τώρα γρήγορα και οριστικά τον νόμο διατήρησης δεδομένων χωρίς κίνητρο”, έγραψε στο Twitter.

Η διατήρηση προσωπικών δεδομών είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μαζική επιτήρηση από το κράτος την περίοδο του ναζισμού και στη συνέχεια στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Αυτός είναι ο λόγος που η οι βασικές ελευθερίες, και κυρίως εκείνη της ιδιωτικής ζωής, προστατεύονται ιδιαίτερα στο γερμανικό Σύνταγμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Ο «MyHealth Agent» φέρνει τα δεδομένα υγείας στο κινητό των πολιτών

Σε ποιες πληροφορίες αποκτούν οι πολίτες άμεση, φιλική και ασφαλή πρόσβαση μέσω της νέας εφαρμογής

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Vision Zero: Ο ευρωπαϊκός στόχος για μηδενικούς θανάτους στους δρόμους έως το 2050

H Apeiron Insurance Project επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο σημερινός ρυθμός μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων μοιάζει ανεπαρκής

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Ένας χρόνος πριν την εφαρμογή της IRRD: Κρίσιμα κενά και προειδοποιήσεις από την Insurance Europe

Bασικά στοιχεία του νέου πλαισίου παραμένουν ασαφή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του θεσμού ολοκληρώθηκε το 8ο Greek Investment Day στο Παρίσι

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στη διαμόρφωση σταθερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών και διεθνών θεσμικών επενδυτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Το ΕΙΑΣ παρουσιάζει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φεβρουαρίου 2026

Δείτε θεματικές και ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων ή προγραμμάτων, που υλοποιούνται σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Ο ΣΕΣΑΕ εγκαινιάζει το νέο του website

Σύγχρονο, λειτουργικό και φτιαγμένο για τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς

Ο Βέλης Παππάς αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας

Ενισχύοντας στρατηγικά την εμπορική της δραστηριότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Πώς οι Κινητές Ομάδες Υγείας αλλάζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα στην Ελλάδα

Ανακούφιση προσφέρουν οι ΚΟΜΥ σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με δωρεάν κατ’ οίκον φροντίδα σε όλη τη χώρα